Un ball de dofins

Un relat de: masdiset
A l'hora de dujar les línies i tornar al port, Pare tirà l'arjau per a abatre cap al semàfor que ja estava encès. No vaig preguntar res: el seu silenci i el front arrugat no deixaven cap dubte quant a la fermesa de les intencions.
Fou com si els verats estiguessin bullint: la Sardaneta donant volts entorn del banc, els braços cruixits de tant manejar les línies, els peixos volant fins al fons del llaüt i a cada vegada que intentàvem prendre l'alè el tangó plegava un cop més i eren vuit verats lluents que calia extreure d'aquella topina inesgotable.
Semblava que mai s'acabaria quan les primeres aletes van puntejar al nostre voltant.
- Ells també estan aprofitant del botí, comentà Pare.
Però els dofins no marxaven com de costum, quan s'escapaven de seguida després de saludar. El pare se n'inquietava, vaig notar. Que no era només que no marxessin: semblava que cada vegada més dofins s'afegien al ball, saltant i fent cabrioles, i els tangons continuaven arcant-se sempre que un grapat de peix blau es penjava als nostres curricans.
Sense gota explicació del Pare, no vam perseguir aquella pesca miraculosa, i tan aviat que vam allunyar-nos del bull de verats, els dofins van desaparèixer ells també. Vam tornar al port sense poder destriar cansament, excitació, orgull, frustració i un sentiment d'inquietud que s'enfortia al mateix temps que les esteles s'amagaven i la marinada guanyava embat.
La tempesta no esperà molt, després, per a trencar arbres i llevar onades i corrents que es van emportar el pobre Joanot del mas Puignau.
Si els dofins ens havien previngut, si era fortuna, atzar o l'experiència inexplicable de quatre generacions de pescadors que havien manat al pare de tornar al port sense esperar més, això no es pot dir. Ell continua insultant, en tot cas, els turistes inconscients que desitgen bona sort al moment d'aparellar, i jo encara no puc pronunciar-me amb claredat sobre la benvolença d'aquell ball de dofins que, potser, ens va salvar la vida aquella tarda.

Comentaris

  • Enhorabona[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 03-04-2023

    Penso que no t'havia llegit fins ara.
    Un ric vocabulari de pescadors i un to que l'acompanya.
    Enhorabona per la selecció.

  • Bella història[Ofensiu]
    TerricheT | 02-04-2023

    Entre el relat èpic, la narrativa d'aventures i amb el teu estil que va creixent d'ençà que t'he anat llegint en aquesta pàgina, no puc sinó felicitar-te pel relat i per haver quedat finalista. Hi ha paraules que no sé si estan ben escrites, o si no les conec.
    M'ha agradat la faula dels dofins i el seu ball, no sabrem mai si ells ens avisen, o si és el coneixement del vell mariner, i en això, tu estàs en la mateixa línia, no sabem si has vist la manera d'escriure amb naturalitat o si és el treball de qui vol arribar més enllà.
    Et felicito també per escriure'ns des de l'Occitània i fer-ho tan bé.

    Sort a la final, està difícil, però el premi de tenir un relat publicat, aquest ja no te'l poden treure.

    Ferran

  • Enhorabona[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 01-04-2023

    per ser finalista masdiset!!!

    Salutacions.

    Rosa.

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XIII Concurs ARC de Microrelats «La sort» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL LA SORT, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les dades personals que et demanem.

    Cordialment,
    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats


    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .............................................................................................
    Nascut/da el ..../..../........ amb D.I.Número .........................................
    Amb domicili ........................................................ Codi Postal ...........
    Vila/Ciutat ......................................................................................
    comarca ........................................................................ Altres dades postals ...........................................................................................
    Telèfon de contacte................................ altres tel..............................
    Nick al concurs o pseudònim relataire ..................................................
    AUTORITZO
    a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat que du per títol ..............................................................................................., seleccionat del mes de .............................................., dins del subtema ................................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «La sort» que s’editarà a finals de 2023,
    on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
    Així mateix, també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data ......................................................

  • Professió....[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 15-03-2023

    de molts anys en aquest relat de pescadors. No sé si els dofins i van tenir res a veure però el que si sé és que admiro molt la forma en que l'has escrit.
    Salutacions i sort masdiset.
    Rosa.

  • La mar[Ofensiu]
    Prou bé | 15-03-2023

    Un relat molt mariner de qui coneix molt bé la mar i l'art de la pesca. Molt ofici darrere l'escrit que ens regala un llenguatge tan apropiat a l'hora que preciós!.gràcies per fer'me sentir la salabror de la mar estimada.
    Sort
    Amb total cordialitat

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

masdiset

15 Relats

25 Comentaris

2581 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00

Biografia:
Des d'Occitània, novament escrivint en català. Intentant.
Tracto de fer discretes les incorreccions, errades i aproximacions lingüístiques que segur, no manquen en els meus textos. A poc a poc i amb aplicació.