Divagacions macabres. [temps real de lectura: 1 minut]

Un relat de: Joan Colom
No en som conscients, però el llenguatge col·loquial està farcit d'el·lipsis i altres convencionalismes que tenen el propòsit d'allunyar del nostre pensament l'omnipresència del dolor i de la mort. Alguns exemples:

Diem que mengem carn o peix quan, per ser exactes, hauríem de dir que mengem cadàvers d'animals terrestres o aquàtics: un tros de cadàver de vedell a la planxa o seitons morts arrebossats.

Blasmem la tauromàquia i tranquil·litzem les nostres consciències, convençuts que als animals que mengem, bestiar o aviram, se'ls dóna una mort ràpida. Però ens oblidem que els peixos, inclosos els de piscifactoria, moren ofegats. Per no parlar de musclos, cargols i llagostes, bullits vius.

Sovint parlem dels morts com si seguissin vius, com quan diem que en Joan està enterrat al cementiri i que la Maria fou incinerada. Seria més exacte dir que el cos d'en Joan —o el que en quedi, d'aquest cos— està enterrat al cementiri i que el cadàver de Maria fou incinerat.

Estem segurs de la nostra identitat, única i irrepetible, oblidant-nos que som un conglomerat de cèl·lules que actuen coordinadament, que cada set o deu anys tota aquesta població s'ha renovat i que algunes cèl·lules poden començar a actuar pel seu compte, donant lloc a allò que anomenem càncer.

Celebrem l'aniversari, sense adonar-nos que cada espelmeta de més és, en realitat, un any menys que ens queda de vida. Potser tot és qüestió de veure el got mig ple o mig buit.

Comentaris

  • No se m'acut res millor que fer un autocomentari...[Ofensiu]
    Joan Colom | 16-05-2024

    ... per recuperar un paràgraf que havia de figurar en el relat, entre el tercer i el quart de la versió publicada, i que a hores d'ara no recordo per què vaig decidir excloure'l. L'he trobat avui, mentre remenava l'arxiu .doc on tinc els esborranys de molts relats, acompanyat d'una nota que posa "Aquest paràgraf no figura a RC":

    Fotos i fotogrames perviuen més que fotografiats i filmats. En les fotos familiars antigues els morts se'ns mostren en un instant congelat, però sabem que són morts. En les pel·lícules antigues que veiem a la tele la ficció és tan convincent que ens n'oblidem, que aquells personatges són actors i que aquells actors fa anys que són morts.

  • Identitat[Ofensiu]
    SrGarcia | 02-05-2024

    Home, les reflexions sí que ho són una mica macabres, una mica trivials també. Especialment, aquesta reflexió que les cèl·lules del nostre cos van canviant cada tants anys, és cert, però la nostra identitat no canvia, és pel damunt d'allò que forma la matèria del nostre cos.

  • Clar i català[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 01-05-2024

    És ben cert tot el que dius. Disfressem la realitat per por, per interès, per tenir la consciència tranquil.la, per qüestió de costums... Beure el got mig plé, sempre és més positiu, però potser tapar-se els ulls, tampoc és el més encertat.
    Rosa.