Cercador
Els pins de l’altra banda del riu, verds color d’esperança.
Un relat de: Montserrat Agulló BatlleQuan érem petits, els meus tres germans i jo passàvem els estius a casa de l’àvia en un poble petit de l’Empordà. El riu Fluvià hi passava a prop i molt sovint anàvem a remullar-nos a un recés que, en forma de platgeta, semblava fet a la nostra mida.
Com que habitualment el riu baixava amb poca aigua, sovint ens aventuràvem a caminar d’una riba a l’altra, amb la vigilància dels pares o l’àvia.
La mare ens va ensenyar tots els secrets del riu, n’era una enamorada. El riu és viu -ens deia- les seves aigües, condemnades a lliscar dia i nit, d’on venen? I cap on van? No us agradaria anar-les seguint fins al mar? i nosaltres, bocabadats, miràvem a l’infinit cap on ella ens assenyalava.
A vegades, caminant anàvem fins a un gorg on la solitud era esfereïdora. Amb els anys el riu em va començar a fer respecte, sobretot als capvespres quan, amb el silenci, la remor de les aigües anava augmentant. Vaig viure algunes riuades que s’enduien per davant tot el que trobaven. El riu podia ser tan aviat tranquil com amenaçador.
De més gran em vaig enamorar dels versos que la mare havia escrit al voltant del riu, versos que parlaven d’aigües d’atzur i d’argent, de joncs torçats a la riberes, de pollancs, de tamarius i de l’extrema quietud d’un entorn que sovint feia estremir de basarda. Els rius, i en especial el Fluvià, varen passar a formar part del meu imaginari, en que podia arribar a confondre realitat amb fantasia.
Ara que ja soc àvia, m’agrada d’acostar-m’hi amb els nets, i mentre aquests xipollegen a la riba fent saltar pedres a l’aigua: una, dos, tres, quatre... m’agrada anar sentint com juguen mentre m’assec a descansar una estona.
El riu, els nens, la placidesa de l’entorn, les pedres saltant a l’aigua... res sembla haver canviat.
De cop unes veus... -Àvia, desperta’t! Vine a veure el cranc que hem trobat!
-Oh! M’havia mig adormit- els dic tot alçant-me. -Sabeu què estava somniant? Amb la vostra besàvia, que s’estimava molt aquest riu. Quan jo era petita venia molt sovint aquí amb ella i els meus germans a jugar com ara feu vosaltres. I, davant la seva mirada encuriosida, els dic un tros del poema de la mare:
Vora meu, sense mudança
El pollanc i el tamariu,
I a l’altra banda del riu
Els pins color d’esperança.
Ei, i ara, anem a veure el cranc! On és? sembla que s’ha escapat!
Comentaris
-
Records[Ofensiu]llpages | 10-01-2025 | Valoració: 10
Un relat que t'agombola amb uns records entranyables. Paraules senzilles, situacions quotidianes, relacions afectives, un text que ho té tot per a una lectura agradable. Agraït, Montserrat, per saber transmetre quadres de convivència que caldria reproduir més sovint.
-
Preciós[Ofensiu]Rosa Gubau | 08-01-2025
Quin relat més entranyable, els records de la teva infantesa, evocats amb els teus nets. Malgrat l'amenaça que el rius poden generar, el pins verds de l'altra banda, sempre tenen el color d'esperança. El poema final de la teva mare, molt bonic. M'agrada molt com escrius Montserrat.
Una abraçada.
Rosa.
-
Passat i present[Ofensiu]Janes XVII | 08-01-2025
Noia, bonic com el paisatge que de ben segur és viu com el teu record dibuixat amb lletres del color verd de l'esperança. Brillant!
-
Un bon text generacional[Ofensiu]Helena Sauras Matheu | 08-01-2025 | Valoració: 10
Bon dia, Montserrat Agulló Batlle:
M'ha agradat molt aquest text que ens expliques: mescles descripció amb records i anècdotes d'un riu que és tan calmat com amenaçador.
L'àvia n'ha vist de tots colors i recorda riuades...
Jo, que vinc de la zona del Baix Ebre, entenc com és de necessari un riu a les nostres vides.
Et continuo llegint, una abraçada,
Helena
l´Autor
33 Relats
107 Comentaris
4228 Lectures
Valoració de l'autor: 5.00
Biografia:
Montserrat Agulló Batlle. Barcelona,1946He conegut Relats en Català gràcies a la meva filla gran que, sabent la meva afició a escriure, em va animar a apuntar-m'hi.
Vaig néixer a la postguerra i recordo que a l’escola, on l'ensenyament era malauradament tot en castellà, ja m’agradava fer ‘redacciones’, algunes d’elles bastant fantasioses, segons les monges.
A la família sempre hem apreciat molt els poemes de la meva mare Mª Dolors Batlle (1910-2000). Els que va escriure de jove durant els temps convulsos de la guerra civil, transmeten amb molta força el que va representar per ella i per tants l’horror d’aquells anys. A vegades, pensant amb ella, he intentat escriure poesia, però sempre ho he trobat extremadament difícil. La narrativa és el gènere en el que em trobo més bé.
A part de relats curts he escrit dues memòries, en una explico les vivències dels dos anys en que vaig fer d’au-pair a Londres i en l’altre el dia a dia d'una joguineria de Cardedeu (El Gat Corneli).
Des de fa més de 30 anys visc a Cardedeu. Tinc quatre fills i sis nets, a qui de vegades dedico alguns dels meus escrits.
Compartir els meus relats em fa il·lusió i és alhora un repte per mi. Espero viure aquesta nova etapa com una mostra més de la meva estima per l’escriptura.
Últims relats de l'autor
- Terror contingut
- Carta d'amor
- Els pins de l’altra banda del riu, verds color d’esperança.
- Nit de Reis
- Autosuggestiío
- Cava, neules i torrons
- Relat d'una fan incondicional de la ciutat de Londres
- Les ulleres de la mare
- Saviesa d'un roure centenari
- Estimada Jùlia, estimada Laura
- El llençol de pedra
- Bombolles de sabó
- Que fer si el teu gat et parla?
- Pàgines voladores
- Fets que varen commocionar el món