L'estany

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
L’ESTANY                  


Soc supersticiós. No és d’estranyar perquè l’àvia de casa ho era, i les coses que s’aprenen de petit, queden. 
Heus aquí que he arribat a jove vigilant de no cometre cap de les infraccions recollides en una mena de codi, que reconec absurd, inculcat com el parenostre.
Els que patim d’aquest…, diguem defecte, ens guardem molt d’ensenyar l’orella. Cerc que si confessés els meus neguits a algú que no cregués en fal·làcies, em menystindria. És el que em passa amb la Joana, una companya del centre excursionista, que em té captivat. 
Passades les festes de Nadal, cap a finals de gener, hem patit una onada de fred polar. Uns quants del club, entre ells la Joana, delerosos de trepitjar neu, hem anat a fer una travessa pel Circ de Colomeres. 
Vorejàvem un petit estany fent drecera cap al refugi, que vaig fer per manera de quedar-me ressagat al costat de la Joana, que esbufegava evidentment cansada.
—Vine, seiem un moment a les pedres —li vaig dir—, se m’ha fet un plec al mitjó i em fa la guitza. Parem un moment mentre me’l poso bé. 
No corria ni un alè d’aire. La tarda, d’una claror estantissa, s’ajeia a l’aigua de l’estany, reflectint-hi l’entorn. 
—Quin gruix de gel hi deu haver, a l’estany…? —va comentar, la Joana.
—No t’ho sabria dir. Podem tirar-hi una pedra per comprovar-ho —vaig dir-li, embastant ja una idea—. Qui dels dos aconsegueixi trencar primer el gel li haurà de fer un petó a l’altre, et sembla…?
Ella, enriolada, s’hi va avenir de seguida. A mi, el cor m'anava a cent. Guanyés qui guanyés, el premi revertia a favor meu.
Vam llançar la pedra a l’hora. La d’ella, més petita, no va arribar ni a la vora de l’estany. Jo, esperonat pel premi, vaig llançar el meu roc amb tota la força. Aquest sí va picar de ple a un parell de metres dins l’estany. L’escarbotada es va expandir en tot d’esquerdes. Fins aquell moment no em vaig adonar que l’estany era un gran mirall. Sem va gelar la sang. Ni esma vaig tenir, de pagar la penyora.


Pseudònim
Mostela

Comentaris

  • Fins a l'he trem[Ofensiu]
    Prou bé | 13-02-2023

    Porta la seva superstició fins a un extrem que no el permet gaudir del petó desitjat. Renoi!
    M'ha agradat la història i com està descrita.
    Sort
    Amb total cordialitat

  • Bon relat[Ofensiu]
    Atlantis | 12-02-2023

    M'ha agradat molt

  • La veritat és[Ofensiu]
    marialluïsa | 10-02-2023


    que estem envoltats de miralls ficticis. En aquest cas un llac glaçat, en d'altres qualsevol vidre.... Els supersticiosos ho tenen complicat.
    Un bon relat amb final sorpresa. Seguim.

  • La veritat és[Ofensiu]
    marialluïsa | 10-02-2023


    que estem envoltats de miralls ficticis. En aquest cas un llac glaçat, en d'altres qualsevol vidre.... Els supersticiosos ho tenen complicat.
    Un bon relat amb final sorpresa. Seguim.

  • La veritat és[Ofensiu]
    marialluïsa | 10-02-2023


    que estem envoltats de miralls ficticis. En aquest cas un llac glaçat, en d'altres qualsevol vidre.... Els supersticiosos ho tenen complicat.
    Un bon relat amb final sorpresa. Seguim.

  • Boníssim[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 10-02-2023

    Que original i ben escrit, m'ho he passat molt bé llegint aquest magnífic relat. El final sorprenent.

    Sort Mostela.

    Rosa.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

293785 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!