Què prendran?

Un relat de: llpages
La calma a la cua per accedir a la cafeteria, malgrat que arribava fins a la cantonada, contrastava amb l'activitat frenètica dins d'aquesta: la gent s'atapeïa al voltant de les taules, colze contra colze, intentant sucar el melindro dins la xocolata desfeta i no a l'orella del veí, mentre els cambrers, quasi de puntetes i amb la safata ben alta, recordaven ballarines evolucionant perillosament per l'estretissim espai entre els clients, ara cap aquí, ara cap allà, una trajectòria estocàstica idèntica a la de la bola metàl•lica d'una màquina del milió. Tot plegat, un espectacle d'equilibri metaestable que faria les delícies dels amants del funambulisme.
- Ja ho tenim: un suc de taronja natural, un bikini, un suís amb croissant i una infusió de menta i camamilla. Podeu pagar a la caixa de la barra, si sou tan amables - digué qui els atenia mentre traspassava les coses des de la trontollejant safata a la més estable tauleta.
Quan anaven a protestar per la comanda, el cambrer ja s'havia fet fonedís per atendre al fons de la sala, un espai quasi inaccessible amb la gentada que omplia el local. Van decidir prendre el que els havien dut, encara que no tingués res a veure amb la xocolata amb xurros, el suc de pinya, l'entrepà de pernil salat i el tallat amb la llet freda que els venia de gust.
Tot hauria quedat en una anècdota si no fos perquè, el cap de setmana següent, és repetí la mateixa història: la infusió de rooibos, el xuixo amb Cacaolat, la llesca de pa amb formatge i el donut van convertir-se en dos tallats, una cervesa i una palmera. Decebedor, i més encara quan, en demanar el full de reclamacions, la voràgine de clients acumulats a la barra i el soroll de fons eixordador feien creure que el destí del formulari acusador seria més aviat el terra de darrera el taulell que no pas l'oficina de defensa del consumidor.
Una barreja de tossuderia i ràbia va fer que el grupet tornés a citar-se al mateix local amb un pla infalible.
- Prendrem quatre tasses de xocolata amb quatre ensaïmades, si us plau - sol•licitaren amb flegma britànica. Ara no hi havia marge per a l'error, una única cosa multiplicada per quatre, res més senzill.
Quan el cambrer diposità sobre la taula un suc de pera, una pasta de cabell d'àngel, una Coca-Cola i una quiche, alguns dels presents van riure i d'altres van planificar la venjança, que aquesta vegada no es serviria en un plat fred sinó en un de molt, però que molt calent...
Decidits, es cruspiren el que els havien servit i s'aixecaren seguidament. Quan creuaven la porta de sortida, un cambrer els aturà.
- Ei, han de passar per caixa, si us plau!
- No hem consumit res del que hem demanat, nosaltres.
- No s'asseien a la taula del racó? Fa un moment estaven berenant, no ho negaran.
- Cert, però... quina taula és aquella on sèiem?
- La vuit, però això és un codi intern, què hi té a veure?
- Què han demanat els de la taula vuit? Podria mirar la comanda, si és tan amable?
- Quatre tasses de xocolata i ... quatre ensaïmades - respongué tot fullejant la llibreteta.
- Exacte, precisament el que hi ha sobre la taula... - respongué amb to irònic - Un envàs de vidre, una llauna de Coca-Cola i un embolcall que hauria pogut contenir qualsevol cosa excepte una ensaïmada.
El cambrer s'adonà que alguna cosa no rutllava, però insistí.
- Vostès han accedit al cafè i han fet una consumició, per tant han de pagar! No voldrien ser denunciats, oi?
- No ens fareu abonar el que volíem prendre però que no l'hem consumit, ho dic bé? A veure com farem entendre a l'autoritat pertinent que hem estat asseguts en una taula, la número vuit, on el que hem demanat, segons resa la seva llibreteta, no correspon amb les restes que han deixat els darrers clients. Que ja en tenim la pipa plena, escolti, de fer d'amics invisibles gastronòmics, així que... passi-ho bé i facin-s'ho mirar! - sentèncià, mig emprenyat.
No hi van tornar. Els regals sorpresa fan gràcia una vegada, però carreguen si sovintegen massa.



Comentaris

  • HISTÒRIA [Ofensiu]
    Joan G. Pons | 18-03-2023 | Valoració: 10

    He tornat a llegir-la amb plena satisfacció. Enhorabona.
    Agraeixo el teu comentari al meu Relat.
    El tema del CRITERI ho tinc en llista. Tema interessant.
    Ben cordialment,
    .

  • Comentari[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 20-02-2023

    Hola llpages, només comentar-te que tinc un relat penjat molt atractiu i seductor per si el vols llegir. Tan sols t'ho dic perquè amb el tema dels concursos queden amagats de seguida. Ja saps que m'agrada que opinis tan si és de forma positiva o no, el consells em van bé i també em fan falta. De totes formes si prefereixes que no t'ho faci saber m'ho dius, ho entendré perfectament. No et voldria atabalar ni fer-me pesada abusant de la teva amabilitat.

    Una abraçada.

    Rosa.

  • "A lo loco"[Ofensiu]
    Joan Colom | 30-01-2023

    Com sempre, tens la virtut d'explicar situacions inversemblants d'una manera tan gràfica que és com si veiés una pel·lícula. No sé si tu també hauràs sentit parlar d'un bar anomenat "A lo loco", a la Barcelona dels anys cinquanta, on passava precisament el que expliques en el teu relat: si demanaves una cervesa amb patates fregides et podien dur un vermut amb anchoves, sols que no era cap equivocació sinó la marca de la casa, i la gent ja hi anava sabent quin pa s'hi donava. No sé si va existir realment o és una llegenda urbana.

    He fet un autocomentari a "Vint nanorelats sobre REGGAETON", en resposta al teu comentari inquisitiu.

  • BONA HISTÒRIA [Ofensiu]
    Joan G. Pons | 29-01-2023 | Valoració: 10

    He tornat a llegir el Relat. Segueix motivant interès. Una història, molt ben explicada. Enhorabona.
    Agraeixo el teu comentari al meu Relat sobre la SIMPATÍA.
    Ben cordialment,

  • Què bo![Ofensiu]
    Montseblanc | 26-01-2023

    El paràgraf d'entrada és magistral, una descripció boníssima per posar-nos en situació. I a més és el que he vist realment en alguns locals quan he entrat i he tornat a sortir de seguida perquè hi havia massa gent, però mai ho hauria descrit tan bé com ho has fet tu. I tota la història, com sempre, molt real en un principi (i potser fins el final), plena d'humor.

  • Demanar i Aclarir [Ofensiu]
    Joan G. Pons | 15-01-2023 | Valoració: 10

    Relat interessant al voltant de les vivències en un cafetería. Enhorabona.
    Agraeixo el teu comentari al meu Relat sobre INSPIRACIÓ.
    Cordialment,

  • Molt bo[Ofensiu]
    TerricheT | 14-01-2023

    Tota aquesta tirallonga és fonèticament genial:
    ara cap aquí, ara cap allà, una trajectòria estocàstica idèntica a la de la bola metàl·lica d'una màquina del milió. Tot plegat, un espectacle d'equilibri metaestable que faria les delícies dels amants del funambulisme
    Que tot plegat t'enganxa a seguir el relat, més enllà del realisme màgic que traspua la successió d'equívocs voluntaris, o no, d'un cambrer juganer, o oblidadís. Qui es deu quedar allò que ells demanen?
    El relat és juganer i divertit, amb un final ben trenat que tanca el succés, tot i que en el fons, et queda obert, no pel teu protagonista, però sí a possibles noves errades del cambrer. Marca de la casa, potser?


    Moltes gràcies per la teva última visita, on el teu comentari gairebé m'ha fet saltar alguna llàgrima, de veritat. Rebre aquests comentaris sempre són d'agrair, i sobretot si són del teu punt de vista particular, que aprecio d'un observador crític, però sincer. Aquest relat m'ha donat molta feina i està molt pensat, cada paràgraf i cada paraula com l'he posada, i on l'he posada. Gràcies per saber-ho veure.
    I sí, la pota de conill és per lligar que l'últim viatge sigui com ells volen.

  • Bon profit![Ofensiu]


    La teva imaginació sempre descàrrega una sorpresa insòlita! Per això estic a l'expectativa del que públiques. Llegint aquest quadre literari teu m'has fet participar en el neguit que suposa d'haver d'aguantar a vegades certs cambres que per la seva poca professionalitat no haurien pas d'exercir aquesta feina. Jo m'he trobat algun cop amb alguna situació semblant, però no d'aquesta magnitud!. El final del desenllaç m'ha sembla molt agut i legal! A vegades em pregunto donada la teva capacitat per a crear petits joiells literaris, com és que no t'hi has dedicat a viure de la literatura. Crec que t'ensortiries prou bé.... Nil.

  • Gentada[Ofensiu]
    Marina i punt | 10-01-2023

    M'he divertit imaginant l'escena i esperant el desenllaç perquè jo, t'ho ben asseguro, no hauria tingut pas tanta paciència!

    Salutacions

  • Què prenia[Ofensiu]
    Prou bé | 10-01-2023

    Sempre un suís amb una ensaïmada!
    Quan fa poc hi vaig anar després de moltíssims anys, la granja Viader, era ben bé igual. La xocolata i l'ensaïmada també, boníssimes. La gentada i el guirigall tal com el descrius en el teu magnífic relat, però ens van portar allò que havíem demanat!
    Amb total cordialitat

  • Impensable del tot[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 10-01-2023 | Valoració: 10

    Què bé m'ho he passat llegint aquest relat tan surrealista, amb el que anoten i serveixen els cambrers. Me'ls he imaginat a tots esquivant gent i taules. I els clients vigilant no sucar els xurros a l'orella del del costat, etc... hahaha. Un caos vaja, i amb un final ben encertat.

    Molt divertit.

    Salutacions.

    Rosa.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de llpages

llpages

228 Relats

1002 Comentaris

296429 Lectures

Valoració de l'autor: 9.85

Biografia:
Vaig néixer a Barcelona l'any 1964. Sóc químic i treballo a la indústria farmacèutica catalana. A banda d'escriure, sóc un gran aficionat als escacs, la música clàssica, el jazz i el col·leccionisme de llibres antics de química. Els relats humorístics són els meus preferits, potser perquè són els més difícils d'escriure.