Un crit que no té preu

Un relat de: copernic



Fa pocs dies el quadre “El crit” d'Edward Munch es va convertir en el més car de la història de l'art en vendre's a la casa de subhastes Sotheby's de Nova York per l'esgarrifosa xifra de gairebé 120 milions de dòlars (uns 91 milions d'euros) superant el “Nu, fulles verdes i bust” de Picasso que va assolir el 2010 la quantitat de 106,5 milions de dòlars. Es tracta de l'única versió d'aquest quadre (el pintor noruec en va fer vàries) que quedava en mans privades.”És com si haguéssim vengut la Mona Lisa” va declarar el director de la famosa casa de subhastes per recalcar la importància que té aquest quadre com a referent d'una època i un estil i per la seva difusió i el seu clar i immediat reconeixement.

Efectivament, a l'esmentat quadre (o més exactament la seva figura central) ja només li falta que l'imprimeixin en samarretes per equiparar-lo amb les icones del segle passat com el retrat del Che Guevara. Més enllà de les xifres que maregen i del mercantilisme al voltant de les obres d'art caldria preguntar-nos que té aquesta tela que ens atrau profundament malgrat la seva concepció tan esquemàtica. Potser el crit que surt de la boca del ninot no ens és tan aliè i ens hi podem identificar? Crida de por, d'angoixa o senzillament s'ha deixat els donuts a casa? Els experts hi veuen el retrat fidedigne de l'home modern: sol, vulnerable, joguina en mans de forces que escapen de la seva comprensió.

El mateix Munch ens dóna una pista en el seu diari: “Caminava amb dos amics. El sol es ponia. De sobte el cel enrogí. Em vaig aturar. Cansat, em vaig recolzar en una barana: sobre la ciutat i el fiord blau obscur només veia sang i llengües de foc. Els meus amics continuaven la seva marxa i jo seguia aturat en el mateix lloc, tremolant de por, mentre sentia que un crit infinit penetrava tota la natura”. I malgrat tot, amb aquesta explicació encara no sabem per que ens subjuga aquest crit de solitud i terror, aquestes figures que s'allunyen indiferents al drama existencial que s'esdevé a les seves esquenes, sense adonar-se'n del roig furiós del cel que es reflecteix a la barana, sense parar esment a la impressionat demostració de la natura que ens empetiteix.

Comentaris

  • Molt interessant[Ofensiu]
    allan lee | 18-05-2012

    aquest escrit del propi Munch, no ho coneixia. M'agraden els teus articles per la polidesa i la manera que tens d'exposar-los. Sempre aprenc llegint'e , i m'encanta el teu to equilibrat i fresc. Una abraçada

    a

  • no està malament[Ofensiu]
    montsepema | 11-05-2012

    Mireu m'agrada molt l'art, però quan veig aquestes xifres esferidores, penso si realment s'ho valen, qui posa el preu???, no ho entenc, que es paguin aquestes xifres, però tampoc entenc que es pagui el que es paga als futbolistes, politics i tants altres, tot és desmesurat en aquesta societat.
    Ara bé el quadre és impactant això si.

  • "El Crit"[Ofensiu]
    Carles Ferran | 07-05-2012

    és la pintura més estremidora i impactant que he vist. La força de l’angoixa, del desesper, de la incomprensió, és tan present com si fos realitat. No estic d’acord amb la mercantilització de l’art, em sembla obscè pagar i deixar que es paguin aquestes quantitats en el món en què estem (potser això motiva el crit), és insolidari; però d’això Munch no en té la culpa.

  • El preu de l'art[Ofensiu]
    qwark | 07-05-2012

    A mi sempre m'han semblat exagerades les xifres que es paguen per l'art. Xifres que sovint estan més associades a una "imatge de marca" que no pas a la qualitat artística en si. És a dir, pagues tants milions perquè és un Picasso o perquè aquest quadre va fer-se famós per alguna raó. Si després es descobreix que el quadre "és fals", llavors no val res. Què vol dir que sigui fals? Està pintat amb tinta invisible? No, simplement que ja no té el valor que tenia per la seva "imatge de marca".

    En quant al crit d'en Munch, se m'ha acudit una bajanada. Pot ser que la seva cotització a l'alça tingui alguna cosa a veure amb que la imatge del crit hagi sortit en una exitosa saga de pel·lícules per a adolescents?

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

387509 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...