Trilogia de Nova York III. L'orgull de l'arquitecte

Un relat de: neret

El dia era gris, el riu estava, i deu estar encara, molt brut, color de terra cremada. El parc no arribava a parc. Només un triangle de gespa descurada i quatre bancs mirant cap al riu. Però un cop més, com m'havia passat ja abans en aquella ciutat, la vista em va encisar.

Contra el cel cendrós, amb l'elegant línia del cel de Manhattan de fons, apareixien, majestuosos, els dos ponts que creuen l'East River: el Pont de Brooklyn i el Pont de Manhattan.

"Li agrada el pont, jove?" Em va dir una veu rogallosa, en un anglès gairebé incomprensible. Quan em vaig girar tenia al meu costat, assegut al banc i recolzat en un bastó, un senyor gran, de barba blanca, jersei de llana de coll alt i abric sargit. Els seus ulls grisos i cansats semblaven ancorats al pont de Brooklyn.

"Els dos, vaig dir" assenyalant amb el cap el pont de Manhattan, que es dreçava a la nostra esquerra, desafiant en esveltesa i en espectacularitat el del meu veí de banc. El senyor va negar amb el cap, amb un somriure mig resignat i mig emmurriat. Com un mestre cansat d'aguantar sempre els mateixos disbarats dels seus alumnes més justets. "No, va dir, el teu pont és preciós, elegant, tot el que vulguis, però aquell - I el va signar amb el bastó- aquell, noiet, aquell és història..." Va estar uns moments callat, fent que si amb el cap, sense apartar la mirada del pont i va continuar " Saps qui eren la família Roebling?" me'l vaig mirar amb molta mandra, veient que m'esperava la història de l'enginyer Roebling, que va morir en la construcció del pont, el seu fill que va quedar paralític i la seva dona que va acabar dirigint l'obra. La història que sortia a totes les guies, i que ja em sabia de memòria.

"Ja veig que si" em va sorprendre, movia el cap pausadament i somreia, diria que orgullós. Va tornar a aixecar el bastó per assenyalar el pilar que quedava més a prop de Brooklyn. Els pilars de pedra que sostenen els cables d'on penja el pont, la clau de volta d'aquella construcció, la justificació de la seva esveltesa. "Quan tornis cap a Manhattan, perquè tu segur que t'estàs a Manhattan" diria que ho va dir amb cert menyspreu "fixa't en els arcs quan els travessis. Tingues present que et trobes dins una catedral i no dalt d'un pont". No era la mena de comentari que t'esperes d'un vell solitari a la recerca d'algú que l'escolti, però encara era més inesperat el que va venir a continuació " però aquesta catedral no la vam construir per a cap rei ni per a cap cardenal, i els que reposen sota les seves pedres no són capellans ni prínceps, són els obrers que la vam construir. L'únic cardenal que acceptaríem seria el bon senyor Roebling". Me'l vaig mirar amb escepticisme, com es mira al que enganxes tirant-se un farol al pòker. Sense mirar-me i amb certa superioritat encara va afegir "quan creuïs els arcs, recorda't de nosaltres..." S'anava a aixecar i el vaig tallar amb una rialla, que volia conjurar els fantasmes que estava invocant aquell senyor. "hem vol fer creure que vosté va treballar en el pont? Si el van construir a mitjans del segle XIX!" li vaig dir amb una veu molt més tremolosa del que voldria reconèixer.

Ell es va aixecar, ara si, darrera els seus ulls grisos i tristos, ulls en blanc i negre, hi vaig veure una mirada burleta. " El meu besnet cada dia hi passa per anar a treballar, i no deixa mai de mirar enlaire quan creua sota el primer arc, al punt d'on vaig caure. Mentre ell ho faci, mentre hi hagi algun badoc que estiri el coll buscant el final del pila, mentre quedi un turista que es quedi amb la boca oberta mirant Manhattan més enllà de la segona columna, l'orgull de l'arquitecte continuarà en peu".

I se'n va anar, entre els esgarips de les gavines i el soroll dels vaixells al riu. I el vaig voler veure fondre's en un revolt. I quan vaig creuar el pont, al capvespre vaig mirar cap a l'indret d'on va caure aquell home. Amb la boca oberta, és clar.


Comentaris

  • Ai, el pont....[Ofensiu]
    Ze Pequeño | 29-03-2006 | Valoració: 10

    Màgia, encís, somni, fantasia, imaginació..... Un relat que destaca front els altres dos, però que sense els altres dos potser no impactaria tant.

    En els altres dos he sentit de nou la sensació de petitesa, d'estar en un món massa immens per les persones, de trobar-me al bell mig d'una paisatge no creat "a l'escala dels homes", però en aquest relat m'ha semblat que la ciutat estenia una mà cap el visitant. M'ha fet recordar que és una ciutat, plena d'ànimes, una ciutat que malgrat ser enorme i impressionant, amb les llums i els sons, també té una vessant humana, també vol fer entendre que és obra de les persones, que també és capaç d'abraçar amb braços gegantins, el visitant .

    Una trilogia francament digna de ser llegida. Una trilogia perfectament escrita, amb un gran domini de les lletres.

    Neret, m'he de treure el barret davant de la teva trilogia. I el deixo estèsa terra, als teus peus.

    Salz.

  • Relacionant-te...[Ofensiu]
    kispar fidu | 11-06-2005

    Aquest últim capítol té un encant especial: el trobament amb una persona del país. Una persona gran , que com és costum, ens deleïta amb una de les seves històries (que tot i ser en anglès...) mai saps ben bé si creure't o si fer la vista grossa...

    jejeje. Però també està bé la manera com ho has enfocat. Sempre guiant-te amb el que veuen els teus ulls. Amb el paissatge que se't presenta davant. Amb l'espectacle que els teus ulls tenen oportunitat de veure... llums, ponts, precioses postes de Sol, l'horitzó, la línia del cel... bufffff, imatges encantadores!!!

    jejeje, apa! ciao!!!
    Gemm@

  • Una trilogia que va a més en cada un dels seus capítols[Ofensiu]
    pivotatomic | 08-06-2005

    Et faig un comentari dels tres relats que componen la trilogia, perque me'ls he llegit tots tres seguits.

    D'entrada, et diré que sóc un autèntic enamorat de Nova York. Hi he estat tres vegades i sé que hi tornaré, segur. De manera que, per aquesta banda, em tenies guanyat abans de començar.

    El que passa és que, després, m'ha guanyat la teva prosa. Cada un dels relats m'ha agradat més que l'anterior. Potser perquè el primer és la descripció de la sensació que més o menys hem tingut tots la priemra vegada que ens hem plantat a Times Square, mentre que els altres tenen aquest aire de realisme màgic que els fa encara més interessants i aconseguits.

    Jo, que sempre intento fer alguna crítica positiva per ajudar a millorar a l'autor, t'he de dir que no tinc res a dir en cap dels relats que t'he llegit fins ara.

    Escrius molt i molt bé, company. Et seguiré llegint

  • ernestina | 14-02-2005

    hola neret
    primer moltes gràcies pel teu comentari en relació a la meva petita hist``oria de nova york
    també comentar-te que he llegit la trilogía i que ´ha encantat
    sobretot quan parles del empire state, m´hi he identificat molt m´alegra veure que allà dalt has sentit coses similars a les que jo vaig sentir: les llums, la força bruta i la èpica de la ciutat etc
    en fi, gràcies i fins ara

  • Fantàstica aquesta triologia[Ofensiu]
    pèrdix | 31-01-2005

    és una delicia.
    En les dues primeres la sensació de petitesa de l'espectador està molt ben descrita.

    No he estat mai però em fa la sensació que malgrat que la raó digui que tot aquell dispendi d'energia és excessiu, odiós, irracional i inútil, un cop allí, et deus sentir tan petit i miserable que irracionalment no pots més que admirar i humiliar-te.
    Com a mínim això m'has transmès amb el relat.
    I aquesta part, amb el seu punt de fantasia també m'ha semblat molt entranyable. Potser és la que ens dona l'escala humana de la ciutat.
    Molt ben trenades les idees...

    M'ha encantat, Neret. Molt.
    Escrius molt bé.

    Segueix així, noi! (bé, o segueix com vulguis, tu!) ;-)

  • Molt bé.[Ofensiu]
    moher | 05-01-2005

    Tres històries diferents que tenen en comú Nova York...molt ben escrites, la ciutat descrita amb moltíssima classe, amb sentiments, amb fets històrics (no he comprovat el que dius del pont de Brooklyn, però suposo que és veritat)..
    Potser hi ha alguna frase que hagués escrit d'una altra manera, o hagués utilitzat una altra paraula...però no es pot estar d'acord en tot.

    Felicitats! i molt bon 2005!

    moher

  • Em va passar per alt la segona part,[Ofensiu]
    brumari | 01-01-2005 | Valoració: 10

    però ara, després de llegir la tercera tot seguit de la segona, celebro la meva distracció, doncs penso que la teva trilogia es mereix una lectura ininterrompuda.

    Et felicito de debó!

    Brumari

  • a mi també m'hi has deixat![Ofensiu]
    Lavínia | 01-01-2005

    De tota manera Nova York és digna d'un escrit com el que tu has fet.

    Per cert que a mi també m'ha agradat Pa negre i m'agrada la Trilogia de Nova York de Paul Auster i sóc una fan d'Akira Kurosava, el director de Els set samurais (la pel·li és molt bona)

  • M'has deixat bocabadada![Ofensiu]
    Maragda | 01-01-2005 | Valoració: 9

    Mare meva! Això és realitat o ficció? Vull dir, la trilogia està basada en experiències reals o t'ho inventes tot? Per què has estat a Nova York, no? Jo em pensava que feies descripció d'unes impressions rebudes en aquella gegantina ciutat, però ara... m'has deixar ben sorpresa, de debò! M'ha agradat molt!

Valoració mitja: 9.67