LA OLOR DE LA PARAULA

Un relat de: MariaM
Era addicte al perfum. N’era i en soc, encara. Sovint he pensat que cadascú té la seva olor; fa, la seva olor. Si més no, alguna vegada ens haurà succeït. Em passa a mi i ho sento en els altres.
De manera natural la pell, com tantes coses del nostre cos va canviant. La que desprenen els infants remou el meu dedins i desperta en mi la tendresa. N’hi ha d’altres, de les quals més val no parlar-ne. Si dels homes i dones miro les mans, m’atrau i ensumo, també, la seva olor. Ni que sigui sofisticada o alterada per l’amalgama del perfum que porti. Independentment, m’he fixat en les seves olors, no em deixen indiferent.
Es pot dir que tenia aquesta dèria, caçadora de perfums, vet aquí. Canviava tot sovint, i el vici em costava “un ull de la cara”. Fins que un bon dia, bo perquè fou el dia d’una gran descoberta; en el supermercat hi vaig trobar flascons de perfum a nou noranta euros¡ El contingut està prou bé. L’addicció no l’he superada, però, sí les eleccions del perfum, que costaven un dineral i, de tota manera se´ls enduia el vent. I és més. A banda del perfum, he canviat la destinació de la cacera; l’objecte ja no és la persona.
Ha estat d’ençà que escric, i gairebé sense adonar-me’n, que em fixo més en les paraules; cerco, intueixo, exploro. Cada mot, i n’hi ha una gran varietat, té un sentit que pot canviar segons la paraula que l’acompanya. I aquesta és l’altra troballa: he descobert l’olor de les paraules! Ho considero un gran tomb, una tombarella en el meu fer i sentir.
D’olors n´hi ha tantes com paraules, diversitat. La qüestió és deixar que flueixin, unides i arrenglerades, que desprenguin el seu perfum traspassat en sentiments.
Amb tot plegat neixen els contes, i son diferents; en tinc uns quants i de tota mena, perquè, el perfum un cop obert el flascó, és lliure, s’escapa i el seu efluvi sempre particular, es copsa amb afinitat, o no. És el que tenen les paraules, cadascuna té la seva pròpia veu i olor.
Tan de bo les paraules no amaguin el seu perfum i arribi als sentiments.

Comentaris

  • Olor a parales.[Ofensiu]

    Precisament avui dia de Reis ma germana m'ha regalat un flascó de colònia. La veritat és que no tinc gaire bon olfacte...Això m'estalvia de sentir males olors. Tinc un poema escrit el 2020, Varón Dandy, que si no l'has llegit abans estic segur que t'agradarà. El teu relat m'ha colpit molt, només amb l'enginyosa expressió "L'olor de les paraules", ja tens merescut un reconeixement a la creativitat literària. Mai se m'hagués a mi acudit a mi que les parales tinguessin olor. A l'olor també se li pot dir flaire i sentor. Aquesta darrera, sentor de sentir, et condueix al cor? Jo més que olorar les parales, les hi sento tant en el significat de "sentiment" com de sonoritat... Olorar-les potser que és un estat més primari de quan els humans estaven connectats al 100% amb la mare terra. Quan l'olfacte tenia més protagonisme que la parla i el tacte....Perquè encara érem ésser que tocàvem de mans a terra. D'ara en avant a mes de sentir les paraules provaré d'olorar-les també. Bon any nou Miriam, Nil.

  • Jo també la sento[Ofensiu]
    kefas | 15-11-2022


    Ensumo les paraules i, una a una, no en fan d'olor, però quan s'ajunten i fan una frase desprenen l'olor del sentit en què l'interpreto i, de vegades, és tan intensa que se'm fa insuportable.

  • energies[Ofensiu]
    Urkc-Eduard | 14-11-2022 | Valoració: 10

    L'olor és energia, i conseqüentment és informació, el que desprenem vibratoriament. No endebades mai ens han educat en l'olor. Que no passa pel tàlem, directament al cervell, on caiem inexorablement. Ens rendim inexplicablement. Faig aromateràpia. La primera medicina, o desmedicina. Mimar el cos i aníma i mai enmaleltim. mercès

  • Caçadora de perfums.[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 13-11-2022 | Valoració: 10


    Un relat original i enginyós, on fas una bona comparació entre els perfums i les paraules. Les paraules poden tenir alguna olor especial! Quanta fantasia li has posat a aquest relat, que m'ha agradat moltíssim.
    Perquè no hi ha un 100, que si no te'l posaria, MariaM.
    Gràcies pel teu comentari al meu relat "El verger de les coses".
    Cordialment.

  • Atrapats[Ofensiu]
    Manelfoo | 13-11-2022

    Confesso que no havia descobert l'olor de les paraules. M'hi esforçaré a partir d'ara mateix, a veure si tinc sort.
    Bon relat!

  • Encertada comparació [Ofensiu]
    llpages | 13-11-2022 | Valoració: 10

    Un exemple de creativitat inspirada... per les olors? M'agrada el que dius en el text, ho subscric del tot. Hi ha paraules que fan bona olor i n'hi ha de ben pudents! Com els perfumistes, trobar un bon text és una barreja única de paraules ben diferents. Gràcies per compartir aquesta troballa!

  • Bon descobriment[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 13-11-2022

    Original i creatiu el teu relat. Els perfums són personals, malgrat que tohom els pugui utilitzar, igual que les paraules, però els resultats són molt diferent en funció de com es facin servir.

    Bon relat Maria

    Rosa.

  • Ensumo[Ofensiu]
    Marina i punt | 13-11-2022

    M'agrada la comparació. Per mi el sentit de l'olfacte també és molt important i estic totalment d'acord amb tu que una olor pot dir/suggerir tantes coses...

    Salutacions

    Marina

Valoració mitja: 10