El cicle de la vida [5]: Maduresa

Un relat de: Joan Gausachs i Marí

Arrossegant els peus, en Norbert es dirigí com cada dia al seu banc, el banc dels jardinets, el banc que tantes vegades havia acollit converses entre ell i a la seva dona, la Berta, i que actualment era el lloc de trobada amb el seu amic Lluc.

Avui però, sabia que en Lluc no hi aniria li havia trucat per dir-li que tenia un petit refredat i que es quedava a casa a covar-lo una mica. Tant se val! Avui en Norbert tenia necessitat d’asseure’s en el seu banc, tenia necessitat de deixar anar els pensaments i parlar amb la Berta. Ai! Com l’enyorava, com la trobava a faltar... Cada dia més i més.


En ser fill de vídua, en Norbert es va lliurar del servei militar i a l’any 53, amb 23 anys acabats de complir i amb un lleuger ascens en la seva feina a la Ferreteria Planes, es va casar amb la Berta. Es varen quedar a viure amb la mare, que estava força delicada.

L’alegria del naixement de la que seria la filla gran, la Natàlia, va quedar minvada per la mort de la mare d’en Norbert, dues setmanes abans.

Després nasqueren els bessons: en Ferran i en Gabriel...

Amb la Natàlia mai no varen tenir cap mena de problema, era força estudiosa, molt seriosa i treballadora. En el seu moment va conèixer en Ricard, amb el qual formaren una bona parella.

Els bessons ja va ser una altra cosa; bastant, bastant indisciplinats. De totes maneres, en Ferran era un bon estudiant i va anar fent via; malgrat el seu caràcter es va poder situar força bé; va conèixer la Roser que el va saber portar i formaren una família. En Gabriel no va acabar els estudis i les feines que trobava li duraven quatre dies. Els va fer patir molt fins que va començar a sortir amb la Carme...


Tots aquests pensaments li ompliren els ulls de llàgrimes. Va voler distreure’s llegint el diari... Vaja! Hauria de passar pel quiosc a recollir-lo, un dia més que el pagava i se’l descuidava, un dia més a contemplar el somriure benvolent del quiosquer.

——————
Escrit el dimecres 18/03/2015
Revisat, una vegada més, per la Pilar Campmany i Piqué

Comentaris

  • Bona idea[Ofensiu]
    Naiade | 14-04-2015 | Valoració: 10

    Centrar-te en la vida d’en Norbert passant per les diferents etapes de la vida. Fa l’efecte que ja el coneixes de sempre. Encara que un xic malenconiós, m’ha agradat aquest retall de vellesa d’un personatge que podria ser qualsevol de nosaltres.

    Una forta abraçada

  • perdo[Ofensiu]

    Relat vull dir, aquesta tauleta!

  • molt bo[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 01-04-2015 | Valoració: 10

    Es un relationship precios
    Montse

  • Tota una vida...[Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 26-03-2015 | Valoració: 10

    resumida en els pensaments d'un home madur a soles amb amb els seus records.
    Una vida corrent, senzilla i tranquil·la si no fos pels fills. Ai els fills...! Com fan patir! Hom es pensa que un cop els tindrà esquerats, ja haurà passat l'època de la preocupació. I no és cert.
    Sempre es tenen al cap, pensant si seran feliços, si tindran tot el que els hi cal, si trobaran el seu camí.
    Si almenys hi hagués la Berta... Tots dos recordarien junts i es tindrien l'un a l'altre per recolzar-se i no hi haurien llàgrimes de nostàlgia.

    Ens fas viure aquesta història amb tanta realitat que els teus personatges són ja com de la família. Continuarà?

  • I van passant els anys...[Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 24-03-2015

    I en Norbert cada dia el tenim més atropellat, pobret. Ara els seus records se centren en l'època de la maduresa quan s'acostuma a tenir el pes fort de la família, amb l'arribada dels fills, relacions amoroses d'aquests i formacions de noves famílies.
    Veig que aquesta vegada l'amic Lluc li ha fet el salt. Esperem que es recuperi, que en aquestes edats un ja comença a témer el pitjor...
    I és que els anys van passant... I l'enyor de l'esposa desapareguda accentua cada cop més la solitud d'en Norbert.
    Esperem el proper lliurament.

  • Fent camí[Ofensiu]
    Materile | 21-03-2015 | Valoració: 10

    Estimat Joan, gràcies per continuar-nos explicant la història d'en Norbert, que cada vegada està una mica pitjor, ara arrossega els peus; sembla la meva mare.

    Quan veus la trajectòria d'una vida, i la vas seguin pas a pas, sents una tendresa pel personatge. Aquest curs ha estat molt bé: el cicle de la vida. Em sap greu que arribi el seu final. Però quedem nosaltres que haurem de gestar nous personatges i noves aventures.

    M'agrada molt com escrius, Joan!

    Dilluns 23 hi ha una presentació que crec que pot estar molt bé, el dels Setze petges. Jo, si Déu vol, hi aniré, vindreu?

    Una abraçada,

    Materile

  • Fets quotidians i íntims[Ofensiu]
    brins | 20-03-2015 | Valoració: 10

    Un nou relat escrit, com sempre, des del cor, Joan. Aconsegueixes que la vida d'en Norbert se'ns faci propera gràcies als fets quotidians que expliques i als records tan entranyables que compartim.

    Pilar

  • Biografia i futur[Ofensiu]
    SenyorTu | 19-03-2015

    Sí, la maduresa ja acumula records. I la maduresa també rep els símptomes de l’etapa que seguirà. Biografia i futur, aquest és el meu resum del relat, escrit amb aquest sentit de la vida tan teu, tan sensible.

  • El cap que batega[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 19-03-2015 | Valoració: 10

    Aquest cap que batega i el cor que l'acompanya fent xup-xup. El repàs d'una vida en dos minuts, però que donen moltes pistes i descriuen gans vides, la vida de la família de'n Norbert, el nostre veí. La proximitat d'aquests personatges és molt càlida i agraïda pel lector. Felicitats Joan per aquesta sèrie de relats tan magnífics i enriquidors! Una abraçada.

    Aleix

  • Jo també[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 18-03-2015

    Continua escrivint, Joan, que jo també t'aniré llegint.
    Ja som íntims amb el teu Norbert, li coneixem tota la vida, pateixo pel que podria passar el mes de maig.
    Salutacions

  • La veritable maduresa...[Ofensiu]
    F. Arnau | 18-03-2015

    ... és la que ens contes al teu relat.
    Una maduresa que ens ompli els ulls de llàgrimes, però que és la principal substància de la que ens nodrim a la nostra darrera etapa: la vellesa.
    Espere llegir un relat teu d'aquesta nova etapa...
    Salut!
    FRANCESC

Valoració mitja: 10

l´Autor

Joan Gausachs i Marí

124 Relats

1298 Comentaris

182767 Lectures

Valoració de l'autor: 9.95

Biografia:
   Joan Gausachs i Marí (Horta, 15/01/1942) sóc com es pot veure, un autor jove.
   En el meus inicis vaig treballar les redaccions escolars que ens feien fer en els col·legis "San Joaquín", d'Horta, i "Condal", aquell que està al costat del Palau de la Música de Barcelona.
   Més endavant, vaig col·laborar en revistes particulars que no estaven a la venda, motiu pel qual les meves magnífiques creacions han passat desapercebudes.
   De totes maneres voldria [voldria, en condicional] donar grans —més aviat seran petites— obres a la posteritat, sempre que a aquesta no li molesti.

—oO·Oo—

   Vaig arribar a Relats en Català per mitjà d'en PEP HOMAR I GIOL, del qual sóc un fidel seguidor. Després casualment, un dia, en obrir la pàgina, vaig veure, en l'apartat "Relats a l'atzar", un que em va cridar l'atenció: La Lola de Can Gasparó. Lola i Can Gasparó són dos noms molt vinculats a la meva família. De Loles, n'hi ha moltes, però que, a més a més, siguin de Can Gasparó!... Hi vaig ficar el nas. Efectivament, es tractava de la meva tia-padrina Lola Gausachs i Torelló, i la narració era feta per una néta seva: EULÀLIA MOLINS I ARAGALL, filla d'una cosina-germana, meva, de tota la vida.
   Aquestes dues circumstàncies m'han animat a penjar alguna coseta. Ho sento, ho sento!
   Ara bé: no vull pas que, si els meus relats no agraden, en Pep i l'Eulàlia en paguin les conseqüències.