Elogi al cabàs de vímet i al producte de proximitat

Un relat de: Montserrat Agulló Batlle
Elogi del cabàs de vímet i el producte de proximitat

L’ús de bosses de plàstic tant generalitzat fins no fa massa, sobretot les que donen a les botigues i als súpers, ha anat minvant i voldria creure que no ha sigut pel mòdic preu que afegeixen al tiquet de compra, sinó perquè la gent ha anat prenent consciència del que significa el seu consum desmesurat.

En la majoria de súpers, tots els comestibles frescos venen empaquetats en plàstic. També al petit comerç, et solen donar la fruita i verdures en bosses de plàstic.
Quan arribem a casa i comencem a desar la compra, és quan es fa més palpable el verdader drama doncs encara que molts llencem el plàstic al contenidor groc, no som del tot conscients o no ho volem ser, d’on va a parar i quans anys trigarà en desaparèixer del tot.

Recordo que abans, l’única bossa de cotó que es feia servir per anar a comprar, era la del pa. Moltes estaven decorades amb brodats bonics relatius al seu ús. S`hi conservava el pa perfectament d’un dia per l’altre i solia estar penjada en un lloc ben visible de la cuina.

Avui afortunadament les bosses de cotó s’han popularitzat i molts comerços i entitats les regalen als clients. Les seves avantatges son des de tots els punts de vista molt clars. He comprovat amb un resultat bastant satisfactori que si un té la previsió d’anar a comprar els productes frescos amb ‘tupers,’ es pot arribar a fer tota la compra sense arribar a casa amb cap recipient petit o gran de plàstic. Com detesto les ‘safates’ que a la que et descuides ja t’hi han posat el formatge o les croquetes.

De la botiga a la nevera, un guany t’ho miris com tu miris.

Per acabar, retré l’homenatge que es mereixen els cistells de nanses i el cabassos de vímet. Són sens dubte la manera més perfecte perquè els productes frescos que hi posem no es malmetin.

De sempre he estat molt familiaritzada amb els cabassos de vímet. La mare va viure els últims anys a la casa que la família teníem a l’Empordà. Li agradava molt passejar pels camps i boscos que hi havia pels voltants, el seu paradís com li agradava anomenar-los. Es allà on més em plau de recordar-la. A ella i al seu cabàs de vímet que l’acompanyava pràcticament sempre. A la primavera sortia a buscar espàrgols de marge, a la tardor anava a ‘caçar bolets. Sabia perfectament on trobar les clapes de rovellons, terrandossos, pinetells. Tenia una vista increïble per trobar coses. Sobretot les que la naturalesa mig amagades li oferia al llarg de tot l’any.

A la cuina de la casa hi havien apilats cabassos de diferents mides que nosaltres agafàvem per anar a buscar el que fos. .-A veure qui emplena primer el cabàs-, ens deia la mare. Anar al galliner a recollir els ous que havien post les gallines ens encantava. Recordo algunes tardes d’estiu tornar de unes pinedes no massa lluny de casa amb els cabassos ben plens de pinyes. Al arribar trencàvem els pinyons amb una pedra, sovint ens picàvem els dits.

Al final del estiu, ajudats per una canya llarga amb un dels extrems obert, collíem de una figuera esplèndida que hi havia just davant de casa, figues de coll de dama. La canya ens permetia arribar a les de dalt de tot, que un cop agafades les anàvem depositant amb delicadesa al cabàs.
A l’hort de casa, collíem tomates, mongetes, carbassons, ensiams...deunidó el que pesaven ben plens.

Els cistells de vímet han sigut i seràn sempre la millor manera de posar els productes del camp no sols perquè aquests arribin sense masegar-se a casa, sinó també per emmagatzemar-los. Son referents i símbols indiscutibles del que representen els productes de proximitat.



E

Comentaris

  • reutilitzar[Ofensiu]
    Atlantis | 14-04-2025

    Jo sí que utilitzo cistells de vímet, en tinc dos que ja se m’estan fent malbé. Recordo també les bosses de pa que hi havia a casa. També la lletera per anar a buscar la llet, l’ampolla per omplir el vi a la bodega, que tornàvem els envasos de vidre dels iogurts, que canviàvem els sifons per uns de plens...
    Aleshores sí que reutilitzàvem!!!

    Un escrit-crítica i un record d’altres temps.

    Sempre escrius relats entranyables i ben escrits.

  • Palmes i palmons.[Ofensiu]
    Joan Colom | 13-04-2025

    No el coneixia, aquest espàrgol sinònim d'espàrrec.

    Encara se sent, l'expressió "un cas com un cabàs", tot i que els pocs cabassos que es veuen pel carrer no són d'anar a comprar queviures sinó per donar un toc de sofisticació a les senyores que passegen a l'estiu o van a la platja.

    De cistelleries en deuen quedar ben poques. El diccionari parla d'"objectes de vímet, de jonc, de canya, de palma, de margalló, etc". I ara que hi penso, avui que és Diumenge de Rams, m'imagino que també s'hi devien vendre palmes i palmons, a no ser que preferissis comprar-los a la Fira de la Rambla Catalunya, si eres de Barcelona, o al Mercat del Ram de Vic, si eres d'Osona...

    Per cert, encara recordo els palmons exhibits tot l'any als balcons de moltes cases, sobretot a les barriades populars, que ja havien perdut el color groc tendre d'origen i s'havien tornat grisos. Crec recordar que, com que havien estat beneïts, protegien les llars.

  • Les coses quotidianes[Ofensiu]
    Ermessenda | 13-04-2025

    Es ben veritat que no és tan important de què s'escriu com de quina manera. De vegades, es pot escriure de situacions quotidianes i l'escrit és tan atractiu com si es tractés de l'argument més complicat... Per tant, crec que està molt bé. M'ha agradat molt, Montserrat.

    Ermessenda

  • Les coses quotidianes[Ofensiu]
    Ermessenda | 13-04-2025

    Es ben veritat que no és tan important de què s'escriu com de quina manera. De vegades, es pot escriure de situacions quotidianes i l'escrit és tan atractiu com si es tractés de l'argument més complicat... Per tant, crec que està molt bé. M'ha agradat molt, Montserrat.

    Ermessenda

  • un cabàs de records[Ofensiu]
    Nua Dedins | 12-04-2025 | Valoració: 10

    Quin cabàs de records, Montserrat Agulló!
    Moments que amb el temps guanyen valor i quan els recordes, la seva essència t'apropa a reviure-ho.
    Que bonic ho expliques! Visca els cabassos de vímet!

    I aprofito per agraïr-te els teus comentaris al text "El preu de volar molt alt". De tot cor.

  • Cistells i cabassos[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 12-04-2025

    Personalment, mai els he utilitzat, però els pares i els avis, recordo perfectament que sí. La bossa del pa, que encara en tinc un parell les he recuperat, i he tornat a fer-ne ús. De tota manera, no tinc gaire fe amb l'abolició del plàstic, en el seu moment va ser una gran revolució industrial, i actualment encara hi ha massa interessos econòmics que malauradament sempre són predominants en qualsevol altre aspecte.
    Aplaudeixo aquest relat, que com tot els que escrius, d'experiències viscudes, són molt entranyables.

    Una abraçada Montserrat.

    Rosa.

l´Autor

Foto de perfil de Montserrat Agulló Batlle

Montserrat Agulló Batlle

62 Relats

231 Comentaris

11669 Lectures

Valoració de l'autor: 9.98

Biografia:
Montserrat Agulló Batlle. Barcelona,1946


He conegut Relats en Català gràcies a la meva filla gran que, sabent la meva afició a escriure, em va animar a apuntar-m'hi.

Vaig néixer a la postguerra i recordo que a l’escola, on l'ensenyament era malauradament tot en castellà, ja m’agradava fer ‘redacciones’, algunes d’elles bastant fantasioses, segons les monges.

A la família sempre hem apreciat molt els poemes de la meva mare Mª Dolors Batlle (1910-2000). Els que va escriure de jove durant els temps convulsos de la guerra civil, transmeten amb molta força el que va representar per ella i per tants l’horror d’aquells anys. A vegades, pensant amb ella, he intentat escriure poesia, però sempre ho he trobat extremadament difícil. La narrativa és el gènere en el que em trobo més bé.

A part de relats curts he escrit dues memòries, en una explico les vivències dels dos anys en que vaig fer d’au-pair a Londres i en l’altre el dia a dia d'una joguineria de Cardedeu (El Gat Corneli).

Des de fa més de 30 anys visc a Cardedeu. Tinc quatre fills i sis nets, a qui de vegades dedico alguns dels meus escrits.

Compartir els meus relats em fa il·lusió i és alhora un repte per mi. Espero viure aquesta nova etapa com una mostra més de la meva estima per l’escriptura.