Detall intervenció

Per a valencians, mallorquins, menorquins...

Intervenció de: Aprenent. | 10-01-2009


Hola a tots i totes

Estic pensant el quart capítol de les meves reflexions entorn "Els temps de la ficció"...els temps verbals per escriure ficció en català...en aquest capítol vull parlar de l'ús del pretèrit simple (perfectiu)... ell llegí, ells llegiren, caminà, caminàrem.... Per això estic rellegint diversos autors: Carme Riera, Maria Barbal, Rodoreda, Calders, Ferran Torrent ... per veure com s'ho fan.

La pregunta és, dirigida sobretot als valencians: en la parla quotidiana feu servir aquest pretèrit simple? I si és que sí, el barrejeu amb el perifràstic o només utilitzeu el simple?

I feu servir la primera persona singular del simple? Vull dir a Un negre amb un saxo de Ferrant Torrent llegeixo frases com ...li encenguí un cigarret....ho feu servir? us sona bé/natural escrit?

A Dins del darrer blau també he trobat un ús important del pret simple.......

Salutacions

Horaci


Respostes

 • RE: Per a valencians, mallorquins, menorquins...
  rnbonet | 10/01/2009 a les 13:42

  Habitualment barregem la utilització del perfet i el perifràstic, segons comarques.
  A l'Horta de València, per exemple, s'utilitza més la forma perfectiva; a la Safor, la barreja (persones del singular, normalment en preifràstic i les del plural en perfectiu). I ho trobem normal.
  Espere haver-te ajudat, encara que siga una miqueta.
  Salut i rebolica!
 • Totalment d'acord...
  F. Arnau | 10/01/2009 a les 15:09

  ... amb el que diu el Ramon. Ací a l'Horta fem servir molt la primera persona del singular del passat simple. Tan és així, que els de la Safor, i d'altres comarques, ens diuen (de bon rotllo) que semblem italians per allò del: pugí, aní, torní, vinguí, mengí, posí, pensí, etc., i el cas és que a nosaltres ens sona del més normal a la nostra parla quotidiana. També és veritat que, cada vegada més, fruit de les influències televisives, culturals, etc, el barregem amb el perifràsic, sobretot a l'hora d'escriure.
  Una abraçada!
  ... I molta salut!
  Francesc Arnau i Chinchilla
  • I a les comarques valencianes més septentrionals...
   Dolça Parvati | 10/01/2009 a les 15:32

   ...com ara la Plana o el Maestrat, usem el perifràstic.
   • RE: I a les comarques valencianes més septentrionals...
    Epicuri | 10/01/2009 a les 18:40

    Ignoro molt de la gramàtica. Massa, per que m'agrada molt, tot i que tinc una cert desconfiança per tota mena de lleis, que no siguin una simple(el més possible) eina al servei de les persones.

    Em sento de la gran quantitat de persones al món, que patim de carència de lleis com a eines. Com ara, per poder fer servir, amb certa normalitat la llengua que ens pertocaria ser pròpia.

    Com per exemple els que ens sentim tant septentrionals com diguem-ne Bcn.

    pfuà !!!!...quin rotllo més complicat m'està sortint...

    Que n'aprenc dels vostres coneixements gramaticals,

    Que això de tenguí o pensí em fa pensar en Verdaguer a qui, en la seva condició de escriptor, i personatge li tinc una certa devoció i que ...

    El tema de la "lliure "normativitat i estandarització de les llengües (Gramàtica)el trobo complicat però encara més. ...Molt mes, apassionant.

    I coºoºoºoºoºoºom estimo la llengua!!!!!!!
 • RE: Per a valencians, mallorquins, menorquins...
  l'home d'arena | 11/01/2009 a les 12:03

  A la Marina Alta,sempre el perifràstic.
 • RE: Per a valencians, mallorquins, menorquins...
  l'home d'arena | 11/01/2009 a les 12:03

  A la Marina Alta, el perifràstic.

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.