Detall intervenció

Per la Shu Hua que em pregunta què vol dir el meu pseudònim

Intervenció de: vent de grop | 04-05-2005



Vent de grop és un vent que porta tempesta
Un grop és una nuvolada tempestuosa congriada sobtadament. El vent de grop és un vent que entra molt fort i de cop, normalment canviant bruscament de direcció respecte al vent humit que estava bufant fins aleshores alimentant un cumulonimbus de tres parells d'ous. Quan el cumulonimbus precipita en forma de pluja intensa o pedregada, l'aire que hi ha dessota del núvol s'escampa amb força originant el vent de grop. És un vent que sol bufar poca estona.
Fa uns quants anys, me'n va enxampar un fent windsurf de grop d'aquests, bufant molt fort des de terra cap enfora. La veritat és que no ho vaig passar massa bé. Per sort, precisament degut que era vent de grop, només va durar mitja hora i vaig poder tornar(*) xiulant l'aibò i cantant el tralarà.
El núvol de la imatge no és un cumulonimbe, només és un humil cúmul modelat pel caprici de la tramuntana als paratges de malaveina.

(*) en realitat em van venir a buscar amb una embarcació, quan va passar el grop, però això no fa gaire llop de mar i m'agrada més el final amb l'aibò i el tralarà


Respostes

  • RE: Per la Shu Hua que em pregunta què vol dir el meu pseudònim
    Shu Hua | 04/05/2005 a les 20:41

    home, sempre pots cantar l'aibó i el tralarà més a gust a dalt de l'embarcació que enmig del vent de grop. Gràcies per l'explicació, tant de culturilla general com d'experiència viscuda. Que devia ser alucinant, per cert.
  • RE: em permets fer la meva aportació ..
    Conxa Forteza | 05/05/2005 a les 09:20

    Em fa il.lusió ..

    3. Nuvolada tempestuosa congriada sobtadament; cast. tormenta. Grop d'ennuvolada: nuvolat espès que amenaça pluja. Grop d'aigua: ram de pluja. Grop de vent: cop de vent, ventada sobtosa. Vent de grop: vent que porta tempesta. «¿Quin vent tenim? ¿Tramuntana?-No, és vent de grop» (Empordà). Con fo lo jorn clar, grop e vent se mès defora en tal vertut, doc. a. 1343 (BSAL, iii, 261). E de vents e de plujes e de grops, Muntaner Cròn., c. 170. Estant axí desperà un grob ab vent al maestre, Pere IV, Cròn. 131. En mig del golf un grop près la galera y la descusí tota, Alegre Transf. 148. Tu, si no tresquem ens arreplegarà el grop, Víct. Cat., Ombr. 86.
    || 4. fig. Dificultat grossa, tribulació; cast. tormenta.
    Fon.: gɾóp (or., occ., bal.).
    Etim.: del llatí cruppa, ‘corda gruixuda' (REW 2344).

    • ets un pou de ciència
      Shu Hua | 05/05/2005 a les 10:07

      doncs això, que saps de tot
      • RE: ets un pou de ciència, si filla
        Conxa Forteza | 05/05/2005 a les 10:30

        sobretot és un gran esforç teclejar Diccionari Alcover ...

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.