NI REALITAT NI FICCIÓ

Un relat de: Cesca
Treu el cap pel balcó i ensuma l’olor de la tempesta. Un dia per passar-lo dormint, remuga l'Antòniu mentre es posa un jersei vell sobre el pijama. Està malhumorat, no entén què li passa, tampoc entén aquest món babèlic que l'envolta. Per acabar-ho d’adobar, fart de pastilles, les últimes ni les va comprar i avui no es troba bé. Ja les aniré a buscar jo, li ha dit la veïna, l’edat no perdona, Antòniu!, ha afegit. Quina frase de merda, pensa.

Avorrit, romanceja per l'estudi ple de llibres. Mai li han agradat els museus, massa fantasmes amagats rere els quadres, tanmateix, li encanta perdre's entre làmines de pintures. Allarga la mà i deixa fer als dits de l'atzar. El tom escollit és un monogràfic de les pintures d’en Bosco i, complagut, seu a la butaca per endinsar-se en el món de creació disbauxa, mort i càstig d’aquest pintor genial.
D'entre les pàgines, desplega la rèplica del Jardí de les Delícies, una de les seves pintures preferides. Ai, si pogués entrar dins l'univers d’en Bosco, sospira immers en els detalls del Paradís. Escabetxaria a la immunda serpota, em menjaria totes les pomes que trobés i arrancaria de soca-rel el maleït arbre de les penúries. Potser amb això n'hi hauria prou per donar un tomb en l'evolució de tot plegat; fora guerres, odis, crueltat... somieja innocent.
Des de dins l'esfera de la font de la vida, l’òliba —que potser no és tan malèfica com diuen— l'observa fixament i es pregunta: Podria, aquest mortal, canviar el rumb de la humanitat? Decidida a comprovar-ho, obre la porta de la no-realitat i, de sobte, l'Antòniu, veu com el seu entorn es va dissipant entre remolins tempestuosos. Esparverat, s'agafa fort al braç de la butaca intentant deturar la fugida de la seva ànima que, fastiguejada d'aquest infern terrenal, fuig decidida cap al Paradís...

El timbre sona i sona, la veïna des de l'altra banda de la porta crida cada cop més fort: Antòniu, Antòniu, les pastilles!!!
Però, l'Antòniu, no contesta.

Comentaris

  • Reconegut[Ofensiu]
    TerricheT | 01-01-2024

    Coneixia al Bosco, i ara, després de llegir aquest relat, m'has fet buscar la pintura del "Jardí de les delícies", un retaule meravellós, i penso que no el coneixia gens i ara l'he reconegut, l'he redescobert.
    I sobre el teu relat, veig que és tan proper, tan senzill i tan ben explicat que no mereixia altra que ser finalista. Et felicito, per la teva prosa i per un relat tan ben arrodonit.

    Felicitas i sort a la final!

  • FELICITATS CESCA...[Ofensiu]
    jomagi | 01-01-2024

    ...ho celebro sincerament pel teu relat de l'Antoniu... s'ho mereix ell i tu. Una abraçada. Josep

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XIV Concurs ARC de Microrelats «Orígens/Arrels» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL ORÍGENS/ARRELS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les dades personals que et demanem.

    Cordialment,
    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats


    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .............................................................................................
    Nascut/da el ..../..../........ amb D.I.Número .........................................
    Amb domicili ........................................................ Codi Postal ...........
    Vila/Ciutat ......................................................................................
    comarca ........................................................................ Altres dades postals ...........................................................................................
    Telèfon de contacte................................ altres tel..............................
    Nick al concurs o pseudònim relataire ..................................................
    AUTORITZO
    a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat que du per títol ..............................................................................................., seleccionat del mes de .............................................., dins del subtema ................................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «Orígens/Arrels» que s’editarà a finals de 2024,
    on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
    Així mateix, també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data ......................................................

  • No som tan distants[Ofensiu]
    Tamarro | 26-12-2023

    Els nostres relats tenen aquell punt de voler fugir de la realitat que ens envolta, molt marcats els dos. I els dos des d'una perspectiva fantàstica, i amb un cert toc de mitologia, com a mi m'agrada.
    El teu està molt ben escrit. Ho fas molt bé, i m'agrada com condueixes el relat fins aquest final on respon el silenci als reclams de la veu forana i terrenal.
    M'has fet mirar la pintura de Del Bosch, El Bosco que en diuen els de la meseta. I és realment una pintura al·lucinant i inspiradora en molts recons i detalls. La tinc ja entre les meves preferides. L'havia vist en algun altre moment, però ara m'hi he fixat millor.

    Sort en el concurs! A veure si compartim les pàgines del recull!
    I gràcies er les teves paraules al meu relat.


    Un Tamarro

  • Vertiginós[Ofensiu]
    fesolmenut | 19-12-2023 | Valoració: 10

    Molt bon relat, Cesca.

    Veiem com l'art de El Bosco, magníficament descrit, acaba engolint el pobre (o afortunat) Antòniu, que es queda per sempre a viure (o morir) al Jardí de les Delícies. Molt ben lligat amb el tema d'aquest mes.

    Salut, sort i bones festes!

  • DOLÇAMENT ENIGMÀTIC...[Ofensiu]
    jomagi | 19-12-2023 | Valoració: 10

    ... gran pintor de l'escola flamenca del XV i XVI... He sentit una fiblada dels records llunyans quan fent la tesis de Història d'Art vaig remoure cel i terra buscant reminiscències d'heretgia sobre l'obra d'en Hieronymus Bosch... vaig fotre'm en un merder de dimonis... vaig sortir-me'n pels pèls (època franquista)... Per aixó t'agraeixo el teu relat d'una manera especial per combinar els meus records amb la fantasia viscuda del teu Antòniu. Gràcies per aquesta troballa.
    Et segueixo amb interès. Una abraçada.

  • Genial![Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 18-12-2023 | Valoració: 10

    Si jo fos membre del jurat d’aquest concurs, et votaria, segur! L’he trobat genial! Aquesta barreja de realitat i ficció i art i sorpresa, és senzillament genial! Una forta abraçada i que passis un bon Nadal.

    Aleix

  • Realitat i ficció[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 18-12-2023 | Valoració: 10

    El rebuig a viure i a acceptar la realitat de la vida terrenal tal com és. El protagonista s'endinsa i busca l'esperança d'un món millor en un quadre paradisíac intentant trobar el consol.
    Un relat original que dibuixa de manera execel.lent la cerca del paradís.

    Sort i bones festes Cesca.

    Una abraçada.

    Rosa

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Cesca

Cesca

27 Relats

211 Comentaris

8935 Lectures

Valoració de l'autor: 9.94

Biografia:
M'agrada molt llegir i escriure, i per això intento aprendre a llegir i a escriure.
Ho faig amb més dedicació d'ençà que soc, més o menys, mestressa del meu temps.

solde12@gmail.com