Detall intervenció

SEGONA VERSIÓ

Intervenció de: llamp! | 15-08-2017

Barberà del Vallès, 15 de juliol de 2017

La companyia “El Circo de los Horrores” estigmatitza les persones amb trastorn mental amb el seu espectacle “Manicomio” i es lucren de la seva activitat estigmatitzant. Van ser a Barcelona entre el 21 de Juny i el 2 de Juliol d’enguany.

 photo a11d9d81-4697-4bbc-bb68-a44c23decd68_zpswbnvwcjr.jpg

Guanyen diners amb la discriminació i l’estigma de la salut mental. A un promig de 25€ l’entrada, a Barcelona han venut més de 12.000 entrades aquest any. A Màlaga han venut més de 13.000 entrades i a Madrid més de 30.000, també aquest any. També han estat a Santander, Bilbao i Saragossa. (Calculeu els beneficis).

El “circo” ha estat voltant els darrers anys per Itàlia, Perú i Mèxic, a més de fer gires per les principals ciutats espanyoles. Ara els han convidat a Los Ángeles (EEUU).

Aquest any celebraven el seu 10è aniversari i ho feien ben ufanosos fent-ne la publicitat que han volgut. A Barcelona: marquesines, banderoles i autobusos s’han vist amb la publicitat del circo.

Aquest any és la tercera vegada que trepitgen Barcelona. Tenen altres 2 espectacles: “Cabaret Maldito” i “El origen”. Aquesta vegada han promès un nou espectacle que s’estrenarà l’octubre de 2018: “Apocalipsis”.

L’espectacle “Manicomio” està ambientat en un manicomi del segle XVIII. Però és que ni tan sols és cert que sigui un manicomi del segle XVIII, perquè fins el segle XIX no es va començar a produir massivament i a comercialitzar l’electricitat; per tant: ni teràpia de xoc, ni descàrregues elèctriques eren possibles. Una de les zones de les grades en la venda d’entrades del circ diu: “lobotomia”. Hem de dir que la lobotomia es va començar i deixar de practicar en el segle XX, no en el XVIII. Per tant, això del manicomi és una falsedat que ningú se l’ha de creure.

 photo ZONAS20BCN_zpshwvnuypx.jpg

Els personatges del circo utilitzen un llenguatge molt barroer, de principi a final, carregat d’insults i paraulotes. Això és el que aplaudeix la gent: La vulgaritat d’aquests personatges.

Els personatges es fiquen amb la gent del públic i la gent aplaudeix. Sempre hi ha algun calb, a les primeres files, que és víctima d’una llepada a la calba per part del ”Nosferatu”, el personatge que dirigeix aquesta bogeria.

Nosferatu” sempre troba un nen a la grada per dir-li: “Niño, ¿crees que estoy loco? ¿Tienes miedo? ¿Estás cagadito? ¡Cuando apagues la luz te acordarás de mi puta cara!” Sembla que el nen està contractat per la mateixa companyia, donat que no solen haver-hi nens en aquest espectacle.

Aquest any he tornat a assistir a l’espectacle, en companyia d’un altre activista d’Obertament, aquí present entre nosaltres, l’Enric, amb qui vam acordar anar-hi per prendre bona nota del què hi succeïa. Obertament és l’aliança catalana de lluita contra l’estigma en salut mental, de la qual forma part ActivaMent.

Tan sols entrar en la carpa, dos “bojos” amb uniforme verd amenacen la gent amb serres elèctriques de joguina, però amb el so característic que fan les serres elèctriques, espantant el públic... Tot recordant “Viernes 13” (una clara desviació del què significa la institució, obsoleta, del manicomi en referència a una pel·lícula de terror). Això és una associació deliberada i manifesta entre salut mental i violència que mereix ser denunciada.

A l’entrada un home tancat dins una gàbia (amb un uniforme tacat de sang, i tot ell maquillat amb taques de sang) increpa al públic que passa per aquella zona, tot fent gestos, agafant a la gent i intentant aterrir-los. Això reforça l’estereotip que les persones amb trastorn mental hem d’estar tancades. És un aspecte molt negatiu, que, ni que sigui ficció, està justificat.

 photo IMG-20170625-WA00122 375x500_zps7a9oexr0.jpg

Una dona disfressada d’infermera se m’acosta i em diu: “a tí te van a ingresar...”. No responc a la provocació.

Seiem als nostres llocs i comença el show. L’espectacle NO seria estigmatitzant si fos, només, pels acròbates i trapezistes, etc. que apareixen i no parlen, sinó que només fan el seu número.

L’espectacle ÉS estigmatitzant perquè apareixen personatges com “la gobernanta”, “Nosferatu”, “la enfermera gordita”, o el “loco que se ha escapao”, que quan obren la boca, ho fan per tractar malament la salut mental.

Tenint en compte que els missatges per megafonia fan el mateix: estigmatitzen les persones amb trastorn mental en infantilitzar-les i tractar-les de perilloses.

Abans de començar hi ha una advertència al públic, diu: “el circo de los horrores informa que esta es una historia ficticia alejada de la realidad. Las personas con enfermedad mental son personas con un proyecto de vida como cualquier persona. El circo de los horrores manifiesta su rechazo a cualquier estigmatización de este tipo de enfermedades y quienes las padecen.” Una advertència que manca de sentit, donat que a continuació veuran l’estigma i la discriminació en estat pur, en relació a la salut mental. Però ells se’n renten les mans, abans de fer-ho. És com dir: “Hem tirat una bomba, però això no és cap acte de guerra”. Això és fals, hipòcrita, insostenible. No s’aguanta per enlloc.

Al mateix instant apareix la Gobernanta per parlar de “enfermos, majaras y desquiciados”, dient que és l’hora de la medicació (reduccionisme del tractament dels problemes de salut mental a la mera medicació).

 photo b0f10752-deeb-463f-a426-9675f79fcced_zpsltk8hbsp.jpg

Apareix Nosferatu després d’una descàrrega elèctrica, amb el seu vestit blanc, lligat a una trona, i diu: “Coño, que a gusto me he quedao, y es que no hay nada como una buena descarga para sentar la cabeza”. Fent paròdia de la teràpia de xoc, que com hem dit, no era possible en cap manicomi del segle XVIII.

 photo IMG-20170625-WA0031 375x500_zpshihfyctx.jpg

Les expressions: “Ínfimos, psicóticos, majaras, dementes, desquiciados, perturbados mentales” es van repetint durant tot el show amb els diferents personatges. Arribes a fer-te la idea que les persones amb psicosi, mal anomenades “psicòtiques” es comporten d’aquella manera. Això té un nom: Ús d’etiquetes diagnòstiques per referir-se a les persones amb aquell trastorn mental.

Els insults, improperis i desqualificacions són constants durant l’espectacle. Que si “golfa, puta, que se joda, por el culo, mierda, gilipollas, cabrones” són alguns dels molts insults i també, les contínues referències sexuals pejoratives, que se senten durant l’espectacle, fent d’aquest un espectacle vulgar i menyspreador.

Cal dir que aquesta gent compten amb el “patrocinio del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte del Gobierno de España”. Ja em direu: Quina cultura?

ActivaMent vàrem enviar un Burofax, amb una queixa respecte el circo, a aquest Ministerio del que us parlo i ens varen respondre textualment:

 photo Retall_zpscicgf5af.jpg

Amb expressions com: “igualdad y no discriminación” o “en ningún caso tiene la intención de denigrar ninguna situación relacionada con la discapacidad.” o “subrayar el incuestionable y firme compromiso con la atención a la problemática de las personas que padecen algún tipo de discapacidad física, psíquica o sensorial...”: Jo crec que es retraten a ells mateixos. El “Manicomio” es precisament el contrari del què ens volen fer creure i no ho dic sense fonaments: Porto 5 anys fent activisme per la salut mental i he analitzat centenars de notícies discriminatòries i estigmatitzants en els mitjans de comunicació, basant-me en uns criteris estudiats i acceptats per totes les entitats de salut mental de Catalunya, que amb Obertament, formem part d’una Aliança Global Contra l’Estigma on hi ha països de tot el món.

Els mitjans de comunicació s’han fet ressò, aquest 2017, de l’estigma que promou “el circo de los horrores” amb l’espectacle “Manicomio”:

 • Obertament: Comunicat: La discriminació com a negoci arriba a BCN: un circ ple d’horrors
 • ActivaMent: El circ dels horrorosos, article meu.
 • Asociación ASCASAM: Posicionamiento de ASCASAM frente al espectáculo "Manicomio de los Horrores"
 • Federació SMC: Salut Mental Catalunya se suma a la campanya en contra de l’espectacle “Circo de los Horrores: Manicomio”
 • Diari de la discapacitat: Arriba a Barcelona ‘Manicomio’, un espectacle que discrimina les persones amb trastorn mental - Activament Catalunya Associació denuncia l'espectacle davant les administracions
 • social.cat: Lucrar-se frivolitzant el patiment de la salut mental
 • comunicacio21.cat: Campanya contra el Circo de los Horrores per estigmatitzar els trastorns mentals
 • Catalunya Press: La entidad Obertament acusa al ‘Circo de los Horrores’ de estigmatizar a los enfermos mentales
 • El Periódico: Indignación de las personas con problemas de salud mental por la obra 'Manicomio'
 • El Mundo: La asociación Obertament denuncia la discriminación hacia los enfermos mentales de El Circo de los Horrores
 • Betevé: L’espectacle ‘Manicomio’ torna a Barcelona, amb l’oposició d’algunes entitats
 • Betevé: Una entitat denuncia que un espectacle discrimina les persones amb problemes mentals

  Menys a favor nostre i com defensant-los a ells hi ha:

 • La Vanguardia: El "Circo de los Horrores" vuelve "más gamberro" por su décimo aniversario
 • La Vanguardia: El circo de los horrores defensa ‘Manicomio’ com una obra de ficció i nega que estigmatitzi

  Igual que:

 • Vilaweb: El circo de los horrores defensa ‘Manicomio’ com una obra de ficció i nega que estigmatitzi

  La campanya per Facebook i Twitter: #NoSoyUnCirco - @nosoyuncirco, iniciada per unes 3 persones que no els agradava la idea del circo estigmatitzant, ha anat treballant, amb Obertament i nosaltres, ActivaMent, per a desacreditar aquest show.

   photo nosoyunico 500x256_zpswsosves8.jpg

  Per la nostra banda, a principis de Juny, la Rosa (presidenta d’ActivaMent, i d’aquí Barberà del Vallès) i jo vam reunir-nos a la Oficina per la No-Discriminació de Barcelona amb representants de la mateixa, una representant de l’Ajuntament de Barcelona i una representant de la Generalitat. Vam exposar-los en nostre malestar perquè es van donar permisos al circo per actuar al Port Vell de Barcelona. Ens van dir que legalment, no podien actuar contra els continguts del mateix, perquè la sol·licitud del permís d’actuació estava ben complimentada, i ells no intervenien en els continguts. Se’ns va dir que proposarien canvis en el guió de l’espectacle, però més tard, Obertament va confirmar que “maquillar una mica l’espectacle no serviria de res”.

  Tenim el compromís, de forma tàcita, és a dir, verbal, de la Generalitat, que NO es tornaran a donar permisos al “circo de los horrores”, perquè facin “Manicomio” a Barcelona o a tota Catalunya en un futur.

  Tenint en compte el Pla Director de Salut Mental, i amb la raó al nostre favor, això és precisament el que ha de passar: Que no torni a passar “Manicomio” per Catalunya!!

  Us dieu PODEMOS. Si PODEM demanar la fi de la discriminació per raons de salut mental, és que estem autoritzats a fer-ho i ho fem: “Perquè volem una societat lliure de discriminacions, on totes les persones, també les que pateixen alguna problemàtica de salut mental, puguem gaudir dels mateixos drets, deures i oportunitats. Per la salut mental, no a la discriminació... Sí a les persones!!”.

  Moltes gràcies per la seva atenció.  Obertament – Associació Catalana de Lluita Contra l’Estigma i la Discriminació en Salut Mental

  ActivaMent Catalunya Associació – Col·lectiu Actiu de Persones amb l’Experiència del Trastorn Mental

   photo IMG-20170715-WA0044 375x500_zpslohtavtu.jpg

  Rosa (presidenta d’ActivaMent) i un servidor (soci d’ActivaMent) a Barberà del Vallès.


  Respostes

  • PROVA
   nuriagau | 16/06/2011 a les 00:59
   • PROVA: EL CIRC DELS HORROROSOS (DISCURS)
    llamp! | 15/08/2017 a les 17:14
    Barberà del Vallès, 15 de juliol de 2017 – 3r aniversari de PODEMOS -

    La companyia “El Circo de los Horrores” estigmatitza les persones amb trastorn mental amb el seu espectacle “Manicomio” i es lucren de la seva activitat estigmatitzant. Van ser a Barcelona entre el 21 de Juny i el 2 de Juliol d’enguany.

     photo a11d9d81-4697-4bbc-bb68-a44c23decd68_zpswbnvwcjr.jpg

    Guanyen diners amb la discriminació i l’estigma de la salut mental. A un promig de 25€ l’entrada, a Barcelona han venut més de 12.000 entrades aquest any. A Màlaga han venut més de 13.000 entrades i a Madrid més de 30.000, també aquest any. També han estat a Santander, Bilbao i Saragossa. (Calculeu els beneficis).

    El “circo” ha estat voltant els darrers anys per Itàlia, Perú i Mèxic, a més de fer gires per les principals ciutats espanyoles. Ara els han convidat a Los Ángeles (EEUU).

    Aquest any celebraven el seu 10è aniversari i ho feien ben ufanosos fent-ne la publicitat que han volgut. A Barcelona: marquesines, banderoles i autobusos s’han vist amb la publicitat del circo.

    Aquest any és la tercera vegada que trepitgen Barcelona. Tenen altres 2 espectacles: “Cabaret Maldito” i “El origen”. Aquesta vegada han promès un nou espectacle que s’estrenarà l’octubre de 2018: “Apocalipsis”.

    L’espectacle “Manicomio” està ambientat en un manicomi del segle XVIII. Però és que ni tan sols és cert que sigui un manicomi del segle XVIII, perquè fins el segle XIX no es va començar a produir massivament i a comercialitzar l’electricitat; per tant: ni teràpia de xoc, ni descàrregues elèctriques eren possibles. Una de les zones de les grades en la venda d’entrades del circ diu: “lobotomia”. Hem de dir que la lobotomia es va començar i deixar de practicar en el segle XX, no en el XVIII. Per tant, això del manicomi és una falsedat que ningú se l’ha de creure.

     photo ZONAS20BCN_zpshwvnuypx.jpg

    Els personatges del circo utilitzen un llenguatge molt barroer, de principi a final, carregat d’insults i paraulotes. Això és el que aplaudeix la gent: La vulgaritat d’aquests personatges.

    Els personatges es fiquen amb la gent del públic i la gent aplaudeix. Sempre hi ha algun calb, a les primeres files, que és víctima d’una llepada a la calba per part del ”Nosferatu”, el personatge que dirigeix aquesta bogeria.

    Nosferatu” sempre troba un nen a la grada per dir-li: “Niño, ¿crees que estoy loco? ¿Tienes miedo? ¿Estás cagadito? ¡Cuando apagues la luz te acordarás de mi puta cara!” Sembla que el nen està contractat per la mateixa companyia, donat que no solen haver-hi nens en aquest espectacle.

    Aquest any he tornat a assistir a l’espectacle, en companyia d’un altre activista d’Obertament, aquí present entre nosaltres, l’Enric, amb qui vam acordar anar-hi per prendre bona nota del què hi succeïa. Obertament és l’aliança catalana de lluita contra l’estigma en salut mental, de la qual forma part ActivaMent.

    Tan sols entrar en la carpa, dos “bojos” amb uniforme verd amenacen la gent amb serres elèctriques de joguina, però amb el so característic que fan les serres elèctriques, espantant el públic... Tot recordant “Viernes 13” (una clara desviació del què significa la institució, obsoleta, del manicomi en referència a una pel·lícula de terror). Això és una associació deliberada i manifesta entre salut mental i violència que mereix ser denunciada.

    A l’entrada un home tancat dins una gàbia (amb un uniforme tacat de sang, i tot ell maquillat amb taques de sang) increpa al públic que passa per aquella zona, tot fent gestos, agafant a la gent i intentant aterrir-los. Això reforça l’estereotip que les persones amb trastorn mental hem d’estar tancades. És un aspecte molt negatiu, que, ni que sigui ficció, està justificat.

     photo IMG-20170625-WA00122 375x500_zps7a9oexr0.jpg

    Una dona disfressada d’infermera se m’acosta i em diu: “a tí te van a ingresar...”. No responc a la provocació.

    Seiem als nostres llocs i comença el show. L’espectacle NO seria estigmatitzant si fos, només, pels acròbates i trapezistes, etc. que apareixen i no parlen, sinó que només fan el seu número.

    L’espectacle ÉS estigmatitzant perquè apareixen personatges com “la gobernanta”, “Nosferatu”, “la enfermera gordita”, o el “loco que se ha escapao”, que quan obren la boca, ho fan per tractar malament la salut mental.

    Tenint en compte que els missatges per megafonia fan el mateix: estigmatitzen les persones amb trastorn mental en infantilitzar-les i tractar-les de perilloses.

    Abans de començar hi ha una advertència al públic, diu: “el circo de los horrores informa que esta es una historia ficticia alejada de la realidad. Las personas con enfermedad mental son personas con un proyecto de vida como cualquier persona. El circo de los horrores manifiesta su rechazo a cualquier estigmatización de este tipo de enfermedades y quienes las padecen.” Una advertència que manca de sentit, donat que a continuació veuran l’estigma i la discriminació en estat pur, en relació a la salut mental. Però ells se’n renten les mans, abans de fer-ho. És com dir: “Hem tirat una bomba, però això no és cap acte de guerra”. Això és fals, hipòcrita, insostenible. No s’aguanta per enlloc.

    Al mateix instant apareix la Gobernanta per parlar de “enfermos, majaras y desquiciados”, dient que és l’hora de la medicació (reduccionisme del tractament dels problemes de salut mental a la mera medicació).

     photo b0f10752-deeb-463f-a426-9675f79fcced_zpsltk8hbsp.jpg

    Apareix Nosferatu després d’una descàrrega elèctrica, amb el seu vestit blanc, lligat a una trona, i diu: “Coño, que a gusto me he quedao, y es que no hay nada como una buena descarga para sentar la cabeza”. Fent paròdia de la teràpia de xoc, que com hem dit, no era possible en cap manicomi del segle XVIII.

     photo IMG-20170625-WA0031 375x500_zpshihfyctx.jpg

    Les expressions: “Ínfimos, psicóticos, majaras, dementes, desquiciados, perturbados mentales” es van repetint durant tot el show amb els diferents personatges. Arribes a fer-te la idea que les persones amb psicosi, mal anomenades “psicòtiques” es comporten d’aquella manera. Això té un nom: Ús d’etiquetes diagnòstiques per referir-se a les persones amb aquell trastorn mental.

    Els insults, improperis i desqualificacions són constants durant l’espectacle. Que si “golfa, puta, que se joda, por el culo, mierda, gilipollas, cabrones” són alguns dels molts insults i també, les contínues referències sexuals pejoratives, que se senten durant l’espectacle, fent d’aquest un espectacle vulgar i menyspreador.

    Cal dir que aquesta gent compten amb el “patrocinio del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte del Gobierno de España”. Ja em direu: Quina cultura?

    ActivaMent vàrem enviar un Burofax, amb una queixa respecte el circo, a aquest Ministerio del que us parlo i ens varen respondre textualment:

     photo Retall_zpscicgf5af.jpg

    Amb expressions com: “igualdad y no discriminación” o “en ningún caso tiene la intención de denigrar ninguna situación relacionada con la discapacidad.” o “subrayar el incuestionable y firme compromiso con la atención a la problemática de las personas que padecen algún tipo de discapacidad física, psíquica o sensorial...”: Jo crec que es retraten a ells mateixos. El “Manicomio” es precisament el contrari del què ens volen fer creure i no ho dic sense fonaments: Porto 5 anys fent activisme per la salut mental i he analitzat centenars de notícies discriminatòries i estigmatitzants en els mitjans de comunicació, basant-me en uns criteris estudiats i acceptats per totes les entitats de salut mental de Catalunya, que amb Obertament, formem part d’una Aliança Global Contra l’Estigma on hi ha països de tot el món.

    Els mitjans de comunicació s’han fet ressò, aquest 2017, de l’estigma que promou “el circo de los horrores” amb l’espectacle “Manicomio”:

   • Obertament: Comunicat: La discriminació com a negoci arriba a BCN: un circ ple d’horrors
   • ActivaMent: El circ dels horrorosos, article meu.
   • Asociación ASCASAM: Posicionamiento de ASCASAM frente al espectáculo "Manicomio de los Horrores"
   • Federació SMC: Salut Mental Catalunya se suma a la campanya en contra de l’espectacle “Circo de los Horrores: Manicomio”
   • Diari de la discapacitat: Arriba a Barcelona ‘Manicomio’, un espectacle que discrimina les persones amb trastorn mental - Activament Catalunya Associació denuncia l'espectacle davant les administracions
   • social.cat: Lucrar-se frivolitzant el patiment de la salut mental
   • comunicacio21.cat: Campanya contra el Circo de los Horrores per estigmatitzar els trastorns mentals
   • Catalunya Press: La entidad Obertament acusa al ‘Circo de los Horrores’ de estigmatizar a los enfermos mentales
   • El Periódico: Indignación de las personas con problemas de salud mental por la obra 'Manicomio'
   • El Mundo: La asociación Obertament denuncia la discriminación hacia los enfermos mentales de El Circo de los Horrores
   • Betevé: L’espectacle ‘Manicomio’ torna a Barcelona, amb l’oposició d’algunes entitats
   • Betevé: Una entitat denuncia que un espectacle discrimina les persones amb problemes mentals

    Menys a favor nostre i com defensant-los a ells hi ha:

   • La Vanguardia: El "Circo de los Horrores" vuelve "más gamberro" por su décimo aniversario
   • La Vanguardia: El circo de los horrores defensa ‘Manicomio’ com una obra de ficció i nega que estigmatitzi

    Igual que:

   • Vilaweb: El circo de los horrores defensa ‘Manicomio’ com una obra de ficció i nega que estigmatitzi

    La campanya per Facebook i Twitter: #NoSoyUnCirco - @nosoyuncirco, iniciada per unes 3 persones que no els agradava la idea del circo estigmatitzant, ha anat treballant, amb Obertament i nosaltres, ActivaMent, per a desacreditar aquest show.

     photo nosoyunico 500x256_zpswsosves8.jpg

    Per la nostra banda, a principis de Juny, la Rosa (presidenta d’ActivaMent, militant de PODEMOS i d’aquí Barberà del Vallès) i jo vam reunir-nos a la Oficina per la No-Discriminació de Barcelona amb representants de la mateixa, una representant de l’Ajuntament de Barcelona i una representant de la Generalitat. Vam exposar-los en nostre malestar perquè es van donar permisos al circo per actuar al Port Vell de Barcelona. Ens van dir que legalment, no podien actuar contra els continguts del mateix, perquè la sol·licitud del permís d’actuació estava ben complimentada, i ells no intervenien en els continguts. Se’ns va dir que proposarien canvis en el guió de l’espectacle, però més tard, Obertament va confirmar que “maquillar una mica l’espectacle no serviria de res”.

    Tenim el compromís, de forma tàcita, és a dir, verbal, de la Generalitat, que NO es tornaran a donar permisos al “circo de los horrores”, perquè facin “Manicomio” a Barcelona o a tota Catalunya en un futur.

    Tenint en compte el Pla Director de Salut Mental, i amb la raó al nostre favor, això és precisament el que ha de passar: Que no torni a passar “Manicomio” per Catalunya!!

    Us dieu PODEMOS. Si PODEM demanar la fi de la discriminació per raons de salut mental, és que estem autoritzats a fer-ho i ho fem: “Perquè volem una societat lliure de discriminacions, on totes les persones, també les que pateixen alguna problemàtica de salut mental, puguem gaudir dels mateixos drets, deures i oportunitats. Per la salut mental, no a la discriminació... Sí a les persones!!”.

    Moltes gràcies per la seva atenció.    Obertament – Associació Catalana de Lluita Contra l’Estigma i la Discriminació en Salut Mental

    ActivaMent Catalunya Associació – Col·lectiu Actiu de Persones amb l’Experiència del Trastorn Mental

     photo IMG-20170715-WA0044 375x500_zpslohtavtu.jpg

    Rosa (presidenta d’ActivaMent) i un servidor (soci d’ActivaMent) a l’acte del tercer aniversari de PODEMOS a Barberà del Vallès.

  • SEGONA VERSIÓ
   llamp! | 15/08/2017 a les 17:57
   Barberà del Vallès, 15 de juliol de 2017

   La companyia “El Circo de los Horrores” estigmatitza les persones amb trastorn mental amb el seu espectacle “Manicomio” i es lucren de la seva activitat estigmatitzant. Van ser a Barcelona entre el 21 de Juny i el 2 de Juliol d’enguany.

    photo a11d9d81-4697-4bbc-bb68-a44c23decd68_zpswbnvwcjr.jpg

   Guanyen diners amb la discriminació i l’estigma de la salut mental. A un promig de 25€ l’entrada, a Barcelona han venut més de 12.000 entrades aquest any. A Màlaga han venut més de 13.000 entrades i a Madrid més de 30.000, també aquest any. També han estat a Santander, Bilbao i Saragossa. (Calculeu els beneficis).

   El “circo” ha estat voltant els darrers anys per Itàlia, Perú i Mèxic, a més de fer gires per les principals ciutats espanyoles. Ara els han convidat a Los Ángeles (EEUU).

   Aquest any celebraven el seu 10è aniversari i ho feien ben ufanosos fent-ne la publicitat que han volgut. A Barcelona: marquesines, banderoles i autobusos s’han vist amb la publicitat del circo.

   Aquest any és la tercera vegada que trepitgen Barcelona. Tenen altres 2 espectacles: “Cabaret Maldito” i “El origen”. Aquesta vegada han promès un nou espectacle que s’estrenarà l’octubre de 2018: “Apocalipsis”.

   L’espectacle “Manicomio” està ambientat en un manicomi del segle XVIII. Però és que ni tan sols és cert que sigui un manicomi del segle XVIII, perquè fins el segle XIX no es va començar a produir massivament i a comercialitzar l’electricitat; per tant: ni teràpia de xoc, ni descàrregues elèctriques eren possibles. Una de les zones de les grades en la venda d’entrades del circ diu: “lobotomia”. Hem de dir que la lobotomia es va començar i deixar de practicar en el segle XX, no en el XVIII. Per tant, això del manicomi és una falsedat que ningú se l’ha de creure.

    photo ZONAS20BCN_zpshwvnuypx.jpg

   Els personatges del circo utilitzen un llenguatge molt barroer, de principi a final, carregat d’insults i paraulotes. Això és el que aplaudeix la gent: La vulgaritat d’aquests personatges.

   Els personatges es fiquen amb la gent del públic i la gent aplaudeix. Sempre hi ha algun calb, a les primeres files, que és víctima d’una llepada a la calba per part del ”Nosferatu”, el personatge que dirigeix aquesta bogeria.

   Nosferatu” sempre troba un nen a la grada per dir-li: “Niño, ¿crees que estoy loco? ¿Tienes miedo? ¿Estás cagadito? ¡Cuando apagues la luz te acordarás de mi puta cara!” Sembla que el nen està contractat per la mateixa companyia, donat que no solen haver-hi nens en aquest espectacle.

   Aquest any he tornat a assistir a l’espectacle, en companyia d’un altre activista d’Obertament, aquí present entre nosaltres, l’Enric, amb qui vam acordar anar-hi per prendre bona nota del què hi succeïa. Obertament és l’aliança catalana de lluita contra l’estigma en salut mental, de la qual forma part ActivaMent.

   Tan sols entrar en la carpa, dos “bojos” amb uniforme verd amenacen la gent amb serres elèctriques de joguina, però amb el so característic que fan les serres elèctriques, espantant el públic... Tot recordant “Viernes 13” (una clara desviació del què significa la institució, obsoleta, del manicomi en referència a una pel·lícula de terror). Això és una associació deliberada i manifesta entre salut mental i violència que mereix ser denunciada.

   A l’entrada un home tancat dins una gàbia (amb un uniforme tacat de sang, i tot ell maquillat amb taques de sang) increpa al públic que passa per aquella zona, tot fent gestos, agafant a la gent i intentant aterrir-los. Això reforça l’estereotip que les persones amb trastorn mental hem d’estar tancades. És un aspecte molt negatiu, que, ni que sigui ficció, està justificat.

    photo IMG-20170625-WA00122 375x500_zps7a9oexr0.jpg

   Una dona disfressada d’infermera se m’acosta i em diu: “a tí te van a ingresar...”. No responc a la provocació.

   Seiem als nostres llocs i comença el show. L’espectacle NO seria estigmatitzant si fos, només, pels acròbates i trapezistes, etc. que apareixen i no parlen, sinó que només fan el seu número.

   L’espectacle ÉS estigmatitzant perquè apareixen personatges com “la gobernanta”, “Nosferatu”, “la enfermera gordita”, o el “loco que se ha escapao”, que quan obren la boca, ho fan per tractar malament la salut mental.

   Tenint en compte que els missatges per megafonia fan el mateix: estigmatitzen les persones amb trastorn mental en infantilitzar-les i tractar-les de perilloses.

   Abans de començar hi ha una advertència al públic, diu: “el circo de los horrores informa que esta es una historia ficticia alejada de la realidad. Las personas con enfermedad mental son personas con un proyecto de vida como cualquier persona. El circo de los horrores manifiesta su rechazo a cualquier estigmatización de este tipo de enfermedades y quienes las padecen.” Una advertència que manca de sentit, donat que a continuació veuran l’estigma i la discriminació en estat pur, en relació a la salut mental. Però ells se’n renten les mans, abans de fer-ho. És com dir: “Hem tirat una bomba, però això no és cap acte de guerra”. Això és fals, hipòcrita, insostenible. No s’aguanta per enlloc.

   Al mateix instant apareix la Gobernanta per parlar de “enfermos, majaras y desquiciados”, dient que és l’hora de la medicació (reduccionisme del tractament dels problemes de salut mental a la mera medicació).

    photo b0f10752-deeb-463f-a426-9675f79fcced_zpsltk8hbsp.jpg

   Apareix Nosferatu després d’una descàrrega elèctrica, amb el seu vestit blanc, lligat a una trona, i diu: “Coño, que a gusto me he quedao, y es que no hay nada como una buena descarga para sentar la cabeza”. Fent paròdia de la teràpia de xoc, que com hem dit, no era possible en cap manicomi del segle XVIII.

    photo IMG-20170625-WA0031 375x500_zpshihfyctx.jpg

   Les expressions: “Ínfimos, psicóticos, majaras, dementes, desquiciados, perturbados mentales” es van repetint durant tot el show amb els diferents personatges. Arribes a fer-te la idea que les persones amb psicosi, mal anomenades “psicòtiques” es comporten d’aquella manera. Això té un nom: Ús d’etiquetes diagnòstiques per referir-se a les persones amb aquell trastorn mental.

   Els insults, improperis i desqualificacions són constants durant l’espectacle. Que si “golfa, puta, que se joda, por el culo, mierda, gilipollas, cabrones” són alguns dels molts insults i també, les contínues referències sexuals pejoratives, que se senten durant l’espectacle, fent d’aquest un espectacle vulgar i menyspreador.

   Cal dir que aquesta gent compten amb el “patrocinio del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte del Gobierno de España”. Ja em direu: Quina cultura?

   ActivaMent vàrem enviar un Burofax, amb una queixa respecte el circo, a aquest Ministerio del que us parlo i ens varen respondre textualment:

    photo Retall_zpscicgf5af.jpg

   Amb expressions com: “igualdad y no discriminación” o “en ningún caso tiene la intención de denigrar ninguna situación relacionada con la discapacidad.” o “subrayar el incuestionable y firme compromiso con la atención a la problemática de las personas que padecen algún tipo de discapacidad física, psíquica o sensorial...”: Jo crec que es retraten a ells mateixos. El “Manicomio” es precisament el contrari del què ens volen fer creure i no ho dic sense fonaments: Porto 5 anys fent activisme per la salut mental i he analitzat centenars de notícies discriminatòries i estigmatitzants en els mitjans de comunicació, basant-me en uns criteris estudiats i acceptats per totes les entitats de salut mental de Catalunya, que amb Obertament, formem part d’una Aliança Global Contra l’Estigma on hi ha països de tot el món.

   Els mitjans de comunicació s’han fet ressò, aquest 2017, de l’estigma que promou “el circo de los horrores” amb l’espectacle “Manicomio”:

  • Obertament: Comunicat: La discriminació com a negoci arriba a BCN: un circ ple d’horrors
  • ActivaMent: El circ dels horrorosos, article meu.
  • Asociación ASCASAM: Posicionamiento de ASCASAM frente al espectáculo "Manicomio de los Horrores"
  • Federació SMC: Salut Mental Catalunya se suma a la campanya en contra de l’espectacle “Circo de los Horrores: Manicomio”
  • Diari de la discapacitat: Arriba a Barcelona ‘Manicomio’, un espectacle que discrimina les persones amb trastorn mental - Activament Catalunya Associació denuncia l'espectacle davant les administracions
  • social.cat: Lucrar-se frivolitzant el patiment de la salut mental
  • comunicacio21.cat: Campanya contra el Circo de los Horrores per estigmatitzar els trastorns mentals
  • Catalunya Press: La entidad Obertament acusa al ‘Circo de los Horrores’ de estigmatizar a los enfermos mentales
  • El Periódico: Indignación de las personas con problemas de salud mental por la obra 'Manicomio'
  • El Mundo: La asociación Obertament denuncia la discriminación hacia los enfermos mentales de El Circo de los Horrores
  • Betevé: L’espectacle ‘Manicomio’ torna a Barcelona, amb l’oposició d’algunes entitats
  • Betevé: Una entitat denuncia que un espectacle discrimina les persones amb problemes mentals

   Menys a favor nostre i com defensant-los a ells hi ha:

  • La Vanguardia: El "Circo de los Horrores" vuelve "más gamberro" por su décimo aniversario
  • La Vanguardia: El circo de los horrores defensa ‘Manicomio’ com una obra de ficció i nega que estigmatitzi

   Igual que:

  • Vilaweb: El circo de los horrores defensa ‘Manicomio’ com una obra de ficció i nega que estigmatitzi

   La campanya per Facebook i Twitter: #NoSoyUnCirco - @nosoyuncirco, iniciada per unes 3 persones que no els agradava la idea del circo estigmatitzant, ha anat treballant, amb Obertament i nosaltres, ActivaMent, per a desacreditar aquest show.

    photo nosoyunico 500x256_zpswsosves8.jpg

   Per la nostra banda, a principis de Juny, la Rosa (presidenta d’ActivaMent, i d’aquí Barberà del Vallès) i jo vam reunir-nos a la Oficina per la No-Discriminació de Barcelona amb representants de la mateixa, una representant de l’Ajuntament de Barcelona i una representant de la Generalitat. Vam exposar-los en nostre malestar perquè es van donar permisos al circo per actuar al Port Vell de Barcelona. Ens van dir que legalment, no podien actuar contra els continguts del mateix, perquè la sol·licitud del permís d’actuació estava ben complimentada, i ells no intervenien en els continguts. Se’ns va dir que proposarien canvis en el guió de l’espectacle, però més tard, Obertament va confirmar que “maquillar una mica l’espectacle no serviria de res”.

   Tenim el compromís, de forma tàcita, és a dir, verbal, de la Generalitat, que NO es tornaran a donar permisos al “circo de los horrores”, perquè facin “Manicomio” a Barcelona o a tota Catalunya en un futur.

   Tenint en compte el Pla Director de Salut Mental, i amb la raó al nostre favor, això és precisament el que ha de passar: Que no torni a passar “Manicomio” per Catalunya!!

   Us dieu PODEMOS. Si PODEM demanar la fi de la discriminació per raons de salut mental, és que estem autoritzats a fer-ho i ho fem: “Perquè volem una societat lliure de discriminacions, on totes les persones, també les que pateixen alguna problemàtica de salut mental, puguem gaudir dels mateixos drets, deures i oportunitats. Per la salut mental, no a la discriminació... Sí a les persones!!”.

   Moltes gràcies per la seva atenció.   Obertament – Associació Catalana de Lluita Contra l’Estigma i la Discriminació en Salut Mental

   ActivaMent Catalunya Associació – Col·lectiu Actiu de Persones amb l’Experiència del Trastorn Mental

    photo IMG-20170715-WA0044 375x500_zpslohtavtu.jpg

   Rosa (presidenta d’ActivaMent) i un servidor (soci d’ActivaMent) a Barberà del Vallès.

  • RE: Quan, copernic, les votacions del Nanorepte 331
   llamp! | 15/08/2017 a les 18:10
   Barberà del Vallès, 15 de juliol de 2017

  Respon a aquesta intervenció

  Omple les dades si vols respondre a la intervenció

  Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.

  Ajuda'ns amb un donatiu

  Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: