Alacant, Mercat Central

Un relat de: Aleix de Ferrater
Xiulant, a tres quarts de set del matí en Climent Ballester va sortir de casa. Vivia en un cinquè pis de l’avinguda de Salamanca, davant mateix de l’Estació Central. Una dutxa ràpida, un kiwi, un cafè amb llet ben carregat i un parell de galetes “Digestive” el posaren a to. Es vestí amb roba esportiva, texans, samarreta vermella, caçadora i bambes, roba còmoda per a treballar comodament al Mercat Central d’Alacant.
L’ascensor trigava més del compte. “Segur que l’ha agafat el pesat del segon primera”, va pensar. “Total, dos pisos. Ja els podria baixar a peu!” Finalment però, la porta metàl•lica s’obrí. En Climent ja no xiulava.
Només trepitjar el carrer va encendre precipitadament una cigarreta, tot esquivant les maletes d’un grup de turistes que sortien del veí City Hotel. “I on van aquests, a aquestes hores!”, es digué malhumorat. Encara amb el cap girat, repassant-los, va tombar Avinguda de l’Estació amunt. Aquella avinguda sempre el relaxava. No sabia ben bé perquè, però sempre ho aconseguia. Potser era el contrast amb el constant bullici comercial de la veïna Avinguda de Maisonnave, sempre tan plena de tot i de tothom, fins i tot en aquelles hores tan primerenques d’un matí qualsevol del mes d’abril.
Mentre s’acostava a la plaça dels Luceros, anava pensant en la feina que l’esperava i desesperava. Era dimecres, dia especialment tranquil al mercat. I malgrat que treballava de carnisser, en Climent Ballester era vegetarià. No li agradava gens la carn, l’odiava, la repugnava profundament. Feia dos anys que hi treballava d’ajudant. Esquarterava i despatxava quan convenia.
Després de sortir de la presó, el seu bon amic Sebastià Rosendo, propietari de diverses parades, va ajudar-lo en un moment tan difícil com aquell. Estigué a punt de dir-li que no, donada la seva aversió a la carn, però la situació econòmica que patia no li permeté negar-s’hi. El primer any tot va anar força bé, però a partir del segon, les coses començaren a torçar-se. La droga, malgrat tots els esforços, encara voltava per les seves venes.
Un cop a la plaça dels Luceros, va tombar a mà dreta per l’Avinguda d’alfons X el Savi. En cinc minuts arribaria al mercat. “Merda!”. Havia trepitjat una fastigosa caca de gos. Arrossegant fortament el peu, esbufegant, continuà el camí. I com gairebé sempre, s’aturà uns instants a xerrar amb la Remedios, la gitana que venia alls davant la sortida de l’estació del tramvia. El relaxava. La coneixia de feia anys, quan malvivia al centre de la Vila Joiosa, un barri ocupat, en la seva gran majoria, per gent d’aquesta ètnia.
-Què passa Climent –preguntà la gitana-, què has trepitjat una merda de gos? Mira que per només un euro et venc aquest magnífic manoll. Que porta bona sort, t’ho dic jo!
-Va Reme –digué ell-, que avui no estic per hòsties.
-Què passa pàio? Què no has dormit bé aquesta nit?
-He dormit de conya. Però el pesat del segon, els guiris de l’hotel, la puta merda de gos i pensar amb en Sebas m’han posat de mala llet.
-Per què?
-Et sembla poc? Collons Reme, et deixo, que sinó aquell començarà a cridar i des d’aquí fora tu també el sentiràs.
Sense dir res més ella continuà amb la seva feina:
-Alls, el manoll d’alls a només un euro! A només un euro!
En Climent treballava a la primera planta. El Mercat Central d’Alacant en tenia dues: a la baixa, hi havia les parades de fruita, verdura i les de peix. Tota la planta superior estava dedicada a la carn. Va pujar de dos en dos els graons de l’escala modernista interior i només tombar el passadís central ja va sentir els crits de’n Sebas:
-Què passa, xiquet, t’has adormit una altra vegada avui?
En Sebastià Rossendo ja estava enfundat dins la bata blanca. La seva grassa cara estava més vermella i més grassa que mai, perfumada amb una forta olor de colònia, de la casa “Loewe”, que sempre l’acompanyava. De fet, tothom el coneixia com “el colònies”. Els seus ulls semblava que volien sortir de les òrbites. Les exclamacions voltaven el seu parlar. En Climent respirà profundament abans de respondre:
-No passa res, Sebas.
-A no? –respongué irritat el propietari de la parada- I tota la carn que hem de posar aquí, qui l’ha de tallar, tu o jo?
-Jo, Sebas, jo.
En Sebas coneixia perfectament la problemàtica del seu amic, massa i tot. De fet havia sigut ell mateix qui l’havia iniciat en el consum de les drogues. En Climent, com molta de la joventut de la Vila Joiosa, havia començat per la marihuana, els porros, però, ràpidament, en Sebas els havia enganxat a la cocaïna, l’heroïna i tota la mena de pastilles que rondaven aquella vida tan farcida de dependència. La butxaca de’n Sebas sempre havia anat tacada amb sang de’n Climent. I aquest ho savia perfectament; cada dia se n’adonava més, cada dia se n’afartava més.
-Bah, Climent –afegí en Sebas, amb un to conciliador i paternalista que l’encenia-, ves passant, que ara baixo i t’ajudaré una mica. Avui ofertarem tripa i galtes, d’acord?
-D’acord, Sebas.
En Climent baixà al soterrani on hi havia el magatzem frigorífic. Agafà la roba tèrmica de l’armariet, se la posà sobre la que duia i entrà. Eren deu metres quadrats ben farcits de tota mena de carns. En un racó, un petit taulell i dos tacs gruixut de fusta vestien tot el bobiliari d’aquell gèlid espai.
Sota el taulell hi havia uns quants calaixos, plens dels diversos ganivets i estris necessaris per a dur a terme la feina d’esquarterar. Era el racó preferit de’n Climent. Cada cop que els obria, els ulls prenien vida pròpia. La seva lluentor l’excitaven. Recordava perfectament la navalla que li havia regalat en Javi, el cosí de la Remedios, per a dur a terme els primers atracaments, feia sis anys. Mai oblidaria la cara d’aquella parella d’anglesos que va assaltar prop del port de la Vila Joiosa. “Van quedar més blancs que la seva maleïda pell de cervesa!”, recordà. Després en vindrien molts més, d’atracaments i d’anglesos assaltats.
Tenia molt present tot el que havia calgut fer per tal de drogar-se, totes les animalades que en Sebas li havia ordenat fer, totes les trobades forçoses al bar Nacional, prop de l’església i entre guàrdies civils que encara l’excitaven més, tots els viatges en tramvia fins el Campello, Quan el seu estat físic no li permetia conduïr i on la Sole sempre l’acollia, sempre. “La Sole”, va dir-se. “Què se n’haurà fet de la pobre?” Havia sigut el seu gran amor, l’únic amor de la seva vida. Només en Sebas coneixia la resposta, però sempre se n’havia fet el suec. Ella estava tant o més enganxada que no pas ell. I el gran tuareg que repartia la pols del desert, (així de poètic era com la Sole anomenava en Sebas) tenia tan enganxada com podia a tota aquella joventut.
La darrera vegada que l’havia vist, tenia pressa i no van poder xerrar gaire. La Sole patia pel tractament que havia iniciat, per tal de desenganxar-se. Ell també ho volia, però no tenia la força de voluntat necessària. Quan en Sebas se n’assabentà, va reaccionar contra ella amb violència, segons la gent d’aquell entorn. En Sebas, però, sempre ho havia negat. Deia que no en savia res, que havia desaparegut i prou.
-Què Climent –digué de sobte en Sebas, entrant al magatzem frigorífic-, ja has treballat la tripa d’avui?
En Climent no va respondre, recordava el que havia estat pensant.
-Ui! Que t’has quedat mut, xiquet?
Lentament, molt lentament en Climent aixecà la mirada. Els ulls i les celles eren una única unitat. Les espurnes bategaven ràpidament. El propietari de la parada era al centre de la diana. La vermellor guanya terreny. A poc a poc, molt a poc a poc, felinament, la mà dreta de’n Climent s’endinsà dins el calaix, palpant el fred de l’acer ben esmolat. Va agafar el que calia.

-Què et poso, Bàrbara?
-Oi que avui teniu tripa d’oferta, Climent?
-Sí. I molt fresca, ja ho veuràs.
La Bàrbara era clienta de feia poc. Parlava baixet i no massa. Gairebé sempre demanava el producte que estava d’oferta. Pagava en silendci i se n’anava discretament. Normalment venia sola i sempre duia ulleres fosques. Deia que s’havia hagut d’operar, a causa de les ferides d’un accident de cotxe. En Climent no se la creia gaire, però la repassava sempre, de dalt a baix.
-I en Sebas –preguntà ella-, que no ha vingut avui?
-No. No es troba gaire bé –mentí en Climent, tot embolicant la tripa-. No crec que sigui res de greu. Vols alguna cosa més? Tinc galta, que també està d’oferta.
-D’acord –digué ella-. Fa temps que no menjo galta de porc.
-Té Bàrbara. Són set amb cinquanta.
Ella remenà el moneder, tragué un bitllet de deu i li entregà. Ell li donà les dues bosses, mentre buscava el canvi.
-Caram, quines galtes més oloroses teniu avui! Sembla que estiguin perfumades amb aquella colònia… com es diu… ah, sí, “Loewe”!
Nerviós, en Climent respongué:
-És la meva, la que em poso sempre.
-Tu? Des de quan et poses colònia per treballar? No te l’he olorat mai.
En Climent estava pàl•lid. La Bàrbara féu tres passes, s’aturà i tornà, dient-li baixet:
-Ben fet, Climent, ben fet. -I se n’anà de nou.
En Climent es quedà glaçat, observant la noia. De sobte, però, tingué un rampell. Va sortir corrent de darrere el taulell i va atrapar-la, aturant-la pel braç. Tremolant, esbufegant, va preguntar-li:
-Sole?


Comentaris

  • Sorprenent[Ofensiu]
    Antònia Puiggròs Muset | 07-08-2012 | Valoració: 10

    Fantàstic relat, Aleix! I molt ben treballat a nivell de detalls i d'ambientació. D'aquells que t'enganxen des del començament i et porten sense adonar-te a un final sorprenent.
    Moltes gràcies pels teus amables comentaris. Una abraçada!

  • m'ha encantat[Ofensiu]
    Berenís | 06-08-2012 | Valoració: 9

    m'ha encantat pel títol ja que he viscut a Alacant i sóc de la comarca, m'ha encantat la introducció a l'esceari on es desenvolupa la història, els carrers, els personatges: la gitana que ven alls, el mercat; és que tot és tal qual, i m'ha encantat que un mala vida trobe un final feliç tot i no ser perfecte aquest final ja que en realitat és terrible, però és com la venjana que en la fantasia i en la ficció es mereixen molts.
    Salutacions!

  • Un relat detallista[Ofensiu]
    Unaquimera | 03-05-2012 | Valoració: 10

    I el que semblava que seria un dia com un altre en la vida de Climent Ballester acaba per convertir-se en un dia digne de ser assenyalat... amb vermell!
    Des del començament de la lectura ja he vist que era aquest un relat detallista, que buscava embolcallar al personatge de realitat i ho aconseguia. D’aquesta manera, el menjar, la roba, el veí. ... tots els detalls col•laboren en l’ambientació necessària.
    Després comencen a aparèixer els trets més psicològics i les dades de la història viscuda amb anterioritat per cadascun d’ells, i entre ells.
    I, finalment, de tot plegat sembla desprendre’s un final inevitable, gairebé lògic.
    Bon relat, Aleix!

    Ja he vist que has publicat força darrerament, així que he de tornar per aquí aviat, ja que no vull que em quedi cap de les teves creacions sense lectura.

    ah! Em va alegrar molt que t’agradés el Capítol CXVII: De quan el cavaller.... En conseqüència, t’ofereixo ara un altre relat que es podria considerar una mena de continuació ( recordes com acabava, oi? ) o variació: PARÀBOLA.

    També em va alegrar saber que la Diada va ser ben bona, literària i poètica per a tu! Dóna-li records a l’Olga de part meva, vols?

    T’envio una abraçada de primavera,
    Unaquimera

  • Agraïment i explicació personal[Ofensiu]
    Gemma Matas Gustems | 28-04-2012


    Us agraeixo molt tots els comentaris que vaig rebent del relat UN FUTUR NO GAIRE LLUNYÀ...

    He tingut especial interès en tocar aquest tema perquè el trobo molt preocupant.
    En el meu cas, el conec amb tot detall. No és ben bé autobiogràfic, gràcies a Deu no tinc cap problema per poder comprar els medicaments, però sí que malauradament els tinc de prendre diàriament amb la quantitat que expresso en el relat. En casos crònics com és aquest, si no ho fes tindria dificultats molt serioses per poder seguir tirant endavant
    Tots tenim criteri propi referent a la gran quantitat d’ ètnies que han anat venint cap aquí i les avantatges de les que han pogut rebre davant de nosaltres però, el que no ens podem permetre és acceptar la crueltat de fer arribar a una persona a un nivell d’indignitat total en la seva manera de viure, sigui de la malaltia que sigui i haver d’anar arrossegant-se per terra sense tenir cap oportunitat ni manera de poder tenir un nivell de vida més o menys normal.
    Tots ens taxem de “solidaris” i de “col•laboradors” en les diverses maratons que es van muntant però, realment ho som? – crec que valdria la pena fer-se la pregunta interiorment de la manera més real possible i analitzar la corresponent resposta.
    Us puc assegurar que els que van tibant els fils en el que concerneix a aquest tema, no pateixen cap d’aquests problemes i sí algun d’ells si troba, valdria la pena que es preguntés per un moment de quina manera podria viure si ha d’abandonar la medicació!!!

    Gemma

  • Galtes[Ofensiu]
    franz appa | 24-04-2012

    Destaques en l'ambientació, sempre tan estudiada i detallada, i, per cert, variada. M'ha tornat als ulls i a l'olfacte un record ja llunyà de la capital alacantina. Però dins l'ambient saps posar-hi personatges que desprenen autenticitat, carn i ossos... i tripes, com en aquest cas.
    No sé si al català alacantí es fa anar galtes com a sinònim de barrut, de poca-vergonya. Aquí tenim un galtes que va arribar més enllà, un veritable extorquidor.
    Amb tot, cal dir que la història, plena de sorpreses i vels magistralment descorreguts, és per si sola una estructura que fa d'aquest conte una petita obra d'exacta rellotgeria.
    Salutacions!
    franz

  • Vaja tela que porta el tema...[Ofensiu]
    Gemma Matas Gustems | 23-04-2012 | Valoració: 10


    Carai Aleix, sembla que t’hi trobis!!!
    El tema que toques de les drogues, penosament és tan real dintre de la humanitat, que ja posa la pell de gallina pensa en totes les seves conseqüències i en el teu relat, a sobre hi afegeixes el ganivet de fulla ampla... que no té cap pietat a l’hora de “tallar i sevir una bona ració de tripa”.
    Interessant, intrigant, colpidor i... una mica caníbal!!!
    Molt bé Aleix, m’ha agradat llegir-lo i gràcies pels teus comentaris.
    Bona diada de Sant Jordi.
    Una abraçada.
    Gemma

  • L'he rellegit i...[Ofensiu]
    Bonhomia | 23-04-2012 | Valoració: 10

    ... les anades i vingudes de carn als camions, d'animals de granja en granja, el patiment d'aquests, els escorxadors,... jo trobo que aquest relat és tota una denúncia a això que anomeno!

    I gràcies per comentar-me, Aleix!


    Sergi : )

    P.D. Et farà gràcia, jeje... quan jo vaig néixer la meva iaia materna va dir: "Ay! Parece un tociner!". Ho va dit carinyosament i sempre ho recordo d'aquesta manera, amb carinyo!

  • que bé[Ofensiu]
    Lavínia | 21-04-2012 | Valoració: 10

    que escrius, Aleix! Un tema colpidor, però real: les drogues i les seves conseqüències. És cert, el final és colpidor amb el nom "Sole". Fins i tot és simbòlic: la solitud que en comporta l'ús.
    Un petó

  • Malgrat la duresa...[Ofensiu]
    Bonhomia | 20-04-2012 | Valoració: 10

    ...però amb moralina del relat, queda ben clar per a què serveixen les drogues. Per a la marginació i el desampar. El final, amb la pregunta: "Sole?" és molt emotiu.

    Les drogues no haurien d'existir enlloc d'aquest món que envelleix amb rapidesa, sovint.

    Realista al cent per cent, aquest relat em provoca una gran admiració cap a tu, Aleix.


    Sergi : )

  • Un bon relat![Ofensiu]
    brins | 14-04-2012 | Valoració: 10

    Quina història tan colpidora, Aleix; l'has brodada. He sentit molt a prop l'angoixa d'en Climent Ballester, la maldat del Sebas, la rancúnia de la Sole i he comprès, fins i tot, una reacció que mai no pot ser acceptada. Un final realment bo.

    Una abraçada,

    Pilar

  • Molt bé!!!!!![Ofensiu]
    Materile | 14-04-2012 | Valoració: 10


    Molt bé, Aleix!!! Un relat amb una narració i descripció fantàstica, molt ben travat; m'ha semblat trobar-m'hi, sentir l'olor i la llum de l'escorxador, tot ben amanit amb l'olor de colònia. Un relat dur, creïble, amb pinzellades suaus d'humor i ironia. Una història que vas descobrint a poc a poc fins arribar al final sorprenent.

    Una abraçada,

    Materile

  • Molt bo, molt bo![Ofensiu]
    copernic | 03-04-2012

    Una narrativa ben precisa i fluïda, una bona història al servei d'una idea ben trobada, uns sentiments ambivalents que es barregen en un ambient magníficament recreat, el del mercat d'Alacant i un final que no m'ensumava, afegitó brillant al relat.
    Una abraçada!

  • un gran relat aleix...[Ofensiu]
    joandemataro | 01-04-2012 | Valoració: 10

    ple de contingut, interessant, on es van enllaçant les vides dels tres protagonistes i amb un final molt escaient

    gràcies per compartir els teus escrits i la teva amabilitat amic aleix

    una abraçada i bona setmana santa
    joan

  • Correcció[Ofensiu]
    Carles Ferran | 30-03-2012

    On diu remissió ha de dir redempció. Un lapsus.

  • Ja gafa un aire terrorífic des de l'inici[Ofensiu]
    T. Cargol | 30-03-2012

    Tanta avinguda i tal! Un vegetarià tallant carn: t'ensumes ja un presumpte desequlibri,...
    El cercle que formen els protagonistes és estret, gairebé familiar, com el apre, la mare i el fill: una temàtica etena! I una inexplicable agressivitat soterrada recorre el relat molt ben construit! Felicitats!

  • Magnífic. [Ofensiu]
    Carles Ferran | 29-03-2012

    L’atmosfera, el detallisme de les descripcions, el pausat fluir del relat... un estil que m’agrada, ja ho saps. Desprèn soledat, impotència, àdhuc sordidesa, però també esperança i remissió. Fantàstic.
    Una abraçada.

  • Aleix!![Ofensiu]
    allan lee | 29-03-2012

    Quina història a cal carnisser! Oh! El vegetarià que tots portem dins! Jo almenys. Al que li repugna la carn i que ha d'esquarterar tripes i galta de porc! Quin misticisme desprén aquest aroma de Loewe entre les peces ensangonades! Ets un justicier cabdal, d'aquells que marquen època. Tota la meva admiració per aquest relat. Si llegueixes una hora el meu darrer, hi trobaràs unes connexions ben notables ( només que el meu és grotesc i el teu d'una bellesa espantosa)

    a

Valoració mitja: 9.91

l´Autor

Foto de perfil de Aleix de Ferrater

Aleix de Ferrater

137 Relats

2637 Comentaris

191238 Lectures

Valoració de l'autor: 9.97

Biografia:
Nascut a Barcelona el 1959, sóc periodista, encara que actualment no l'exerceixo. Resideixo actualment a Ribes de Freser (Ripollès), caminant, llegint, escrivint, vivint.
Literàriament, he guanyat el Premi Sant Joan 1995, organitzat per l'ONCE de Catalunya, el Jo Escric 2007, el Roc Boronat 2007 i el Guillem Colom i Ferrà, Vall de Sóller 2015.
He publicat els llibres "Escoltant la sal" (Fundació Cabana, Jo Escric 2007), "Arrels d'escuma" (Editorial Omicron 2008), "Flaix que enlluerna" (Editorial Omicron 2010), "Absolutament d'ànim" (Documenta Balear, 2016), "L'excés" (Ediciones Oblicuas, 2019) i "L'edat blava" (Associació de Relataires en Català, 2023). .

Aiximateix, tinc relats i poemes en llibres editats conjuntament amb diversos autors i editats per l'Associació de Relataires en Català, com "Tensant el vers" (2011), "Temps era temps" (2012), "Llibertat" (2012), "Traços de desig" (2014), "Somnis tricentenaris" (2014), "Mitjans de transport" (2017) i "Virtuts" (2018).