LA MODISTA

Un relat de: Cesca
El mirall del cosidor va ser un regal de noces de la cosina rica del pare. No era nou, però en aquell temps un moble com aquell, usat o no, era molt preuat. La lluna en si estava emmarcada en fusta fosca i tenia dues tauletes a banda i banda. Un reposapeus, de tauleta a tauleta, feia d’escó. De la memòria no se m’ha esborrat l’escena del meu germà petit assegut fent una marraneria de les seves i la mare dient: Fins que no callis no t’aixecaràs, mentre seguia da-li que da-li amb el pedal de la màquina. Gratar aquest record m’angoixa. Ja llavors sabia que d’aquell mirall no te’n podies refiar.

Ho vaig descobrir el dia que, tot jugant a disfressar-me, una dona em somreia des del mirall. Duia un ventall igual que el meu, també duia el mateix barret i les plomes que jo m’havia embolicat al coll, però aquella cara no era la meva. Vaig fer un crit i la mare, d’una revolada, em va treure de davant el mirall. A ella deixa-la en pau!, va dir amb una ràbia que li desconeixia.

En fer-me gran, vaig anar intuint que la mare i la dona del mirall tenien alguna mena d’entesa. A l’hora d’emprovar-se, qualsevol clienta, per desmanegada que fos, s’hi veia d’allò més guapa. No em puc imaginar què en devia haver el mirall d’elles. Però per nosaltres era una sort. En temps d’estretor per tothom, la campaneta de la porta dringava a totes hores.

Un dia vaig enxampar la mare escridassant de mala manera el mirall: Prou! No la deixaràs tranquil·la, oi? Doncs et ben juro que t’enterraré per sempre!
Aquella nit, la mare es va deixar morir consumida per una malura que ningú va saber explicar. Tanta sort no ens havia de sortir de franc.

El mirall enfosquí. El vaig voler donar al drapaire. No ho vaig fer. Estava, i estic, segura que molts passats el boteixen com una botifarra a punt d’esparracar-se i vomitar un munt de vides cap a un present que no els pertoca. Ara, el cosidor és un traster on el mirall s’enfonsa en la tenebra. No soc modista. Soc guardiana del seu secret... de moment.

Comentaris

  • D'ON TREUS LES PARAULES, CESCA?[Ofensiu]

    Em sembla un bon relat, imaginatiu i ben trenat.

    A banda d'això, vull remarcar que utilitzes alguns mots que em són familiars, tot i que de lluny. Unes paraules que no llegim ni escoltem gaire sovint.

    No sé si ets nascuda a la Catalunya Central com jo, però sí que empres algunes paraules que m'han transportat als meus orígens.

    Felicitats, Cesca.

    Fidel Gangonells

    PD

    Gràcies pel teu comentari en el meu poema <>.

  • Allò intern invisible i allò extern visible[Ofensiu]
    aleshores | 01-03-2023

    Bonic regal en forma de relat: la part bona i la dolenta o més amagada nostra van en un "pack".
    La moda seria un convenciment intern no és una mera qüestió externa.

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XIII Concurs ARC de Microrelats «La sort» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    En el teu cas, no cal que ens enviïs una nova autorització, amb la primera ja en tenim prou.

    Cordialment,
    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats

  • Caram![Ofensiu]
    E. VILADOMS | 22-02-2023

    Caram, un relat que comença amb la descripció d'un entranyable cosidor i es va fent cada vegada més intrigant. I amb aquest final que em fa plantejar una pregunta: guardiana o presonera?
    Gràcies per llegir i comentar el meu relat d'aquest mes.

  • Vaja mirall tan màgic. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 20-02-2023 | Valoració: 10


    Bona vesprada, Cesca: M'ha entretingut el teu relat, que m'ha semblat molt fantasiós i a la vegada terrorífic, amb situacions diferents a través del temps. Tens bona fantasia per a donar-li vida aquest mirall.
    Enhorabona i que tingues sort.
    Gràcies per la teua visita i la teua opinió sobre el meu poema Epitafi al meu germà.
    Cordialment.
    PERLA DE VELLUT

  • De sempre,[Ofensiu]
    marialluïsa | 16-02-2023 | Valoració: 9


    els miralls tenen una atracció/repulsió gairebé màgica.
    En aquest relat ens les mostres totes dues, com si fos un objecte capaç de menjar-se alguna cosa de cada cos que s'hi emmiralla. Molt bona feina. Sort.

  • Terrorífic[Ofensiu]
    fesolmenut | 16-02-2023 | Valoració: 10

    Bon dia, Cesca,

    carai, quin relat més ben trenat. El mirall del cosidor va agafant força fins a convertir-se en un protagonista més, amb característiques bones i dolentes. També incorpores molt bé l'element de la sort en el relat. Les descripcions, com sempre, són acurades i precises. I el final no deixa de ser una mica obert, perquè no acabem de saber amb precisió què ha passat.

    Molt bona feina i molta sort!

  • Suspens [Ofensiu]

    Un relat amb un rerefons psíquic, de pel·licula de terror. Els miralls amagen quelcom, si repassem la historia ens trobarem amb miralls màgics que han atorgat poder a llurs posseïdor. Aquest mirall del teu relat és inquietant, de suspens.... M'ha tingut amb l'ai! al cor del començ fins al final. Vet aquí on rau el mèrit del teu escrit. Enhorabona, Nil.

  • Tot té un preu[Ofensiu]
    Solsona Bot | 15-02-2023

    Un mirall que té vida a l'altre costat. Ajuda i, tanmateix, no ho fa altruistament. Sembla que s'alimenti de les ànimes de les persones que es beneficien d'ell. Ens fa pensar en la dita que tot té un preu. Felicitacions per un relat intrigant i tenebrós. Sort!

  • Entre costures[Ofensiu]
    Marina i punt | 14-02-2023

    Un xic tenebrós i intrigant relat que t'atrapa fins al final. Entretingut i ben escrit.
    Gràcies per llegir-me.

    Salutacions

  • Quin misteri![Ofensiu]
    Rosa Gubau | 14-02-2023 | Valoració: 10

    Aquest cosidor té vida i mort. Un relat surrealista que dona peu a diferents interpretacions.

    Magnífic Cesca.

    Salutacions i sort.

    Rosa.

  • una bona història[Ofensiu]
    Atlantis | 14-02-2023

    Una bona història una mica malèfica, malgrat ha portat bons guanys. Amb el mirall s'enterra també el secret que tenien la mare i ell.

    Bon relat i molt ben descrit.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats

Valoració mitja: 9.75

l´Autor

Foto de perfil de Cesca

Cesca

26 Relats

204 Comentaris

8702 Lectures

Valoració de l'autor: 9.94

Biografia:
M'agrada molt llegir i escriure, i per això intento aprendre a llegir i a escriure.
Ho faig amb més dedicació d'ençà que soc, més o menys, mestressa del meu temps.

solde12@gmail.com