El foc amic

Un relat de: SrGarcia
Una companyia d’infanteria és cosa complexa. Després de cada batalla sempre quedàvem els mateixos. Morien els reclutes, morien els oficials. Els de sempre seguíem vius.

Tornaven a posar reclutes i oficials; és igual, sobrevivíem els de sempre.

Els reclutes eren uns inútils i uns cagats, no mereixien altra cosa. Amb els oficials les coses no eren tan senzilles. No era l’enemic. Els matàvem amb gust, amb autèntic plaer. Aquells carallots ens tractaven com a carn de canó. Víctimes del foc amic (si haguéssim sigut amics, que no).

Els putes s’ho van ensumar. El capità Onofre tenia molta por i sospitava de nosaltres. Sempre ens feia preguntes sobre la nostra supervivència i el motiu de les baixes a la nostra companyia; com es pot suposar, no li fèiem gaire cas; un dia vam posar una granada de mà sobre el seu llit; ens va semblar que havia entès l’advertència.

Ens va enviar a una missió suïcida. Sense oficials, els caporals més vells serien els capitostos.
Havíem d’anar a l’oest. En passar el riu vam tirar al nord. Vam córrer molt. De seguida vam veure com l’artilleria (la nostra) batia el lloc per on se suposava que havíem d’anar.

Vam fundar l’ermita de sant Guinefort. Encara dura. La nostra pregaria, sempre va ser: “Sant Guinefort, Sant Guinefort, deslliureu-nos dels imbècils i del foc amic”. Ens va estranyar molt que l’església s’oposés al nostre culte. La gent del poble els va donar l’espatlla i sempre vam tenir més devots que qualsevol altre sant.

Això va passar fa molts anys i ja no recordo si va ser exactament així; ara resem i bevem sang; ens diuen els dips, els gossos vampirs. El foc amic encara dura.


L’autèntica història de sant Guinefort

A la França medieval hi havia un comte que tenia un gos molt fidel. Es deia Guinefort (el gos, el comte no ho sé com se deia).

El senyor va tenir un fill. Un dia eren a la cambra el xiquet, el gos i el comte; aquest va haver de sortir per una emergència. Va deixar sols el nen i l’animal, amb total confiança.

En tornar va veure que el nadó plorava i en Guinefort tenia el musell ple de sang. Va pensar que el gos havia atacat el nen; es va treure l’espasa i el va matar (al gos, eh!).

Va agafar el fill en braços i va comprovar que estava bé. També va veure a terra una serp molt grossa que jeia, morta. En Guinefort l’havia matat a dentegades per protegir el nen.

El comte va quedar compungit, però ja era tard per reparar la injustícia.

Va fer construir una tomba magnífica a la porta del castell i hi va enterrar en Guinefort.

Hòmens i dones de tota la comarca li anaven a resar. Tots pensaven que si era tan fidel, tan valent i havia sofert una mort tan injusta, per força havia de ser sant. Ben aviat van començar a anomenar-lo així: sant Guinefort.

El capellà i el bisbe no van parar de rabiar, però poc podien fer contra una proclamació tumultuosa.

D’aquesta manera, sant Guinefort va ser el primer, i fins ara únic, animal que va accedir a la santedat, encara que fos de manera extraoficial.

Així, doncs, no és estrany que els veterans proclaméssim sant Guinefort patró dels que patien el foc amic, tampoc és estrany que, amb el temps, ens tornessim gossos i, més concretament, dips, gossos vampirs. Sempre vam reclamar una justícia que potser no mereixíem del tot.



Comentaris

  • El foc amic ...[Ofensiu]
    Magda Garcia | 12-04-2024 | Valoració: 10

    ...amb amics així no cal tenir enemics, eh? M'ha interessat i he cercat què vol dir això de foc amic i en rellegir el relat ho he entès tot millor. No en sabia res d'aquest tipus de procediment, que no sé si és llegenda només o si també succeeix a la realitat, que imagino que si, però, sigui com sigui, enhorabona per un relat tan ben documentat i sorprenent. Aprofito per agrair-vos el comentari al meu relat "Tres som multitud". Gràcies Sr. Garcia i bon cap de setmana! Magda

  • Agraïments [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 11-04-2024

    Bona vesprada, Sr. Garcia:
    Gràcies per la teua opinió sobre el meu poema "Queda-te'l", on em dius que és "lliurement". M'alegre que t'haja agradat.

    Cordialment.

  • Sense títol[Ofensiu]
    Joan Colom | 22-03-2024

    Torno a aparèixer aquí només per informar-te que he contestat el teu comentari "Original" a "Vint nanoocurrències sobre SEXE" allà mateix, en un autocomentari on explico més coses.

  • Mal entès[Ofensiu]
    Solsona Bot | 19-03-2024

    De fet, els protagonistes del relat van ser els primers a matar fent servir el foc amic, i van passar de ser botxins a ser víctimes. No van entendre bé que en la llegenda el gos que havia sofert una injustícia seria venerat com un sant defensor de la mainada. Ells amb el seu dolor i ràbia busquen venjança. Molt bon relat que ens intriga des de la primera frase. Felicitacions!

  • Esgarrapacristos[Ofensiu]
    Joan Colom | 17-03-2024

    Desconeixia aquesta paraula i, mirant el diccionari, m'he trobat que l'assimila a "esgarrapacrestes", que sembla ser la reutilització que els fusters fan de les fulles de ribot per eliminar les rebaves de cola.

    El problema, pels qui en desconeixíem l'ús en el sentit que tu li dones, és que és equívoca: a mi, esgarrapacristos em sona més a menjacapellans que no pas a missaire.

  • UN GOS SANT. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 17-03-2024 | Valoració: 10

    Vaja amb Guinefort, en aquesta història tan ben explicada i especial amb molta fantasia. Una història medieval amb pèls i senyals que m'ha sentit amb molta gana de rellegir-la i que m'ha fet pensar les situacions que passaven amb aquest gos tan particular.
    Molt bon relat, Sr. Garcia.
    Enhorabona.
    Cordialment.

    Perla de vellut

  • Invitació a Rosa Gubau i SrGarcia[Ofensiu]
    Joan Colom | 16-03-2024

    Tot i haver passat l'equador del termini per al NanoRepte 1075, tema: PA AMB TOMÀQUET, a hores d'ara només dos concursants hi han presentat nanorelats a concurs.

    Sé que cap dels dos freqüenteu el Fòrum, ni menys els NanoReptes, però, atès que el meu recull de nanoocurrències sobre el tema, fora de concurs, us ha mogut almenys a comentar-los, penso que igual hi teniu coses a dir i us convido formalment a no quedar-vos-les al pap, participant-hi. Déu, o qui sigui que mou dels fils d'aquest món imprevisible, us ho pagarà.

  • Molt original![Ofensiu]
    Neus Marín Cupull | 13-03-2024 | Valoració: 10

    Una història fantàstica m'ha agradat tant la teva versió com l'original. De vegades no som conscients de la lleialtat dels animals.
    PD: Gràcies per comentar, el meu relat. Ah!, i sí, gràcies a Sant Google s'aprenen moltes coses. Per sort, la tecnologia / IA, de vegades no és tan dolenta.
    Fins aviat,
    Neus

  • Agraïda[Ofensiu]
    Nua Dedins | 10-03-2024

    Moltíssimes gràcies SrGarcia pels teus bonics comentaris al darrer relat 'El punteig de la vida'. Certament, en el nostre dia a dia vital com més harmonia, més bonic! I sí, la vida mateixa és una melodia si la sabem escoltar bé. Amb moments més harmònics i d'altres més dissonants, tant se val, així és. Sentir!!! Això ens fa humans!

    A seguir escrivint i que les lluites siguin poques! Molt bon diumenge!

  • Letalniaju[Ofensiu]
    aleshores | 08-03-2024

    Alguna cosa sabien o s'ensumaven aquells soldats supervivents: l'anomenada guerra "defensiva" no ho era, els aterridors soldats contraris no eren sinó mares i fills aterrits-...faltava el moment de fer-li un yahu a aquell Lethal-Onofre i acabar-li de completar...el nom.

  • Lluny del teu estil habitual[Ofensiu]
    Joan Colom | 08-03-2024

    Lluny del teu estil habitual, crec que intentes lligar massa temes: els soldats lliurepensadors i justiciers, oficialment desertors, que guarden cert parentiu amb el protagonista del meu nanorelat "Venjança o justícia", del recull "Vint nanoocurrències sebre RENDICIÓ" (09-01-2024), que s'escapen pels pèls de ser víctimes del foc amic i que acaben convertits en dips, no se sap ben bé com; a les antípodes dels dips, Sant Guinefort, gos màrtir, que va rebre culte fins a 1940, segons llegeixo a la Wikipedia (a la Viquipèdia no hi surt l'article), i encara, la connexió subliminar entre el nom del capità, Onofre, i el cavaller Onofre de Dip, personatge central de "Les històries naturals", de Joan Perucho, citat en el meu relat "Dips" (16-09.2023).

  • Revenja...[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 08-03-2024

    dels mal anomenats dèbils, que en realitat són els que sempre estan al capdavant.
    Història i fantasia que no deixen fil per randa. Sant Guinefort i la infanteria o van deixar ben clar, i així finalment se'ls hi va reconèixer..
    Rosa.

Valoració mitja: 10