L’art més enllà de l’art

Un relat de: Carles Linares
Sóc el virtuós de la colla.

No ho presumeixo, és un fet.

Ja sé que no veureu ben clar la diferència amb l’artista, però és fàcil: ell posseeix la tècnica, jo tinc l’instint, el geni innat. L’artista ha d’obrir els ulls, jo els puc cloure.

Coneixeu l’anècdota del carnisser d’en Zhuangzi? Pot retallar un bou sencer sense tocar ni un os ni una vena, sense tacar ni usar el ferro del seu ganivet. No està treballant, està ballant amb la fulla.

Jo sóc aquest ballarí.

Un virtuós és un artista fet esperit, un gripau esdevingut colibrí, una eruga tornada papallona.

L’artista prova de capturar la llum i empresonar-la a la seva tela, jo sóc el remolí que fa volar les fulles daurades dels faigs a la tardor, regalant-les un últim goig abans de desaparèixer en l’anonimat de l’humus.

Un artista em va dir: «jo sóc la roca mirant la mar» i jo li vaig contestar «jo sóc l’onada».

No he escollit el carnisser taoista per atzar, perquè el ganivet és el meu pinzell, la fulla d’acer la meva poesia, els talls els meus versos.

La meva excel·lència és sorprendre les meves víctimes al matí, sota un bosc fosc, quan el sol gandul es fa esperar. Silenciós i àgil com un gat salvatge, d’un bot els agafo al coll i en menys d’un tres i no res, la fulla ha efectuat amb una gràcia sublima el moviment mortal. El tall és net, ni una gota de sang. Les víctimes no han tingut el temps d’entendre el que els estava passant i quasi no han sentit res.

La meva fulla crea art més enllà de l’art. Sóc el Mozart del degollador, el Vivaldi de l’acorador, el Händel del coltell.

Les petjades de les meves víctimes no les llegeixo en el fang, les ensumo. No podeu imaginar-vos el plaer de flairar-les molt abans de veure-les. Són tan ingènues, tan joves, mai no es malfien, i d’un cop, tot és acabat, i no han tingut el temps d’entendre ni de sentir allò que els passava.

Sóc el virtuós.

Sóc el millor boletaire de la colla.

Comentaris

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XII Concurs ARC de Microrelats «La colla» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL LA COLLA, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les dades personals que et demanem.

    Cordialment,
    Comissió de Concursos - ARC


    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .............................................................................................
    Nascut/da el ..../..../........ amb D.I.Número .........................................
    Amb domicili ........................................................ Codi Postal ...........
    Vila/Ciutat ......................................................................................
    comarca ........................................................................ Altres dades postals ...........................................................................................
    Telèfon de contacte................................ altres tel..............................
    Nick al concurs o pseudònim relataire ..................................................
    AUTORITZO
    a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat que du per títol ..............................................................................................., seleccionat del mes de .............................................., dins del subtema ................................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «La colla» que s’editarà a finals de 2022,
    on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
    Així mateix, també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data ......................................................

  • Aquest és el curt[Ofensiu]
    Prou bé | 23-11-2021

    Que també està molt bé! Encara que el llarg és més complert!
    Amb total cordialitat

    P.s. el llarg el podries posar a "publica el teu relat". Crec que cal esperar ja que el tens al concurs. Ara veig que és un dubte per a consultar. Jo també sóc bastant nova aquí...

  • Sorpresa[Ofensiu]
    Llorenç Garcia | 21-11-2021

    Quasi seguint l'estructura de l'acudit, m'ha fet gràcia i m'ha fet recordar la manera el modus operandi de mon pare collia caragols al mont després de la pluja. Compartint arrels murcianes, t'envie una salutació amerada de terra humida per pluges tardorenques.

  • Jack el destripador de bolets[Ofensiu]
    La Becada | 17-11-2021 | Valoració: 7

    Un final sorprenent, ens esperem un Jack el destripador matant a tort i a dret i ens trobem un Jack el destripador de bolets.

  • Sort del final[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 09-11-2021

    Sort del final, si no, no podria dormir aquesta nit.
    Geni del ganivet, virtuós carnisser, despietat assassí, boletaire. De gir en gir i en un to líric q m'agrada.
    Bon curs relataire, Carles!

  • molt bon relat[Ofensiu]
    Atlantis | 04-11-2021

    I amb un sorpresa al final. Ben explicat tot el misteri que et fa posar la pell de gallina...

    *A mi m'ha passat el mateix, he comptat les paraules i no els caràcters i estic intentant escurçar-lo. És un bon exercici perquè et fa treure tot lo innecessari.

    M'alegro que ho hagis fet. És un bon relat.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament, entra a concurs.
    Gràcies per participar.

    Comissió XII Concurs ARC de microrelats

  • Escurçant el relat[Ofensiu]
    Prou bé | 03-11-2021 | Valoració: 10

    Ja t'he comentat "l'original". Malgrat la retallada també m'agrada! I si t'ho has passat bé mentre retallaves, fantàstic!
    AMB total cordialitat

  • m'agrada...[Ofensiu]
    mar - montse assens | 03-11-2021 | Valoració: 9

    M'ha agradat molt aquest relat. Conforme l'anava llegint no sabia si acabar-lo de llegir o no perquè no m'agraden els relats de "sang i fetge"... però m'alegro d'haver arribat al final. No penso fer espòiler per a qui no l'hagi llegit, però si que diré que et deixa un bon somriure. Felicitats!

  • Petita precisió[Ofensiu]
    Carles Linares | 03-11-2021

    Aquest relat és una versió abreujada del relat El virtuós del 02.11.2021, per poder participar en el concurs de microrelats. Vaig tallar i retallar per poder passar sota la frontera fatídica dels dos mil signes, guardant-ne l’indispensable, el moll. La veritat és que m’agrada així. Aquesta matança de mots va ser un bon exercici...

Valoració mitja: 8.67

l´Autor

Carles Linares

57 Relats

200 Comentaris

14971 Lectures

Valoració de l'autor: 9.75

Biografia:
De nacionalitats francesa i Suïssa, visc a Alemanya i sóc una barreja de catalana, murcià, savoyarda i suís alemànic.
M’he enamorat de la llengua catalana i encara l’estic aprenent i treballant, i el camí és llarg...
Si us plau, perdoneu les faltes que encara en trobareu massa en els meus textos, però, com es diu, de mica en mica s’omple la pica i el meu objectiu és que cada vegada n’hi hagi menys, però també publicar aquí textos que us faci riure i somriure.
Si trobeu faltes més grosses que una casa, m’ho podeu dir als comentaris, moltes gràcies per endavant.

Bilder hochladen

RIURE DE TOT ABANS D'ESTAR OBLIGAT D'EN PLORAR (Beaumarchais)

charles.linares@gmail.com

Com ho podeu veure, en el nom d'usuari, he tret la H per catalanitzar-lo ;-))