La meva Tribu - L'economia - Agricultura i ramaderia

Un relat de: kefas

Es veu que, per poder sobreviure, per tenir menjar i teulada, qualsevol tribu necessita una economia. Ho he preguntat i ningú sap massa bé què és una economia, però tothom accepta que funciona amb diners. De diners, poc o molt, tots en tenim, apuntats en una llibreteta o en una pantalla, però, excepte els engrunats, no sabem on són. El que més sorprèn és que una cosa que no sabem què és, pugui funcionar amb una altra que no sabem on és. El cas és que deu funcionar, perquè la majoria mengem i dormim cada dia sota teulada.

Ara, tothom diu que l'economia va malament. Acostuma a passar de tant en tant i, quan passa, apareixen uns humans anomenats economistes que profetitzen que, per culpa dels altres, tot anirà pitjor. Després de rumiar-ho molt he arribat a la conclusió que l'economia no és com l'apèndix intestinal. Quan aquest adminicle va malament, el treuen i santes pasqües. El lògic seria fer el mateix amb l'economia, però sembla que, tot i que ningú mai l'ha vista, és una cosa sistèmica i les coses sistèmiques només es poden treure si se n'hi posa una altra. Com el rei. Algú pot al·legar que a altres llocs han tret el rei i els ha anat millor i que, potser, es podria fer el mateix amb l'economia. Jo no m'hi faig fort perquè després passa el que passa.

Hi ha una part de l'economia que en diuen sector primari, el de les coses de cuinar i menjar, i, dins del sector primari, hi ha el bosc. Aquest estiu se'n parla molt del bosc, perquè es crema. Molta gent que en parla ha descobert que el bosc es crema perquè està ple d'arbres i arbusts. Moltes d'aquestes persones estan a favor de la meva teoria de l'apèndix, si eliminem arbres i arbusts, el bosc no cremarà. La pega és que si traiem els arbusts, no serà un bosc, serà un jardí, i si també traiem els arbres, serà un erm. El problema sembla, doncs, ara per ara, irresoluble.

Una altra part del sector primari és l'agricultura i la ramaderia, la que s'encarrega d'omplir el plat. Amb l'agricultura, si no fa pudor ni porta mosquits, gairebé tothom hi està d'acord. La ramaderia ja és una altra partitura. L'agricultura ens proveeix de plantes, i la ramaderia, d'animals, com nosaltres. I aquí està l'ull de poll.

Hi ha també una cosa que en diuen civilització, que és més difícil de copsar que l'economia. La civilització s'encarrega d'anar-nos canviant, amb un propòsit misteriós. Alguns creuen que el seu objectiu és deixar la terra plana i buida com la closca d'un ou i altres, que és aconseguir un estat que anomenen felicitat, encara més enigmàtic que la civilització i l'economia. D'aquests darrers, per abreujar, en diré felicifílics.

Doncs bé, molts dels humans del sector felicifílic estan en contra de la ramaderia perquè diuen que menjar animals és un acte cruel, fratricida i caníbal. No diuen que sigui antinatural, potser perquè la resta d'animals ho fan sense cap escrúpol, la qual cosa demostra que les sensibilitats animals no acaben d'estar alineades.

Alguns orats han començat a predicar que també tenim una profunda sensibilitat vegetal i hauríem de tractar els enciams com a germans, el mateix que hauríem de fer, preceptivament, amb els animals. Si aquesta doctrina prospera ja em veig fent croquetes minerals de llot de La Baells arrebossades amb sorra de l'Escala, fregides amb oli de la moto-serra a l'atur. Un mar i muntanya, vaja.

M'he allargat molt, l'economia és fascinant però llarga d'explicar. En el següent capítol us parlaré de la indústria, que és una cosa molt nostrada.

Comentaris

  • Comentari[Ofensiu]
    Joan G. Pons | 28-09-2022 | Valoració: 10

    Molt bon Relat.
    Agraeixo el teu comentari al meu Relat.
    Salutacions cordials.

  • Prou bé | 22-09-2022

    Molt bon relat que es sustenta en una profunda reflexió! O, ho has escrit tal com raja sense pensar-hi gaire? Si fos així el pensament ja ha fet forat al teuintelecte.

    M'agrada llegir-te coses com aquesta!

    Amb total cordialitat

  • Fabulós![Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 01-09-2022 | Valoració: 10

    I també hi ha una altra cosa, el capitalisme, que juga amb els diners, pensant sempre en engreixar-se. I més i més i més... Per cert, aquest estiu tan calurós i poc plujós en alguns indrets, les restriccions d'aigua les demanaven al sector primari, l'agricultura i la ramaderia. Com si fossin objectes per a prescindir! En fi, bones reflexions i esperarem la indústria. Una abraçada.

    Aleix

  • Adaptació [Ofensiu]

    Jo vaig estant treballant uns anys en un mercat municipal i un dia em va dir una venedora referint-se a la gent que sempre es plany de que les vendes van malament com mai, deia això: La meva havia que al cel cia, ja es queixava de que no es venia res!!!
    Jo penso que les teves reflexions exposades en aquest relat, de manera humorística donen moltes pistes de com ha anat, va i anirà l'economia en els pròxims anys....La natura és prou sàvia per a adaptar-se a les circumstàncies del moment....

  • Resposta i agraïment[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 29-08-2022

    Gràcies per la pregunta que em fas en el poema Vull. La força i el foc tots la portem dins nostre, l'únic que hem de fer és vigilar que no s'apagui.
    Salut.
    Rosa.

  • Humor.[Ofensiu]
    Joan Colom | 23-08-2022

    Únicament amb fe o amb humor hom pot apropar-se a aquestes categories majúscules i lapidàries, i trobo que fas molt bé d’allunyar-te de la primera actitud, que només pot dur a l’estultícia o a la desesperació.

  • Dualitat: [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 11-08-2022 | Valoració: 10

    Molt bé plantejat, Kefas. Sí, portes raó, l'economia és molt llarga d'explicar i solucionar. M'ha tret un bon somriure en llegir-lo.
    Recorda que et tinc com a favorit i estic llegint-te seguit, seguit. A veure si algun dia pots llegir-me alguna cosa. Gràcies per davant.
    Molt interessant el teu relat, que m'ha tret de trobar-li el punt clau.
    Cordialment.

  • Sisplau....[Ofensiu]
    jomagi | 11-08-2022

    ....Kefas.... esborra la paraula 'pejoratiu' per 'oportuna'. Vaig tenir un ""off' gramatical...!
    Una abraçada i bon estiu!...

  • S'aturarà[Ofensiu]
    Montseblanc | 09-08-2022

    Jo tinc la sensació de que tot ja va sol. El mon i la seva organització/desorganització són com una joguina d'aquelles d'abans que se'ls hi donava corda i al principi, amb tota la corda, es movien ràpid fins que el ritme anava baixant, arribant a aturar-se. Doncs igual el món que tenim muntat, som com un trasto vell que ens van donar corda fa temps i anem fent fins que ens aturarem del tot. No cal trencar-s'hi el cap. Ballem mentre hi hagi música, encara que cada vegada sigui més lent el ritme, potser millor i tot, així podrem ballar abraçats.

    Per cert, jo no porto serrell.

  • AGRAÏT....[Ofensiu]
    jomagi | 09-08-2022

    ...pel seu comentari subtilment pejoratiu...!
    Salutacións.

  • economia i humor[Ofensiu]
    Atlantis | 31-07-2022


    Amb bon sentit de l’humor fas un anàlisi de la situació econòmica i del sector primari.
    Per desgràcia existeix un problema en l’agricultura i la ramaderia, i el que anomenem economia no és fàcil d’arreglar. Fer-l’ha desapareix seria un encert, però no resulta fàcil.
    Tan de bo tinguéssim la fórmula, per, respectant el medi, aprenguéssim a conviure amb la natura Però vaja, ja m’he posat seriosa...i és que no sé donar-li aquest toc humorístic que tan encertat he trobat en el teu escrit.

  • Incongruències[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 30-07-2022

    Tot són interessos i més interessos creats i la bola roda segons qui la llença. El cert és que ens fan ballar el cap a tots plegats i aixó de decidir quin tracte donem a cada tribu se'ns fa una mica complicat.

    Un relat enfocat amb humor que he gaudit molt. Ets un artista Kefas!!

    Cordialment

    Rosa

  • Felicifílic[Ofensiu]
    llpages | 30-07-2022 | Valoració: 10

    A banda de quedar ben demostrat que això de l'economia és molt més difícil d'entendre del que ens pensem, el neologisme "felicifílic" acaba de complicar les coses. O no, que potser si tothom abracés el felicifisme, seria tot molt més senzill. Sincerament, tinc el cap poc clar després d'aquesta primera introducció a l'economia social, però alhora satisfet per haver-me arrencat més d'un somriure. Agraït, kefas!

  • La famosa economista Joan Robinson dixit[Ofensiu]
    aleshores | 30-07-2022

    Estudio economia per a que no m’enredin els economistes.

  • La famosa economista Joan Robinson dixit[Ofensiu]
    aleshores | 30-07-2022

    Estudio economia per a que no m’enredin els economistes.

Valoració mitja: 10