Gat per llebre

Un relat de: copernic


L'Ajuntament de Girona va repartir dissabte passat entre els pagesos i marxants que s'instal·len als voltants de l'edifici del Mercat del Lleó, un fulletó amb els nous requisits que han de complir per poder muntar la parada. Es tracta de que presentin la paperassa que els acrediti com a productors agrícoles. La intenció de l'ajuntament és evitar que al comprador li donin gat per llebre, és a dir, productes comprats a Mercagirona procedents de ves a saber on, en lloc d'autèntics ous de pagès, pèsols de temporada o pinetells trobats als Àngels. La mesura vol protegir al consumidor i delimitar els espais amb les parades dels productors agrícoles ubicades a fora, i els marxants de fruita i verdura, a dins.

És lloable la intenció de les nostres autoritats d'evitar-nos el típic engany dels ous col·locats al fons d'un cistell amb palla abundant per demostrar que no són de granja. Des de primers d'abril, data en la qual es farà efectiva la mesura, els voltants de l'edifici del mercat seran ocupats únicament per pagesos. I no només això si no que tindrem productes frescos tres dies a la setmana, un d'ells el dissabte. Ja m'imagino la gràcia que els hi farà als agricultors venir a Girona en ple hivern, amb una gelada de pronòstic, muntar la parada, per força esquifida en aquesta època de l'any i estar-se al peu del canó passant un fred terrible per evitar perdre el lloc.

En un món globalitzat, en uns mercats en els quals hi podem trobar amb gran facilitat fruita tropical, cireres al novembre o raïm al mes de març, posar tants entrebancs als pagesos és carregar-se la pagesia. És clar que l'Ajuntament no n'és l'únic responsable però s'afegeix a la pressió que pateix l'agricultor que no pot competir amb preus amb els grans cultivadors, amb els seus hivernacles, regs per goteig, plaguicides i altres mètodes per aconseguir que el producte arribi al mercat amb un aspecte immillorable, net i polit encara que la qualitat no sigui la mateixa. Ser pagès no surt a compte i quan marxin de la Plaça del Lleó perquè no poden presentar tota la paperassa que se'l exigeix o no paga la pena venir tres dies a la setmana haurà desaparegut (haurà passat avall, com deia en Josep Pla) tot un món que ja només podrem recordar amb nostàlgia, una manera de viure i de guanyar-se la vida que ja no té lloc en aquest planeta tan tecnificat.

Comentaris

  • Exacte![Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 07-03-2012

    Aquest és un sector dels que sempre queda més tocat potser que als altres, que ja és dir. Els pagesos no en tenen prou de patir les immenses pèrdues econòmiques causades per les inclemències del temps sinó que els toca, com molt bé denuncies en el teu article, sometre's a mans de la burocràcia per acabar de rematar o matar l'existència d'aquests pagesos que cada cop tenen la pipa més plena.
    Penso que el gat per llebre ja ens el trobem cada dos per tres tal com està el panorama poltícicsocialeconòmicreligiósamén.
    Una abraçada,

    Mercè

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

387706 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...