Art abstracte

Un relat de: llpages
- Estem davant d'un quadre que no requereix explicació: com podeu comprovar, molt probablement es va inspirar en tots aquells que saben que, al llit, portar-se malament sempre és bo - i la guia del museu somrigué amb malícia.
M'ajusto l'audiòfon que m'han proporcionat per seguir la visita guiada. Avui dia, aquests aparells miniaturitzats han avançat fins al punt que només sents les explicacions a través del que et penja de l'orella, facilitant la comunicació: ni el guia ha de pujar el to de veu ni els que l'escolten han d'afinar l'oïda, l'electrònica s'encarrega de tot. Vaig apuntar-me a la visita guiada perquè això de l'art abstracte, què voleu que us digui, tants caps, tants barrets. Entre tanta ratlla torta, taques arreu, pedaços de drapaire i d'altres elements que no lliguen, no hi ha qui en tregui l'entrellat. Ara bé, el comentari que acabo d'escoltar m'ha deixat un pèl inquiet. Però no s'hi val a badar, que el grup ja s'ha palplantat davant d'una escultura que sembla que hagi patit un atemptat.
- Peces entortolligades, quasi fusionades, potser no cal dir res més, no us sembla? Ah, els amants! L'un li diu a l'altre "només vull fer exercici sobre el teu cos", i rep com a resposta a cau d'orella "aquesta nit faré que els veïns coneguin el teu nom".
Ho explica amb un to de veu apassionat, quasi contagiós, tot i que segueixo sorprès pel caire sensual que està agafant la visita; cal realment?
L'obra a interpretar ara sembla pintada per una criatura: un reguitzell de quadradets, un a tocar l'altre, cadascun pintat d'un sol color i diferent dels veïns. Un bodegó, un tapís?
- No hi ha com que una dona guanyi als escacs un home per després ensenyar-li com es mou una reina fent l'amor. Ja ho veieu, sobre l'escaquer la partida s'ha acabat i ara és ella qui, victoriosa, reblà el clau amb un altre clau - fa, immutable. Sincerament, ho trobo molt agafat pels pèls, quines interpretacions més esbiaixades!
El grupet formà en mitja rotllana davant d'un quadre amb una zona superior ben negre i, a la part inferior, un rectangle d'un groc vivíssim.
- L'autor va escollir el títol següent: "Apaga el llum i encén-me". Mireu-lo amb els ulls dels que frueixen, el que és a sobre gaudeix tant com el que és a sota, tota una declaració d'intencions per confirmar que el sexe és democràcia plena.
Ah, no, ara sí que no, això ja passa de taca d'oli. He pagat un guia, sí, però sense calces al cap! Així que faci una pausa, buido el pap, i de la manera més abstracte possible!
- Perdoni, entenc que la imaginació és al sexe el que el vent és al saxo, però crec que n'està fent un gra massa. No vulgui fer-nos passar per l'adreçador, que ja sabem que, al llit, els gemecs poden enganyar, però la humitat no, la humitat, no, cregui'm i perdoni. Entenc que ens vulgui matar de plaer amb tant de comentari procaç, però, per més abstracte que sigui l'art, no podem interpretar-lo només com ho faria Freud, faci'm el favor!
A la guia, si la punxen no li treuen sang. La resta de components del grup també em miren esglaiats, incapaços d'entendre d'on sortia tanta retòrica verinosa.
A la fi, se m'acosta qui mena el grup i em revisa l'aparell electrònic connectat al meu audiòfon. I es posa a riure.
- Aclarit, has estat escoltant pel canal de ràdio que correspon al museu eròtic del pis de dalt! Només t'arribaven els comentaris de la meva col·lega mentre guiava el seu grup, ara entenc la teva sortida de to!
No vaig tenir valor de dir res més, ni de demanar perdó. Em va semblar que m'empetitia a l'acte mentre em feia fonedís entre els visitants, quina vergonya!



Comentaris

  • Art d'aixecada de camisa.[Ofensiu]

    La cosa no és que a l'acabament s'han adonat que tot ha estat una fallida mecànica de l'aparell, sinó que hi ha cert art abstracte que és com una maniquí. Li posis la roba que li posis tot li escau. Les interpretacions que es fan d'aquest art varien en parides segons qui les interpreta i el públic, en general, les fa seves com en ocasions s'empassen els discursos dels líders polítics o religiosos. Els museus estan ples d'autèntiques aixecades de camisa. No m'estranya que el teu personatge acabés creient-se que allò que escoltava es referia al que estava veient els seus ulls. Els teus relats tenen sempre aquest punt d'humor savi que ens fa reflexionar i alhora fruïr d'una lectura acurada i elegant. Bon any tinguis de fructífera creació literària. Nil

  • Visca la tecnologia![Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 06-01-2023 | Valoració: 10

    Estan molt bé les audioguies en els museus. Ara, si aquesta tecnologia comporta problemes, potser que tornem a l’explicació verbal com sempre. M’has fet riure un cop més! Una forta abraçada i que tinguis una bona entrada d’any!

    Aleix

  • Boníssim[Ofensiu]
    Montseblanc | 21-12-2022

    Què bo que ets. He gaudit tot el relat, les descripcions de les obres d'art i els comentaris de la guia, tot molt ben pensat, explicat, descrit. I el final no l'he vist a venir. Molt bo!

  • Interessant [Ofensiu]
    Joan G. Pons | 05-12-2022 | Valoració: 10

    Tornat a llegir i molt interessant. Enhorabona.
    Agraeixo el teu comentari al meu Relat.
    Salutacions,

  • Agraïment[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 16-11-2022

    Moltes gràcies pel teu comentari. La veritat és que no visc en un poble , visc a Mataró, però si que vaig viure en quants anys a Caldes d'Estrac. Hi vaig estar molt bé uns anys, i ara també estic bé aquí. Ara, Barcelona ja seria més difícil per a mi, només hi vaig a fer alguna visita de tant en tant, i sense taps ni entrepans, hahaha
    M'agradaria demanar-te si pots i et ve de gust que llegissis el meu últim poema. Torna amb mi. Ja saps que la teva opinió sincera m'ajuda molt.

    Una abraçada.

    Rosa.

  • Et felicito....[Ofensiu]
    MariaM | 09-11-2022 | Valoració: 10

    De vergonya, res! Vas està encertat, i m'has fet riure. Si és certa la visita i el discurs, et felicito, m'ho he empassat tot!
    Amb cordialitat
    MariaM

  • Un relat com aquest, cada dia.[Ofensiu]
    Joan Colom | 01-11-2022

    Molt ben ordida la trama i molt ben narrada, amb una progressió de la intriga fins el desenllaç còmic. Ja m'agradaria poder-ne llegir un així cada matí, mentre esmorço, per afrontar el nou dia amb un somriure.

  • m'ha fet riure[Ofensiu]
    Atlantis | 31-10-2022

    Ben narrat...m'ha fet riure!!!

  • Art...[Ofensiu]
    Prou bé | 26-10-2022

    ... el relat!
    Com m'agrada trobar, de tant en tant, un relat com aquest. Ple d'enginy, de gràcia i de bona escriptura!
    Una situació, a més a més, el que et pots trobar reflectit: sensació de ridícul!

    Amb total cordialitat

  • Qüestió d'imaginació, qüestió de tècnica[Ofensiu]
    Helena Sauras Matheu | 26-10-2022 | Valoració: 10

    Bon dia, llpages:

    Crec que aquest relat és enginyós.
    L'art abstracté i la seua interpretació pot ser molt imaginativa depenent de qui ho explica. En aquest cas concret, per un equívoc d'audifons.
    M'ha fet xalar.
    Si enlloc del museu eròtic del pis de dalt, l'equívoc hagués sigut d'un altre lloc potser hagués passat desapercebut. (I ens creuríem la interpretació del guia o no la discutiríem).

    Una abraçada i fins el proper relat,

  • Comentari[Ofensiu]
    Joan G. Pons | 24-10-2022 | Valoració: 10

    Molt bon Relat. Enhorabona.
    Agraeixo el teu comentari al meu Relat sobre ACCEPTAR.
    Cordialment

  • Un ridícul.....[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 24-10-2022 | Valoració: 10

    que m'ho ha fet passar d'allò més bé. He rigut un munt amb aquest error d'audiòfons.
    Però no m'extranya, en aixó de l'art abstracte tota interpretació és bona. Que ben buscat i explicat..

    Salutacions.

    Rosa.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de llpages

llpages

227 Relats

994 Comentaris

295315 Lectures

Valoració de l'autor: 9.85

Biografia:
Vaig néixer a Barcelona l'any 1964. Sóc químic i treballo a la indústria farmacèutica catalana. A banda d'escriure, sóc un gran aficionat als escacs, la música clàssica, el jazz i el col·leccionisme de llibres antics de química. Els relats humorístics són els meus preferits, potser perquè són els més difícils d'escriure.