Sense sortida

Un relat de: copernic

La notícia sobre l'última i definitiva retallada de l'Estatut ha quedat mig enterrada per l'allau d'informacions i articles d'opinió sobre la crisi. El Constitucional es prepara per sentenciar (mai millor dit) i buidar totalment de contingut el text que hauria de establir la Carta Magna de la nació catalana. El català no serà necessari per a viure i treballar a Catalunya. De fet, l'alt tribunal només rectifica en aquest aspecte un article que és un brindis al sol, tal com estan les coses ara, perquè l'acta de defunció de la nostra llengua ja fa uns quants anys que està escrita, des de que s'ha recuperat l'escola però s'ha perdut el carrer. Tothom sap que qualsevol persona es pot moure per Catalunya sense saber ni una paraula en català. Així doncs, es consagra també legalment la definitiva i total desaparició de la llengua més feble en una situació inicial de bilingüisme (dels catalanoparlants, s'entén)

No content el Tribunal amb esclarir els pocs dubtes que podien quedar sobre la supremacia del castellà a Catalunya, els magistrats agafen la cafetera i ens preparen un altre "cafè per a tothom", sense importar-los que ja tinguem la llengua escaldada de beure tants litres del seu obscur beuratge. Per si quedés algun il·luminat que encara pensés que Espanya és un estat plurinacional, ens equiparen a les altres autonomies, no deixant-nos ni negociar la financiació del nostre país directament amb l'Estat. Haurem de posar-nos d'acord abans amb uns polítics territorials que no tenen res d'autonomistes i que són els grans beneficiats d'un muntatge creat expressament per a diluir el verdader problema: l'existència dins de l'Estat espanyol de nacions amb llengua i cultura pròpies i territoris sense aquestes condicions. Així es perpetua l'Estat de les autonomies, d'acord amb una constitució sorgida sota la tutela dels defensors de la "una, grande y libre" i que al PP i al P.S.O.E ja els interessa deixar tal com està.

I quan es dicti la sentència, què? Quina serà la reacció dels partits i de la societat catalana després de la pantomima del 30 de setembre, el pacte Mas-Zapatero, el ribot d'Alfonso Guerra i el tret de gràcia del Constitucional? Quines seran les alternatives que ens proposaran el nostres polítics? Han preparat ja un pla B, tal com s'havia insinuat? Tindrem un preàmbul que proclamarà que som una nació, totalment perplexa i desorientada, en un carreró sense sortida, sense un líder carismàtic que encapçali les nostres reivindicacions, amb una llengua pràcticament residual i un finançament que seguirà depenent del cabal que surti de l'aixeta de Madrid. Ja ens cal un bon full de ruta i un GPS ben programat. Això sí, abans ens haurem de posar d'acord sobre quin ha d'ésser el lloc d'arribada.

Comentaris

  • Sempre ens quedarà Deulofeu...[Ofensiu]
    Vallespir | 14-11-2008

    Quan em topo amb reflexions sovint tan pessimistes (i realistes) com aquesta que ens has descrit, opto sempre per recomanar el llibre que en Juli Gutiérrez, nét d'Alexandre Deulofeu, va escriure fa pocs anys per tal de reivindicar la figura del seu avi i de la seva matemàtica de la història, teoria a partir de la qual a mitjans de segle passat va predir, entre d'altres, que el 2029 viuríem la caiguda definitiva de l'Imperi espanyol i, per tant, l'alliberament de tots els pobles ibèrics (Catalunya inclosa).

    En molts d'aquests pessimistes irredents, Deulofeu causa un impacte que té un efecte eminentment esperançador (serà possible la utopia?) i, alhora, narcotitzant (no cal que ens amoïnem mentrestant). Així doncs, soferts catalans, aquí tenim la religió que volíem amb les respostes que volíem!

    No et prenguis malament la conya, eh? És que en llegir el teu article m'ha vingut al cap la predicció sorprenent (atès l'actual curs dels esdeveniments) d'aquest curiós personatge mai prou reconegut però que tu, com a bon empordanès, de ben segur que coneixes més que sobradament.

    Com sempre, un article acurat i molt ben escrit.

    Salut!

    Roger

  • No estic d'acord amb Rafael...[Ofensiu]
    Unicorn Gris | 13-11-2008

    He llegit les opinions de Rafael F.S. sobre la crisis de Catalunya, i he de dir que, tot i estar bastant d'acord amb algunes de les seves opinions, crec que exagera una mica, un pel massa, en el que diu.

    Per ara, (repeteixo: per ara), no crec que anemals Països Catalans tant malament com això. Tot i que jo desconec si dintre de 5 o 10 anys seguiré opinant el mateix, i seguiré mantenint aquest "mínim d'optimisme", no sé, no sé...

    Crec que aquí no és lloc per a discutir amb ell sobre Catalunya, però sí que vull expressar el meu desacord parcial amb les seves opinions.

    Res més, per ara. Salutis!!

  • Genial!![Ofensiu]
    Unicorn Gris | 13-11-2008 | Valoració: 10

    Em sembla un molt, molt bon article, i molt ben pensat.

    Un article que reflecteix (tot i que potser amb un excés de pessimisme) la mala actual situació de Catalunya, en l'aspecte lingüístic, econòmic, identatari, i en d'altres aspectes. Molt bona idea.

    Jo, des del Cosmos Stoer, ja faig el que puc per intentar arreglar una mica la situació, però els problemes recents de la sotsadministració m'han estorbat una mica. A veure si ara que tinc un nou i bon viceadministrador les coses poden tirar cap amunt.

    Et felicito de nou per l'article, copernic. A veure si et llegeixo més sovint. Salutis!!

  • Compartisc el teu desencís[Ofensiu]
    RFS1984 | 10-11-2008 | Valoració: 10

    La situació és realment preocupant.A nivell lingüístic el català està sent foragitat a ple rendiment en determinades zones -cada vegada mésàmplies- com la ciutat d'Alacant, Elx, la Catalunya Nord o l'Hospitalet, Cornellà i tota l'àrea del Baix Llobregat en general.

    Econòmicament l'espoli fiscal a què ens sotmet l'Estat espanyol és més asfixiant que mai en una època de crisi.

    Políticament la Constitució espanyola (i la francesa no cal ni dir-ho) són un atzucac on mor qualsevol intent de reeixir-nos com a poble (prohibida l'autodeterminació, imposició del castellà i el francés...). I,damunt, tenim una classe política que em té decebut. Al País Valencià el PSPV ja la va cagar als huitanta i ara simplement és PSOE a seques, més castellanitzador i centralista que mai. El PP fa i desfa com vol i no sé com però cada vegada obté unes majories més qualificades a les urnes, la llengua amagada a casa i reculant al carrer, i Esquerra Unida i BLOC barallats com gat i gos per les molles del tercer espai que al 2011 sucumbirà al bipartidisme a les Corts Valencianes. Damunt la violència feixista no para, el mes passat li obriren un trau a l'ull a una regidora del Bloc a l'Alqueria de la Comtessa, han trencat els cristalls de la seu del BLOC a València, la de Gandia l'han incendiada dos vegades en quatre anys, ficaren una bomba a la seu d'ERPV a València i un altre explosiu a la del Bloc, han atracat laLlibreria 3 i 4 més d'una setantena de voltes d'ençà la transició, mataren al Miquel Grau (1977) al Guillem Agulló (1993).....però ací no passa res!

    Al Principat mana una sucursal del PSOE, una IC-V amb uns plantejaments nacionals cada vegada més febles i una ERC que va molt d'independentista però no actua com a tal. I una CiU que va i pacta amb ZP la primera retallada de l'Estatut del 30 de setembre.

    A la Catalunya Nord tenim el català en coma, sols el parlen amb normalitat els més vells. Les bressoles són un gra de sorra però necessitem una platja sencera. Damunt des de Paris lien la troca amb allò d'incloure'ls a una suposada regió de la Septimània per dissoldre la seua catalanitat i fent apologia del genocidi anticatalà al promocionar les fortaleses de Vauban símbol de l'imperialisme guerrer francès, ja que era enginyer militar en cap d'en LLuís XIV i doncs responsable de l'èxit de les conquestes militars de països que no eren francesos. Va fer destruir el nostre patrimoni a les tres viles cabdals del país: Perpinyà (capital) Cotlliure (gran port) i Vilafranca (entrada estratègica de Cerdanya) per prevenir les revoltes.

    A la Franja la lluita per l'oficialitat del català (i l'aragonés) a Aragó ha estat un fracàs a efectes pràctics i oficialment continua sent inexistent la seua catalanitat.

    Sols a les Illes la cosa va un poc millor amb el Govern de Progrés on PSM, EN i ERC estan pressionant i les coses estant anant millor que amb Matas.

    Tot açò, al meu parer, demostra que sols hi ha una via d'eixida a aquesta situació: la independència, creant un estat pancatalà federal on el futur de la nostra llengua i cultura estiguen garantits per llei, on els nostres impostos es queden a casa, les nostres seleccions esportives competisquen oficialment al món, els nostres cantants siguen tan coneguts a València, Fraga, Palma o Lleida com hui ho són La Oreja de Van Gogh, Amaral, El Canto del Loco o Dover, on puguem fer vida normal en català sense males mirades o imprecacions a parlar en cristià (?). En fi sols així serem una nació normal.

    Ara això pertany al regne de les utopies.

    M'alegra saber que hi ha gent que compartix el mateix neguit d'adhesió a la nostra terra malmesa per tants botxins.

    Perdó per la parrafada i a reveure!

  • D'acord amb l'Igor[Ofensiu]
    lluisba | 10-11-2008 | Valoració: 10

    He d'admetre que passarà això quan el Constitucional liquidi l'Estatut: res. Perquè:
    a) estem en crisi i la gent s'atabala per arribar a final de mes, no ens demanis més preocupacions, que la vida és curta i cardada
    b) el Barça marca molts gols i el Madrid no tants (no trobeu que és curiós?)

    I aquí hi ha diverses lectures. Una part del fiasco és cosa nostra, que ens deixem anar engalipant. Dit d'una altra manera: si cada matí quan surto de casa apareix un paio que em birla la cartera, dia rere dia... quina lectura en faig? Ell és un mangui i un barrut, però jo sóc un idiota integral, no?

    Els 20 anys de submissió didàctica pujoliana tenen aquest efecte. Quatre laments, però cap a treballar i a veure si fem caixa.

    D'altra banda: si seguim tenint alguna mena d'identitat malgrat 40 anys de dictadura, ara no cal patir massa. I d'això de la identitat no cal donar-li gaires voltes. Te'n vas a Albacete o a Badajoz i te'n convences. Qui tingui ulls, que hi vegi.


  • Nya, nyam, nyam[Ofensiu]
    Igor Kutuzov | 09-11-2008

    Tens molta raó... La crisi ha fet del Estatut d'aquest país, un mirall opac. I és per això que va fracassar el comunisme. De fet, a la gent només li interessa arribar a final de mes.
    Vivim un temps de "mitjans" i "petits", molt lluny dels gegants de principis de segle, que van arribar fins (alguns, ja pocs), a la transició, aquesta gran presa de pèl.
    Catalunya, Espanya i Europa tenen el que es mereixen: una classe política profundament mediocre, fruit d'una societat molt gris. Són el nostre mirall i perdona'm per reptir el símil.
    Gràcies per penjar un escrit polític, que veig que està creant debat. Això sempre és molt positiu, poder parlar.
    Ah !!! I felicitats també per les publicacions.

  • Nya, nyam, nyam[Ofensiu]
    Igor Kutuzov | 09-11-2008

    Tens molta raó... La crisi ha fet del Estatut d'aquest país, un mirall opac. I és per això que va fracassar el comunisme. De fet, a la gent només li interessa arribar a final de mes.
    Vivim un temps de "mitjans" i "petits", molt lluny dels gegants de principis de segle, que van arribar fins (alguns, ja pocs), a la transició, aquesta gran presa de pèl.
    Catalunya, Espanya i Europa tenen el que es mereixen: una classe política profundament mediocre, fruit d'una societat molt gris. Són el nostre mirall i perdona'm per reptir el símil.
    Gràcies per penjar un escrit polític, que veig que està creant debat. Això sempre és molt positiu, poder parlar.
    Ah !!! I felicitats també per les publicacions.

  • Títol de thriller, per a un autèntic relat de por[Ofensiu]
    angie | 06-11-2008

    Sí, reconec que fins ara havia aconseguit no tremolar davant l'atac que estàvem rebent, aconseguia parar el tiroteig de despropòsits i negatives amb incredulitat i confiança, però això cada cop es fa més difícil i només anant pel carrer ja podem veure que Catalunya és només un apèndix i com tot apèndix, pot inflamarse, patir de peritonitis (o castellanitis) i petar.
    Un article ben escrit, assimilat en la justa mesura, gens catastrofista, amb dosi d'una aparent ironia ofegada pel realisme.
    Per què collons no fotem una vaga general i parem el país???????. En temps de crisi financera, la crisi que estem patint els catalans arrelats a la terra, necessita d'una injecció de CAPITAL amb certa urgència, però és que el mot pesa més quan duu l'euro enganxat, enlloc de la tradició, cultura i la diversitat lingüística.
    M'he emocionat, collons!

    angie

  • Ben argumentat[Ofensiu]
    Laiesken | 28-10-2008 | Valoració: 9

    I com diuen per aquí, una bona visió de la realitat. Però és el pa de cada dia. Personalment, tinc la utopia de que hauria d'haver algun tipus de independència de totes les nacions peninsulars però que alhora tinguessin bones relacions entre elles, ja que al cap i a la fi, dins de la peninsula la història ha sigut la mateixa i som tots pobles en mes o menys mesura de cultura ibèrica, per dir-ho així. Però clar, això és somiar truites.

  • Bona visió de la realitat.[Ofensiu]
    JOANPG | 28-10-2008

    Un assaig molt realista i entenedor de la crítica situació en que ens trobem
    a la nostra Nació Catalana. Per dignitat democràtica haurien de plegar i no
    presentar-se mai més els apocats i covards polítics de tots els colors i ideologies
    que ens fan veure que ens governen i de fet s'omplen les butxaques.
    El poble català hauria de donar una lliçó de seny i segons qui es presentés
    en llistes obertes esborrar-lo. Tots els que actualment dirigeixen els partits
    estan ja cremats i cal una renovació urgent per plantar cara a l'Estat de les
    autonomies. Clar que mentre bascos i gallecs es venguin per un plat de llenties
    i els del PSC siguin PSOE no farem res. Ah, i m'oblidava d'ERC que aprofita al màxim per xuclar i no fer de nacionalistes, no fos cas que perdessin el poder. I l'oposició de Ciu a fer punyetes. La u és minúscula perqué unió ha estat destruida pel Duran i companyia.

  • UN BON ARTICLE![Ofensiu]
    EULALIA MOLINS ARAGALL | 20-10-2008 | Valoració: 9

    Sende entrar en detalls del tex, perquè jo la política no l'entenc, t'haig de dir que trobo que has escrit un bon article, que es podria publicar en qualsevol mitjà de comunicació visual, i noto que saps del que parles. Ets un escriptor d'actualitat!

Valoració mitja: 9.6

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

386809 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...