Microdivertiment.

Un relat de: Joan Colom
Aquests últims dies, el Fòrum eferverceix —el verb me l’acabo d’inventar— de rèpliques i contrarèpliques sobre què és i què no un microrelat. Déu me’n guard, de pontificar sobre el tema: parafrasejant Nonell —i guardant les distàncies—, jo escric i prou. És per aixó que em posaré a escriure’n un, gairebé tal com raja, i després miraré si compleix els requisits que l’ARC —l’ortodòxia— propugna.

L’impacient.
Estava assegut en un banc del parc, sol i abstret, però a intèrvals cada cop més curts consultava el rellotge i mirava impacient a dreta i esquerra. Fins que una mà reposà delicadament sobre la seva espatlla. Només li calgué veure aquells dits descarnats per dir-li, sense girar-se:
—A tu no t’esperava.
—A mi ningú mai no m’espera.


Ara que l’he acabat, m’adono que sols puc intervenir dient que consta de 58 paraules i 330 caràcters: si em poso a preguntar i a avançar interpretacions us aixafarè la guitarra, perquè us faré anar per on potser no volíeu i avortaré la possibilitat que teníeu d’aportar el vostre legítim cinquanta per cent a la narració. Així que em limitaré a dir que és autoconclusiu i que no és un assaig, una anècdota ni un acudit.

, el que acabo de dir seria cert si ho deixés aquí. Perquè si seguís, arrogant-me a partir d’ara i en exclusiva el paper d’autor-narrador que es desmarca de la seva obra, afirmant que aquesta abasta tot el text precedent, aleshores passaria a la categoria d’assaig i per tant no podria rebre l’homologació de microrelat, malgrat les 201 paraules i 1.157 caràcters. O potser sí?

Comentaris

  • No ho entenc[Ofensiu]
    kefas | 08-05-2023

    No ho entenc. Això vol dir que és bo.

  • Més relats i...[Ofensiu]
    llpages | 08-05-2023 | Valoració: 10

    menys comptar. El microrelat "L'impacient" és boníssim, tota la resta sobra. Ens seguim llegint, Joan!

  • Homo insciens | 07-05-2023

    És un microrelat, L'impacient i, a més, molt bo. :)

  • Assaig[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 07-05-2023

    A escala literària, diria que això és un micro assaig, modalitat encara per classificar. I dins d'aquest escrit, hi has afegit un petit microrelat, a manera d'explicació d'allò que ens estàs dient. El cos principal narratiu no ens l'estàs transmetent d'una manera fantàstica o com una narració ficcionada. I si realment fas un relat absurd, que també podria ser, aleshores no és exactament com caldria presentar-lo, li falta el sentit de la meravella, un canvi de paradigma narratiu.
    Diria que estàs a un pas de dos mons narratius, i que no en practiques cap dels dos, d'una manera prou convincent, ja que en un assaig, al final sempre fan falta relacionar les fonts del treball que ens presentes.
    I ja per acabar, si parléssim de mons diegètics, el petit relat és en un altre nivell de diègesis, diferent de la narració principal.

    Bon dia tingui!

  • Efervescir[Ofensiu]
    Joan Colom | 06-05-2023

    Quan un inventa un verb el menys que se li pot demanar és que sigui coherent amb els mots que se'n deriven i que sí son al diccionari, com efervescent i efervescència.Així que la sisena paraula, "eferverceix", ha de ser "efervesceix".