POEMA núm. 69! ( 2n acte del poema Nova York)

Un relat de: Nil

Quan s'entrecavalcaren els nostres cossos en jogineig,
no se li va acudir res més a ell que dir-me que qui havia estat la
seva parella fins feia molt poquet havia mort de sida. Saber-ho
entre aquosos morreigs va fer que se'm disparessin totes les
meves alarmes. I és que a la dècada del 2000 el VIH era vist
arreu i per tothom com un càstig de Déu, el càncer dels gais,
un mal lleig que comportava un aclucar d'ulls tormentós i breu
Per decòrum vaig fingir fins el final que m'ho estava passant bé.
Això sí!, esperant amb candeles que despuntés el dia...

* VIH: virus de la immunodeficiència humana.

Comentaris

 • Plaers estroncats[Ofensiu]
  Pallars | 24-03-2023

  Quina mala sort i en quin mal moment se li acut a l'amant explicar la malaltia que pateix. En aquells anys la sida era el pa de cada dia.
  Un plaer estroncat per celebrar el poema núm. 69. Malgrat el final infeliç que vagi per endavant la meva felicitació.
  Salutacions.

 • Agraïments [Ofensiu]
  PERLA DE VELLUT | 22-03-2023


  Hola, bona vesprada, Nil: Gràcies per la teua opinió al meu poema Moreneta del meu cor i per dir-me que és "Bell".
  Cordialment.
  PERLA DE VELLUT

 • Comentari del comentari[Ofensiu]
  Prou bé | 20-03-2023

  M'ha reconfortat que entenguessin el fons de la qüestió en el relat dels dubtes de la Fortuna.
  S'hs inspirat en el conte infantil del rei que buscava la camisa d'un home feliç pel seu fill
  Amb total cordialitat

 • Agraïments[Ofensiu]
  MariaM | 16-03-2023

  El millor és no enganyar-nos!
  Gràcies pel teu comentari : "Espill"
  Salutacions.
  MariaM

 • Segon acte i teló [Ofensiu]
  Prou bé | 12-03-2023

  He anat una mica despistada i m'havia passat per alt el segon acte de nova York.
  No sé si és autobiogràfic per tant és. Molta por es va passar en aquells anys i recordo que per mor de la meva professió , alguns familiars em demanaven angoixats de fer la "prova " i no sempre eren homosexuals!
  Jo no sé pas si hauria esperat que es fes de dia sense aclarir més el tema!

  Ben escrit i molt real!
  Amb total cordialitat

 • IMPOTÈNCIA.[Ofensiu]
  Nil | 27-02-2023

  QUINA RÀBIA!, PRIMER UNA ADMIRADA LECTORA EM FA VEURE QUE HE ESCRIT "joguineig" SENSE LA "u" DESPRÉS DE LA "g" I ARA M'ACABO D'ADONAR QUE ON DIU "candeles" HAURIA DE DIR "candeletes". HAURIA D'HAVER UNA APLICACIÓ PER A ESMENAR ELS ERROS A RELATS EN CATALÀ

 • Màrtir[Ofensiu]
  Vicent Llémena i Jambet | 27-02-2023 | Valoració: 10

  "...de vegades és necessari i forçós que un home mori per un poble, però mai un poble per un home sol, recorda sempre això Sepharad..."
  He recordat el poema de Salvador Espriu, també homosexual i, la mort de Rod Hudson, en aquella època jo tenia vint-i-un anys i algunes prostitutes de dalt del bar on jo treballava se'm varen oferir a fer-m'ho debades, jo, que tenia molta por no hi vaig accedir.
  No va ser fins als vint-i-tres anys que no ho vaig fer per primera vegada en ma vida, encara que ja havia tontejat amb alguna altra, però jo tenia un embolic mental molt gran i no va ser sinó després de la meua anàlisi en l'escola de Lacan que vaig saber que jo era heterosexual, o com solc dir ara, no-res.
  Va ser una mort que posà en el món als homosexuals, que varen començar-se a mirar amb altres ulls, més de soldats grecs que no de portadors de la bandera i, ens vàrem adonar molts de que som iguals tots i diferents, però que no hem d'alçar la mà pel xiquet que escriu nom de xiqueta en el seu coixí, com diu Federico García Lorca.
  Realista poema i, imagine per on hauràs passat per arribar a poder contar-ho, no sigues un màrtir, sinó un heroi, que ho ets, Nil.


  Un fort abraç des de Valéncia


  Vicent Adsuara i Rollan

 • Et llegeixo...[Ofensiu]
  Carme Alcoverro | 24-02-2023

  Moltes gràcies per passar pel meu racó i comentar.

  Et llegeixo sovint i m'agrada aquest ús que fas de la poesia com a via d'expressió de sentiments i vivències que, sens dubte, no deixen indiferent...

 • Al tanto![Ofensiu]
  Aleix de Ferrater | 24-02-2023 | Valoració: 10

  El plaer és necessari, és l'embelliment corporal i el puntet positiu de la vida. Ara, al tanto, que no sigui la darrera mossegada a la poma! Felicitats Nil per la teva claredat. Una forta abraçada.

 • Agraïments[Ofensiu]
  MariaM | 22-02-2023

  Agraïda pel teu comentari " Així és..."
  Gràcies per llegir-me, Nil.

  MariaM

 • Agraïments [Ofensiu]
  PERLA DE VELLUT | 21-02-2023

  Hola, Nil: Gràcies per la teua opinió en el meu poema Epitafi al meu germà José Molero. Agraït sempre.
  Cordialment.

 • Aventures a N.Y.[Ofensiu]
  Montseblanc | 21-02-2023

  Jo penso que si aquest noi et va comentar el tema de la seva darrera parella va ser perquè ell estava tranquil, ningú vol neguitejar a un amant esporàdic amb el que busca passar-ho bé. Segurament ell s'havia fet una anàlisi de sang i per això t'ho va comentar com aquell que res. Ja sé que és fàcil parlar ara des de la distància.
  "Jogineig" és correcte? No hauria de ser "joguineig"?

 • neguit[Ofensiu]
  Atlantis | 21-02-2023

  Un neguit en saber que el teu amant havia estat en contacte amb un home amb VIH:.
  Si, aquells moments van ser mot angoixants. Menys mal que la ciència ha avançat i ara és una malaltia que es pot tornar crònica i controlada.

  El poema està escrit a la teva manera amb un bon llenguatge i molt narratiu, encara que a mi em sembla que hi hauria de plasmar també la por i el neguit.

 • EL VIH [Ofensiu]
  PERLA DE VELLUT | 20-02-2023

  Llançar-se a tal situació, entre el juganer i altres menesters i que passe a una situació sobre el VIH, és realment tot un perill. La rítmica està molt ben reeixida, que a poc a poc aplega a un final que cal saber-ho, per la poderosa acció de l'acte. Esperaves prompte el dia! Molt bé!
  Cordialment.

 • Molt arriscat![Ofensiu]
  llpages | 20-02-2023 | Valoració: 10

  Un text de terror real, perquè és autobiogràfic (ho dic bé, Nil?). S'ha de ser molt mala persona per no advertir del perill a qui, suposadament, fa un acte on el plaer mana. No entenc com no vas aturar-ho immediatament. Bé, perdona, no sóc ningú per jutjar, però em rebenta qui fa un acte d'egoisme tan irresponsable. Buidat el pap, el relat m'ha esgarrifat, i això crec que també formava part de la intenció de posar l'ignominiosa experiència per escrit. Gràcies per compartir-ho, crec que pot servir com avís al proïsme.

 • Quin ensurt.....[Ofensiu]
  Rosa Gubau | 20-02-2023

  i quina mala estona esperant que es fes de dia. Ja tens raó quan vas dir que el final potser no seria amb final feliç. Així i tot, el poema no deixa de ser una realitat viscuda i patida durant molts anys. Tots hem conegut algú proper que la sida se'l va emportar.

  Bon relat Nil

  Una forta abraçada.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Nil

Nil

69 Relats

1067 Comentaris

77955 Lectures

Valoració de l'autor: 9.92

Biografia:
Estació Arc de Triomf - BARCELONA - (Catalunya).

.(Amb) -Tacte! : nildepoesia@gmail.com


- Només escric poesia en moments en què em sento de debò vulnerable. Per això,
segurament, de sempre he equiparat la poesia amb el dietari íntim. Escrius i et consoles, destil·les el teu dolor o confusió, i si tens sort també et comprens.

Mariu Chivu (1978-), poeta romanès.


- Escriure és un treball humil: però vull que el meu sigui el més perfecte possible. I és únicament perfecte quan aconsegueixo excitar al meu lector, traient-lo fora de si mateix i del seu món, i portant-lo al meu món, bo i fent que la seva imaginació vegi i olori, oeixi i assaboreixi i senti tot allò que descric.

Lletres de Venècia.

F. Rolfe, (Baron Corvo),
escriptor anglès 1860 -1913.- El Profeta (que Allāh el beneeixi i li doni pau!) digué: “Certament, hi ha encant en l’eloqüència, i certament, hi ha saviesa en la poesia.” Ṭabaqātu š-Šāfiʕīyati l-kubrà

- Allí on hi ha sensibilitat és més fort el martiri.
La pintura és poesia muda; la poesia és pintura cega. (Leonardo da Vinci)

- Vaig provar d'ésser poeta. I com que sóc un escriptor hàbil, i com que era quaranta vegades més sensitiu que ningú, vaig reeixir una mica. (Rupert Brooke, poeta anglès, considerat per W.B.Yeats, Irlandès i poeta també, com el jove més formós d'Anglaterra. El filòleg i poeta Francis Macdonald Cornford arribà a dir que Rupert Brooke era un jove Apol·lo de cabells d'or.

- La poesia no és cosa de sentiments sinó d'experiències. (Rainer Maria Rilke, poeta austríac)

- Tots els hòmens que primer toquen amb la paraula, després arriben més lluny amb les mans. (Antonio Skármeta, escriptor xilè).

- La poesia té 4 o 5 temes d'ençà fa 5 mil anys, allò que importa no és pas el que dius, sinó com ho dius. (Antonio Cisneros, poeta peruà)

- La poesia és l'evidència de la vida. Si la teva vida crema bé, la poesia només serà cendra. ( Leonard Cohen, poeta canadenc)

- La poesia és el camí per a la supervivència, per arribar a les consciències, per acceptar les derrotes, per saber viure les nostres misèries, per a estar prop d'allò màgic de l'existència. (Niño de Elche).

- La poesia es la musicalitat de les coses que discorren a ones per a recrear amb la paraula imatges visuals. ( Boris Pasternack, poeta rus )

- La poesía no quiere adeptos, quiere amantes. (Federico García Lorca )

- Ara mateix hi ha joves que diuen els seus versos. Per llurs ulls plens de vida passen les seves visions. (...........) ara amb el que ell de la bellesa ha fet veure, es commouen. ( Molt Rarament -fragments) - .Konstandinos P. Kavafis.

- WEBS amigues :

* L'ARMARI OBERT leopoldest.blogspot.com/

* Salvador Jàfer: La Terra d'Enlloc https://salvadorjafer.net/

* En Nil us recomana l'antologia 'Amors sense casa' recull, a cura de Sebastià Portell, més de trenta autors i gairebé cent poemes de temàtica LGTBQ catalana. Video: Entrevista a Sebastià Portell - Àrtic | betevé - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=DHetwvOOndA
L'ARMARI TANCAT (POESIA HOMOERÒTICA CATALANA).

BARCELONA POETRY - HELLO POETRY. L'HOMOEROTISME POÈTIC D'EN

NIL - HOMOEROTIC - EUROPEAN HOMOEROTIC POETRY WITH A CATALAN

ACCENT - POETIC HOMOEROTISM IN EUROPE - HOMOEROTIC POETRY -

GALO-CATALAN HOMOEROTIC POETRY - OCCITAN-CATALAN HOMOEROTIC

POETRY - MEDITERRANEAN-CATALAN HOMOEROTIC POETRY.

HOMOEROTIC POETRY - HISPANO-CATALAN HOMOEROTIC POETRY.

POEMS BY NIL - POESIA HOMOERÒTICA CATALANA - BARCELONA POESIA

HOMOERÒTICA - LA POESIA HOMOSEXUAL D'EN NIL. - BARCELONA GAY

POETRY - HOMOEROTIC AND EUROPEAN POETRY - HOMOEROTIC

POETRY IN CATALAN. - EUROPEAN POETRY IN CATALAN - الشعر المثلي الكتالوني -

CATALANA HOMOEROTIC POETICA - 加泰罗尼亚同性诗歌 - KATALUNIAKO

POESIA HOMOEROTIKOA - ΚΑΤΑΛΑΝ ΟΜΟΡΕΡΟΤΙΚΗ ΠΟΤΕΡΑ - שירה

הומוארוטית קטלנית - KATALANS HOMOEROTISK PÅTRY - カタロニアホモエロティック詩 - CATALAANSE HOMOEROTISCHE POËZIE - KATALAN HOMOEROTİK

ŞİİRİ - KATALANSK HOMOEROTISK POOKER - KATALA HOMOEROTIKA

POETIKO - KATALĀNA HOMOEROTISKĀ POETRIJA - KATALO HOMOEROTINĖ

POEZIJA - KATALAANI HOMOEROTILINE POEETIKA - کیٹلان ہومیٹک پوٹری -

KATALÁN HOMOEROTIKAI KÖZÖSSÉG - ԿԱԹԱԼԱՆ ՀՈՄՈԵՐՈՏԱԿԱՆ ՊՈՂԻԿ

- КАТАЛАН ГОМЕРОТИК ПОЕТРИЯ - IPHAKATHI LESAKHATHAZI

HOMOEROTIC - КАТАЛАНСКА ХОМОЕРОТСКА ПОЕЗИЈА - KATALANISCHE

HOMOEROTISCHE POESIE - POÉSIE HOMOÉROTIQUE CATALANE -

KATALANSK HOMOEROTISK Poesi - CATALAN HOMOEROTIC POETRY.