L'estany

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
L’ESTANY                  


Soc supersticiós. No és d’estranyar perquè l’àvia de casa ho era, i les coses que s’aprenen de petit, queden. 
Heus aquí que he arribat a jove vigilant de no cometre cap de les infraccions recollides en una mena de codi, que reconec absurd, inculcat com el parenostre.
Els que patim d’aquest…, diguem defecte, ens guardem molt d’ensenyar l’orella. Cerc que si confessés els meus neguits a algú que no cregués en fal·làcies, em menystindria. És el que em passa amb la Joana, una companya del centre excursionista, que em té captivat. 
Passades les festes de Nadal, cap a finals de gener, hem patit una onada de fred polar. Uns quants del club, entre ells la Joana, delerosos de trepitjar neu, hem anat a fer una travessa pel Circ de Colomeres. 
Vorejàvem un petit estany fent drecera cap al refugi, que vaig fer per manera de quedar-me ressagat al costat de la Joana, que esbufegava evidentment cansada.
—Vine, seiem un moment a les pedres —li vaig dir—, se m’ha fet un plec al mitjó i em fa la guitza. Parem un moment mentre me’l poso bé. 
No corria ni un alè d’aire. La tarda, d’una claror estantissa, s’ajeia a l’aigua de l’estany, reflectint-hi l’entorn. 
—Quin gruix de gel hi deu haver, a l’estany…? —va comentar, la Joana.
—No t’ho sabria dir. Podem tirar-hi una pedra per comprovar-ho —vaig dir-li, embastant ja una idea—. Qui dels dos aconsegueixi trencar primer el gel li haurà de fer un petó a l’altre, et sembla…?
Ella, enriolada, s’hi va avenir de seguida. A mi, el cor m'anava a cent. Guanyés qui guanyés, el premi revertia a favor meu.
Vam llançar la pedra a l’hora. La d’ella, més petita, no va arribar ni a la vora de l’estany. Jo, esperonat pel premi, vaig llançar el meu roc amb tota la força. Aquest sí va picar de ple a un parell de metres dins l’estany. L’escarbotada es va expandir en tot d’esquerdes. Fins aquell moment no em vaig adonar que l’estany era un gran mirall. Sem va gelar la sang. Ni esma vaig tenir, de pagar la penyora.


Pseudònim
Mostela

Comentaris

 • Fins a l'he trem[Ofensiu]
  Prou bé | 13-02-2023

  Porta la seva superstició fins a un extrem que no el permet gaudir del petó desitjat. Renoi!
  M'ha agradat la història i com està descrita.
  Sort
  Amb total cordialitat

 • Bon relat[Ofensiu]
  Atlantis | 12-02-2023

  M'ha agradat molt

 • La veritat és[Ofensiu]
  marialluïsa | 10-02-2023


  que estem envoltats de miralls ficticis. En aquest cas un llac glaçat, en d'altres qualsevol vidre.... Els supersticiosos ho tenen complicat.
  Un bon relat amb final sorpresa. Seguim.

 • La veritat és[Ofensiu]
  marialluïsa | 10-02-2023


  que estem envoltats de miralls ficticis. En aquest cas un llac glaçat, en d'altres qualsevol vidre.... Els supersticiosos ho tenen complicat.
  Un bon relat amb final sorpresa. Seguim.

 • La veritat és[Ofensiu]
  marialluïsa | 10-02-2023


  que estem envoltats de miralls ficticis. En aquest cas un llac glaçat, en d'altres qualsevol vidre.... Els supersticiosos ho tenen complicat.
  Un bon relat amb final sorpresa. Seguim.

 • Boníssim[Ofensiu]
  Rosa Gubau | 10-02-2023

  Que original i ben escrit, m'ho he passat molt bé llegint aquest magnífic relat. El final sorprenent.

  Sort Mostela.

  Rosa.

 • Relat rebut[Ofensiu]

  Relat rebut correctament. Entra a concurs.

  Recorda, ja no el pots esborrar!
  Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
  concursos.arc@gmail.com

  Gràcies per participar.


  Comissió XIII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

525 Relats

912 Comentaris

215817 Lectures

Valoració de l'autor: 9.61

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Vols que un original teu sigui llegit per antena? Vols perdre’t pel petit món dels microrelats? Vols participar en un projecte d’extraordinari abast? No t’ho pensis més: llegeix les bases d’aquesta convocatòria i deixa’t dur per la teva capacitat creativa!

No t'aturis aquí! Continua llegint les bases i atreveix-te a trencar el gel!

XIII CONCURS ARC DE MICRORELATS
«LA SORT»


Convocatòria en curs

Data Inici: 01/11/2022
Data Final: 20/05/2023

BASES1. EL TRETZÈ CONCURS ARC DE MICRORELATS A LA RÀDIO «LA SORT» tindrà la durada d'un curs literari: des del mes de novembre de 2022 al mes de maig de 2023.

2. Poden participar autors i autores amb obres originals i inèdites, no premiades —ni en procés de deliberació— en altres certàmens, escrites en català i que s’avinguin a les bases de la convocatòria.

3. El concurs és obert a qualsevol persona major de dotze anys (complerts abans de tancar el curs literari).

4. Modalitats de participació:

a) Mitjançant la inscripció gratuïta al portal literari Relats en Català (RC) i la publicació de les obres, directament pels autors i autores, clicant l'opció de participar en el concurs que s'habilitarà a tal efecte. Aquesta inscripció és gratuïta. Els nous inscrits en aquesta convocatòria al portal literari hauran d’enviar un correu a concursos.arc@gmail.com, amb les dades bàsiques: el pseudònim relataire, el nom i cognoms, l'adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte.

b) Mitjançant l'enviament d'un correu a l’adreça concursos.arc@gmail.com, adjuntant en format word un document amb l'obra (amb el títol i el nom —o pseudònim— de l’autor/autora) i un altre arxiu-plica (amb el títol, el pseudònim, el nom i cognoms, l'adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte). Les obres seran penjades al portal literari Relats en Català (RC) per l'organització del concurs.

4.1. Recepció originals i jurat: Els membres del jurat no rebran en cap moment les dades dels participants. Els jurats sols rebran relats per valorar l’obra i en desconeixeran l’autoria.

5. La temàtica general del concurs duu per títol LA SORT. Cada mes hi haurà un subtema diferent. Aquest és el quadre resum:

MES SUBTEMA
Novembre 2022 El gat negre
Desembre 2022 La rifa
Gener 2023 L’amulet
Febrer 2023 El mirall
Març 2023 La fortuna
Abril 2023 Malastrugança
Maig 2023 El tretze


6. Un/a mateix autor/a pot participar en totes les convocatòries mensuals; però sols amb un relat per mes. S'entén, per participant, una sola persona física. En cas que un/a autor/a enviï més d'un relat en una mateixa convocatòria mensual, sigui amb el mateix pseudònim o amb més d'un, es desqualificaran totes les seves obres d'aquell mes. També, si es detectés, que un autor/a s'ha presentat amb diversos nicks o pseudònims durant el curs (preferim que no es faci), i no ens ho comunica amb antelació, quedaria automàticament desqualificat/da del concurs.

7. Els relats hauran d'enviar-se dins els primers 20 dies de cada mes, per tal que l'equip d’editors tingui temps d'aprovar i validar cada publicació. L'organització del concurs no acceptarà en cap cas relats enviats després de la mitjanit del dia 20.
7.1 Els relats han de ser auto conclusius. No poden ser una escena d'alguna cosa més gran o no tenir final. Un microrelat és un gènere amb característiques específiques, no és tampoc un assaig, una anècdota o un acudit.
7.2 Si un autor/a vol lligar els relats mensuals en una història més gran, caldrà que sigui un relat igualment auto conclusiu cada mes. El «continuarà» no serà admès.

8. Les obres presentades no podran superar l'extensió màxima de 2.000 caràcters (espais inclosos). Els relats que incompleixin aquesta condició no seran admesos. Els/les autors/es de les obres presentades es comprometen a no retirar-les abans de fer-se pública la decisió de la Comissió de Concursos, ni de forma definitiva ni per fer-ne correccions i/o modificacions.

9. Mensualment, el Jurat del Concurs, llegirà i valorarà tots els relats presentats durant el mes en curs. Per cada subtema hi haurà 7 obres seleccionades (aquelles que obtinguin la puntuació més alta) que assoliran la condició de finalistes. Es notificarà als autors finalistes per correu electrònic i la Comissió del Concurs se’n farà ressò a les xarxes, en el blog de l’Associació i en el fòrum de la pàgina de Relats en Català.

10. Els equips dels programes literaris i culturals de les ràdios col·laboradores, amb la periodicitat que pertoqui a cada programa, faran la lectura per antena dels relats finalistes de cada mes, a més d'aquells altres que, a criteri de les ràdios, també seleccionin per llegir-se en antena.

11. Finalitzat el concurs, un Jurat extern a l'ARC, i diferent al mensual, realitzarà la valoració dels relats finalistes al llarg del certamen i en triarà tres premis principals. El veredicte, que serà inapel·lable, es farà públic durant l'acte de lliurament de premis i presentació del recull amb totes les obres premiades i finalistes. Oportunament s'informarà del dia, lloc i hora.

12. La dotació del Concurs ARC de Microrelats "LA SORT" s'estableix en:

1r premi: 400,00 euros i un exemplar del recull.

2n premi: 200,00 euros i un exemplar del recull.

Premi d'Honor: 200 euros i un exemplar del recull (exclusiu pels associats a l'ARC; amb la consideració que si el primer o el segon premi recauen en associats, el premi d'honor es convertiria en un tercer premi, dotat amb 100 euros i un exemplar del recull).

Premi Extraordinari: no monetari, diploma i tres exemplars del recull, a l'associat/da de l'ARC amb més relats finalistes. (Si coincideix amb un dels tres primers premis, seran dos exemplars, més el del premi principal)

Finalistes: diploma i publicació.

Als imports dels premis s’aplicaran, quan correspongui, les retencions fiscals que Hisenda estipuli en cada exercici per als premis literaris.

13. En cas que el/la mateix autor/a obtingui més d'un dels premis principals detallats en el punt anterior, se li atorgaria només el de major quantia i el següent finalista rebria la condició de premiat.

14. Les obres premiades i finalistes seran editades en un volum col·lectiu editat per l'ARC. Els autors i autores de les obres, pel fet de participar en el concurs, autoritzen a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure els seus relats en aquest recull i a la difusió dels textos pels mitjans habituals de l'ARC. En cas que, per qualsevol circumstància, l’edició no es pogués dur a terme, s’informaria d’aquest fet a través del lloc web i els textos quedarien a disposició dels respectius autors i autores. Els drets sempre són dels autors que, en cas de publicació privada, es demana s’esmenti la condició de finalista o premiat del Concurs. Pel fet de participar en la convocatòria, els/les autors/es autoritzen a l’ARC a fer-ne difusió i promoció del concurs fent servir reproduccions parcials o totals de les obres, amb les referències adients d’autoria, en qualsevol mitjà publicitari (revistes, premsa, ràdio, TV, cartells, webs i blogs, etc.).

15. L’equip de la Comissió de Concursos es reserva el dret, previ acord amb la resta de membres de la Junta, a interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.

16. La presentació dels originals pressuposa l’acceptació de totes i cadascuna de les bases, incloent-hi l’autorització de publicació de les obres presentades, així com dels drets i obligacions que se’n deriven.

Barcelona, octubre 2022

Per a qualsevol dubte o aclariment ens podeu escriure un correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com


XIII CONCURS ARC DE MICRORELATS
«LA SORT» Associació de Relataires en Català