LA CLAU DEL TITÀNIC

Un relat de: Solsona Bot
LA CLAU DEL TITÀNIC
En Henry Blair està de vacances a Nankín el novembre de 2019. Vol veure l’objecte exposat, comprat pel milionari Shen Dongjun per noranta mil lliures esterlines: una clau. Mentre espera el seu torn, recorda tot l’infortuni que havia comportat l’oblit d’aquest estri, pel seu avantpassat:
“El 10 d’abril de 1912 David Blair va marxar emprenyat i a correcuita cap a la seva casa a Southampton. Poques hores abans d’iniciar-se el viatge, el capità de la nau, Edward Smith, havia remodelat la línia de comandament i Charles Lightoller l’havia reemplaçat com a oficial segon. N’estava decebut! No podria participar en el viatge inaugural del transatlàntic més nou, modern i luxós de tots els temps.
Quatre dies més tard, a quarts de dotze de la nit, de cop i volta es va despertar tot suat. Havia llegit el llibre “Futility,” que l’escriptor Morgan Robertson havia publicat l’any 1898, on novel·lava l’enfonsament d’un buc anomenat “Tità” a conseqüència de la topada amb un iceberg. L’aclaparava un mal pressentiment i va notar una escalfor intensa que li cremava la pell a l’alçada del coll. Es va treure amb brusquedat la cadena on, entrellaçada, refulgia la clau que no havia pensat de lliurar al seu substitut.
A la mateixa hora, els guaites del Titànic, Frederick Fleet i Reginald Lee, en el niu de corb, albiraven neguitosos l’oceà: la mar estava encalmada, el cel sense lluna, i ells vigilaven sense binocles. L’oficial els havia informat que no tenia la clau de l’armari on aquests estaven custodiats i que, si no era imprescindible, no forçaria un moble nou en el primer viatge. Tot d’una, Frederick va avisar mitjançant la campana, de la presència d’un iceberg reflectit en el mirall fosc de l’oceà. Havien perdut uns segons vitals i la maniobra del vaixell no va poder impedir la col·lisió.”
Quan arriba davant la vitrina, la clau brilla ben fort i l’enlluerna com si li fes present que el reconeix. En Henry, alterat, decideix quina serà la pròxima destinació: Wuhan.

Comentaris

  • Oh! El Titànic. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 17-11-2021 | Valoració: 10

    Per un xicotet detall històric, desenvolupes tot una història que ha passat realment. Així, qualssevol! Bon relat, amb un bon gir que impressiona! I damunt una bona enhorabona t'envie per sempre... i perquè te l'ha regalada.
    Salutacions.

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista de l'XI Concurs ARC de Microrelats «Gèneres Narratius» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL GÈNERES NARRATIUS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,

    Comissió de Concursos - ARC


    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na ......................................................................................
    amb DNI. Número .......................................................................
    i nick/pseudònim relataire ...........................................................

    AUTORITZO
    a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...........
    ..............................................................................................., seleccionat del mes de ......................................, dins del subtema ........................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «Gèneres Narratius» que s’editarà a finals de 2021,
    on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
    Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data .......................................

  • Bon gir de la clau[Ofensiu]
    TerricheT | 18-05-2021

    Molt ben trobat aquest paral·lelisme de dos fets històrics que lligues en una sort de cadenes familiars, i dic sort, i no seria aquesta la paraula que el porta al final del viatge, just quan començava aquesta nostra darrera etapa social pandèmica.

    Li has donat molt bé la volta dins del pany a aquesta clau, l'has fet girar fins a lligar aquests dos fets i amb una pulcritud narrativa molt digne i més tenint en compte tota la informació que ens dones en tan poc espai com tenim per escriure'l.

    Felicitats, gràcies per la teva visita al meu relat, i sort!

  • Encertar la clau[Ofensiu]
    Vitfo | 17-05-2021 | Valoració: 10

    M'ha agradat molt. Sembla real, bona pensada.

  •  Un ...[Ofensiu]
    Homo insciens | 16-05-2021

    ...enfocament interessant,  està molt bé el relat!

  • On és la clau?[Ofensiu]
    Manelfoo | 13-05-2021 | Valoració: 10

    Trobo molt encertat fer tot un relat a partir d'un detall. Mira que s'han dit coses del Titànic! Has esta molt original en el teu plantejament. El teu estil em segueix agradant molt, perquè saps explicar-te sense recargolaments, perquè tries el vocabulari, perquè mires d'encabir diversos recursos... Es nota que tens moltes coses a dir! No paris!

  • On és la clau?[Ofensiu]
    Manelfoo | 13-05-2021 | Valoració: 10

    Trobo molt encertat fer tot un relat a partir d'un detall. Mira que s'han dit coses del Titànic! Has esta molt original en el teu plantejament. El teu estil em segueix agradant molt, perquè saps explicar-te sense recargolaments, perquè tries el vocabulari, perquè mires d'encabir diversos recursos... Es nota que tens moltes coses a dir! No paris!

  • Un bon relat[Ofensiu]
    Neus Marín Cupull | 10-05-2021 | Valoració: 10

    Ais! Si féssim cas els pressentiments, potser tot hauria anat millor. M'ha agradat molt. Un bon relat, ben redactat. Felicitats, i molta sort,
    Fins aviat!
    PD: Gràcies pel teu comentari en: "L'última pedra"

  • Devoció i oblit[Ofensiu]
    kefas | 08-05-2021


    Ja en el inici dels temps, el pare celestial es va oblidar de crear la dona. Amb caràcter d’urgència, perquè la situació ho requeria, va haver d’espatllar la seva obra magna per extreure-li una costella i així esmenar l’oblit. Si Charles Lightoller hagués estat un devot lector de Gènesi, el Titànic no s’hauria enfonsat. Bon relat.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    El relat entra a concurs. Sort i gràcies per participar.


    Comissió XI Concurs ARC de microrelats

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Solsona Bot

Solsona Bot

27 Relats

187 Comentaris

11463 Lectures

Valoració de l'autor: 9.93

Biografia:
Vaig néixer a Barcelona fa 60 anys i estic arrelat també a l'Alt Penedès i a la Segarra.
Amb estudis d'economia i treball en el sector bancari, des de ben petit m'ha interessat i absorbit la lectura. Ara escric una mica, i aprenc.
Jordi Font Oller