L'epístola

Un relat de: deòmises

El Vendrell, 20 de gener de 1939


Estimada Marta,

són dies difícils per a la família i, en general, per al poble. Corren aires de desànim i de pessimisme i lo pitjor és que ara ja no sembla possible una victòria dels defensors de la República. Hi ha rumors que tot acabarà abans de l'istiu, i no pas de la millor forma. Ja es veuran les repressàlies... Ara per ara, amb dir-te que hi ha hagut fugides de la nit al dia per aquesta por pots imaginar quin panorama tenim... I el que més por fa són els africans que porten aquests, que són mercenaris a sou i no entenen de clemència ni de perdó. Ho arrasen tot, que ja hem tingut notícies dels seus moviments

I això no només es veu pel carrer, amb el nerviosisme dels veïns i dels qui combreguen públicament en favor del Govern legítim. Sinó també als prestatges de les botigues. La farina costa de trobar, i els ous hem d'aconseguir-los amb intercanvis, de les 'vellanes ni et parlo... El pare té capritxo d'una bon xató i jo no sé com explicar-li que he de fer mans i mànigues perquè me'n surti un de mediocre, amb enciams espigats en lloc d'escarola, afegint anous gairebé ràncies perquè no es noti aquesta pobresa... I reso perquè no li vingui de gust una coca enramada. Ja saps que la de la fleca no l'ha aguantada mai, que l'he de fer jo, amb aquestes mans. I d'on trauré la llangonissa o els fesols? Fins ara he anat trampejant amb lo que dóna l'hortet de casa, però l'hivern no ajuda. Sí que tinc la Maria Carme que sempre deixa caure una gallina o dos ous per a l'esmorzar, que li deixo a ton pare, que jo sóc de poc menjar, i em sap greu no poder fer el mateix. Quatre bledes o dues tomaques no paguen ni els ous. Pel risc, sobretot, i per la feina que comporta portar aquest gènero. Amb els temps que corren, tots els ulls poden ser perillosos...

Si no, que li diguin a en Quico, de cal B., que el seu fill Pemi ara vol que li diguin Josep Maria, i no diré que prefereix que sigui en castellà però posaria la mà al foc que és així, i no la perdria. La setmana passada, mentre era a cal Blau, que necessitava adob i sulfat de sofre per a les tomaqueres, m'ho ha dit la Carmeta, i ho sap de primera mà, que la conec. Tot safareig que sona ella el recull. I si no es pot aguantar, ve amb l'excusa de necessitar una mica d'àpit o quatre fesolets per a la sopa i m'ho deixa anar. I el pare, després, maleeix aquesta dona, que ja pots imaginar que, amb el temps, no han polit diferències ni faran les paus. La mort d'en Jan al front, sense que el fill de la Carmeta hi fés res, ja ha estat la gota que ha fet vessar el got. Hi ha coses que no es perdonen i menys en temps de guerra. I jo em trobo al mig dels dos, sense decantar-me per cap d'ells. Per molt que digui, el Jan no tornarà.

Però no vull posar-me trista. Et dic que estic fent els arreglos de la teva mantellina, la que es va esquinçar a l'últim Pa Beneït. He trobat fil del que va fer servir l'àvia per les golfes de casa, dins de la capsa de les labors. En un atac de nostàlgia el dia de l'enterro d'en Jan i, després de marxar tu, vaig pujar sola i vaig estar-me tota la tarda amb les fotografies i la robeta de quan éreu petits. Això em consola, almenys. Tenir records d'ell i saber que dins del meu cor sempre hi tindrà el seu raconet. Serà el nen de la casa, i la teva mantellina ajudarà a tenir-l



No entén res del que hi ha escrit en aquell paper manuscrit. Gargots en un idioma que no és el seu, només. Però no sembla res d'important. Després d'haver mort els dos ancians, ha d'incendiar la casa que albergava familiars d'insurrectes, segons el xivato. Són les ordres, dites amb un rudimentari castellà, que no acaba de copsar bé. Ordres dràstiques per exterminar aquestes rates covardes, que no saben acceptar el canvi necessari. Rebrega el paper ensangonat i el llença damunt del cadàver de la dona que escrivia. Ruixa el terra i les cortines amb benzina i encén el llumí sense variar el seu rictus seriós. En sortir, les flames ja comencen a apoderar-se de l'habitatge, tot allò que llepin acabarà calcinat. A fora al carrer, una munió d'individus saluda els soldats amb el braç dret alçat, gent amb seny que reconeix qui és el vencedor i el recolza. L'espectacle dantesc que es pot veure a través de les finestres trencades i de la porta oberta acabarà de fer recapacitar els qui no ho tenen clar del tot.

Comentaris

  • Fantàstic! I per la part que et toca: Felicitats![Ofensiu]
    llamp! | 18-11-2012 | Valoració: 10


    Hola lletrat,

    T'he vist entre els sel·leccionats de l'"estimem perquè és la nostra" i et felicito efusivament. El relat està molt ben trenat.

    Jo també he tingut la sort d'estar sel·leccionat. Aviat serem "habituals" de les publicacions de l'ARC. Ara encara no, ara només són tastets.

    Salut camarada!




    llampegant!

  • Enhorabona!!![Ofensiu]

    Benvolgut / benvolguda relataire:

    El teu relat ha estat seleccionat per formar part del recull L’estimem perquè és la nostra! que l'Associació de Relataires en Català publicarà al voltant del mes de febrer del 2013.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada, t’agrairíem que ens facis arribar l’autorització de publicació corresponent

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic (leela.arc@gmail.com), el text que t’indiquem al final d’aquest comentari tot fent un copiar i enganxar i complimentant les teves dades.

    Cordialment,

    Comissió de Concursos


    TEXT D’AUTORITZACIÓ – Cal fer un copiar i enganxar, emplenar les dades personals, i enviar al correu: leela.arc@gmail.com

    En/na ......................................................................................................... amb DNI. número ......................................... i nick relataire ........................................................ AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure l’obra ......................................, del qual sóc autor/a, en el recull L’estimem perquè és la nostra! i a fer-ne difusió pels mitjans habituals de l’ARC.

    En aquesta publicació vull constar amb el nom/pseudònim d’autor/a: .................................

  • És o no és ficció?[Ofensiu]
    Frèdia | 30-09-2012

    Per més que les històries acostumen a inspirar-se en la realitat, n'hi ha d'altres que més que una inspiració en són una recreació minuciosa. No sé si això va passar de debò o no, però el que és ben de veritat és el sentiment que desperta la lectura, el ressó que queda un cop acabada. El gran valor d'aquesta epístola és la versamblança i l'empatia que provoca en el lector. Felicitats, deo!

  • Blanc i negre i por[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 29-09-2012 | Valoració: 10

    Una meravella literària per a uns moments de pànic. Una quotidianitat que arriba i unes flames de pudor de sofre. Un llenguatge ric, que m'ha fet entrar gana. Contrast de bellesa i pell de gallina. tot és emoció. Una forta abraçada.

    Aleix

  • Molt ben escrita[Ofensiu]
    Atlantis | 28-09-2012

    l' epístola que reflexa un moment molt difícil, amb un llenguatge clar i adequat a l'època.

    Felicitats

l´Autor

Foto de perfil de deòmises

deòmises

373 Relats

1011 Comentaris

308951 Lectures

Valoració de l'autor: 9.91

Biografia:
Pèrgoles (o Escandinàvia)


Perquè el comiat no esborra els solcs deixats
A la teva pell, digues-me adéu totes les vegades
Que desitgis, que només sóc teu, en cos i ànima,
I en el teu record, perenne com els paisatges ignots.

Perquè passejar no és una almoina abandonada
A la intempèrie de voler i no poder, entre llençols
Perfumats d'una passió que remou les entranyes,
Desitja aquest meu cor mortal un cop més demà.

Perquè retornaré on vaig besar-te tantes vegades,
Sense cercar altres llavis que els teus, necessitat
Meva, ànima bessona, mare, esguard serè, letícia;

Perquè guarir les ferides sempre ajuda a avançar
Cap a la mà disposada a entortolligar l'esperança,
Seré teu, tan intens, profund com l'enyor que em guia.



***

Tot s'acaba, inclús el somni més bell, per manca de resiliència...


***



deomises@gmail.com

EL MEU BLOG:

Es desclou la tenebra...

Lluís
13.05.1978