Excavant dins meu, tot bressolant-me els gallarets

Un relat de: Nua Dedins
De lluny semblaven quatre pedres i un terreny abandonat, on no hi havia més vida que la de quatre formigues traient el nas després d’aquell plugim. Però quan t'hi apropaves, s'observava una via ample, com un camí, i uns rocs sobreposats en forma de quadrats, petites llars d'un poblat romà.

A dins, un tros de terra rogenc i circular, testimoni arqueològic d’un foc que donava escalf als qui hi vivien al 120 aC. M'imaginava com mentre espurnejava feien un mossec a un tros de pa negre i el fum s'escapolia per aquell rec que baixava fins al camí principal d'aquell poblat.

La pega de prendre consciència d’un lloc et condueix a la descoberta. Els ulls van clavar-se damunt d'aquells ossos diminuts.

- Són les restes d'un petit nadó.

Aquell estudiant universitari d'arqueologia ens deia que als menors de 5 anys la llei romana els etiquetava com a 'mobles' en construcció... Quina bestialitat enmig de tanta vulnerabilitat! I d'aquella minúscula fossa plena de restes d’un infant indefens, que costa d'empassar-se que entre els seus potser encara duia el nom de 'ningú', em va saludar un bonic gallaret que qui sap en quin moment de la seva vida, també curta i efímera, hauria esclatat per mostrar fervorosament aquella vermellor! Notava el batec del cor, galopant, com el d'aquell infant que notes dins teu refugiat entre les aigües d'una mare dubtosa de si en sabrà de fer créixer i d'estimar. Però amb el temps, tot es transforma, creix, pren relleu i esdevé un esclat de gallarets impactant com el que he vist amb el meu fill. I ha començat a ploure i hem desplegat els braços, extensió d'aquestes ales que tenim sota la pell, que es palpen i ens permeten somiar mentre ens abracem. I tan se val si no és perfecte. Sabem que ens estimem fins a la lluna i més enllà, fins a tant lluny que no en veiem el final.

Un cop a casa, he agafat llapis i paper per deixar traça d'aquest moment. Possiblement esdevindrà cendra i el record fumegi quan ja no hi siguin, però l'haurem viscut i sentit amb l’ànima.

Comentaris

  • El batec del cor. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 23-05-2024 | Valoració: 10

    Molt tendre. Aquest relat ho he sentit profundament en el meu pensament. M'ha agradat com ho planteges amb pèls i senyals. Arribes a elevar l'ànima a la divinitat.
    És un relat que està molt ben detallat. El gallaret és la "amapola". Dic jo!

    Enhorabona.

    Cordialment.
    Perla de vellut.

  • Angelet de Déu.[Ofensiu]

    He cercat el terme gallaret per estar segur si et referies a la rosella o al badabadoc i si! efectivament... Lo del infant menor de cinc anys vist per la llei romana m'ha fet capgirar una mica l'admiració que tinc pel món romà. Precisament quan s'és infant és quan més ens assemblen als àngels i estem més a prop de la font divina. Un relat ple de sentiment, sensibilitat i conscienciació. També hi copso certa melangia devers el pas del temps que tot ho fa efímer. Gràcies per aquest tastet de bona literatura.

  • Els gallarets...[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 19-05-2024 | Valoració: 10

    tendres i bonics com l'infant, però també sensibles com ell. Un preciós relat que m'ha conmogut des de l'inici fins al final. Increïble aquesta capacitat que tens per transmetre emocions que arriben al cor.

    Enhorabona i gràcies per compartir-ho.

    Una abraçada.

    Rosa.

  • Romans[Ofensiu]
    SrGarcia | 19-05-2024

    Un relat molt bonic. Els romans eren molt intel·ligents i molt bèsties alhora, potser això és necessari per a fer el que van fer.
    Aquest cos tan petit que han trobat els arqueòlegs, em sembla que ha despertat la part més angelical de la narradora. Tot allò més petit, innocent, esclata a la naturalesa com les petites i innocents roselles.
    No coneixia la paraula "gallaret", al diccionari diu que vol dir "rosella", que és la que sempre he sentit.

  • Jo, com a lector, també...[Ofensiu]
    llpages | 19-05-2024 | Valoració: 10

    "l'hauré viscut i sentit amb l’ànima" aquest relat preciós ple de tendresa cap a la infantesa, la imatge del gallaret sobresortint entre tanta runa i restes humanes m'ha fascinat, qui plaer de lectura! Agraït, Nua Dedins!

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

Valoració mitja: 10