LA MALETA

Un relat de: Rosa Gubau
LA MALETA


Ja fa tres mesos que vam comprar els bitllets d’avió, sempre s’estalvien uns quants calerons quan els compres anticipadament. L’espera se m’ha fet un pèl llarga, però per fi ha arribat el dia tan desitjat. Anem a Budapest! Només hi passarem quatre dies, però fa tant que no viatgem, que estic frisant per arribar-hi.
La meva imaginació ja està en dansa... Amb la història i els monuments que té aquesta ciutat, no pararem quiets ni un minut. Un passeig romàntic pel Danubi, visitar el barri jueu i la Sinagoga, el Parlament, el castell de Buda... i com no, uns banys al balneari Széchenyi i un bon gulasch que no pensem passar per alt. M’he ben informat i són experiències inoblidables, que sense cap mena de dubte tenim planejat fer.
De bon matí i amb tot a punt, ens dirigim a l’aeroport. En Pau agafa la seva maleta de mà, i quan em veu sortir amb un maletot, que tot i amb quatre rodes, en prou feines puc arrossegar... Posa el crit al cel sense estalviar-se cap paraula grollera.
Mira que és un home pacient i comprensiu, i ens entenem la mar de bé, però aquesta circumstància el fa sortir de polleguera. Què hi farem, no ho pot evitar.

- Però on vas amb aquesta maleta? Tan sols serem fora tres nits! Ara haurem de facturar i amb això no hi comptava, quina dona, no entendré mai tanta previsió i tant per si de cas.
Has buidat la casa, i no faràs servir res del que has agafat. Mare meva, i la morterada que ens costarà.
- Digues el que vulguis, no volies estalviar? Doncs no et queixis tant, ja m’ho diràs quan em demanis alguna cosa de les que tot sovint se t’obliden, que si el xampú, que si els mitjons, que si l’escuma d’afaitar... Fa vint anys que vivim junts, t’ho podies haver imaginat.
Mai se sap el que pot passar, i ser previsora forma part dels meus principis, que no hi falti de res.
- Aquí el que falta és sentit comú, a qui se li acut aquest despropòsit? Fa molt que no viatgem, com vols que recordi aquestes manies sense cap mena de lògica.
- Deixem-ho córrer, que encara perdrem l’avió per una absurda discussió que ja no té remei.
Vinga, tranquil•litza’t que ens ho passarem d’allò més bé. “No fos que enfurrunyat com està no li faci gens de gràcia que m’enganxi a ell com una paparra quan l’avió s’enlairi, tinc pànic a volar”

Arribem a l’aeroport i una cua espatarrant per facturar. Finalment, és el nostre torn i l’hostessa ens comunica que les cabines de l’avió estan plenes i que la maleta de mà també s’ha de facturar. En Pau protesta i es queixa, però la noia molt amablement, insisteix a explicar-nos que és una norma, i no ens queda altra solució.

“De fet, tant és, de totes maneres ens hauríem d’haver esperat per recollir la teva, em diu”. I jo, múrria com soc, m’abstinc de fer cap comentari, i faig com si sentís ploure, donant el problema per acabat. Soc molt positiva i no permetré que res ni ningú em tregui d’aquest context; tot i que no puc evitar escoltar algun renec fugisser i un munt de remugaments quan arriba el moment de pagar la facturació.
Passem tots els controls, i embarquem sense cap dificultat, oblidant tot el que ha succeït, fruint d’un vol agradable i sense ensurts fins a aterrar a Budapest.
Ara sí. El pitjor ja ha passat!

Contents i animats, ens dirigim a la cinta i esperem pacientment per recollir les maletes.
“Ja veig la meva Pau”. Passa per davant nostre, però pesa tant, que no som capaços d’aixecar-la, esperem una volta i una altra i ho tornem a intentar. Impossible! Però com que som del morro fort, no ens donem per vençuts; i a la tercera, sense pensar-ho dues vegades, posem un peu a la cinta... I entre el moviment, l'impuls, i els esforços desesperats, ens arrossega i quedem estesos sobre la maleta com en una taula de surf. Quin trasbals que hem provocat!

Amb tant enrenou, una bona ànima, jove i forta com un tronc, s’adona de les nostres peripècies, i ens ve a socórrer sense perdre ni un segon. En un tancar i obrir d’ulls, ens aixeca amb maleta inclosa, deixant-nos a terra, drets i palplantats, com si no hagués passat res.
Bocabadats i contagiats per l’expectació que hem despertat al voltant, les nostres mirades es creuen, i esclatem a riure com un parell de beneits. L’humor és un bon antídot per aquests contratemps, si més no, tot ha acabat en una anècdota.

Tot seguit, i sense escatimar ni una paraula d’afalac, agraïm solemnement l’ajuda al nostre corpulent rescatador.
Un cop passada l’aventura, només ens queda recollir la maleta d’en Pau, amb aquesta no tindrem cap problema, és molt petita i no pesa gens, però esperem i esperem i la maleta no acaba d’arribar. Finalment, la cinta s’atura i ens quedem sols i plantificats al davant, sense la seva maleta i amb cara de babaus.

En Pau es posa les mans al cap, em mira i exclama: Mare meva, això sí que és estar de pega, el que faltava per rematar-ho tot. S’ha perdut la meva maleta! Ara sí que m’han ben fotut.
“Diuen que Déu escanya, però no ofega, i que quan es tanca una porta s’obre una finestra, però a mi ja m’arriba l’aigua al coll, i la mosca al nas, no les tinc pas totes...

Quines incongruències té la vida. Ves per on, després de tantes queixes i imprevistos, encara li hauré d’agrair a la dona que hagi portat la maleta gran”.

Rosa Gubau


Comentaris

  • Rosa Gubau | 18-02-2024

    .

  • Bon relat[Ofensiu]
    MariaM | 14-01-2023 | Valoració: 10

    Bon relat, ja m'hi trobava... per tot!
    Bon any!
    MariaM

  • A la propera[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 06-01-2023 | Valoració: 10

    Redéu, quines peripècies! Jo vaig si a Budapest tres vegades els anys 80. És una ciutat magnífica, senyorial i acollidora. Espero que a la propera els dos protagonistes puguin viatjar amb normalitat. Malgrat tot, encara que sigui amb una maleta, gaudiran molt de la ciutat. Una forta abraçada, Rosa i que tinguis una bona entrada d’any.

  • Realista [Ofensiu]
    Magda Garcia | 04-01-2023 | Valoració: 10

    M'ha agradat molt perquè, efectivament, la parella té una manera diferent, sovint, de preparar l'equipatge, i es donen tot tipus de situacions grotesques. Enhorabona pel relat i gràcies per llegir-me i comentar el meu relat "Pastilles gastades". Cordialment

  • Agraïments [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 04-01-2023

    Hola, Rosa: Espere que tot et vaja bé. Gràcies per la teua opinió sobre el meu darrer relat “Història de Cuevas de San Marcos”. Amb el que m'has dit sé que t'ha agradat i t'ha documentat.
    Cordialment.
    PERLA DE VELLUT

  • Raó nament[Ofensiu]
    aleshores | 04-01-2023

    Hem de reconèixer que la paraula raonament, racional, lògica, etc, surt molt en el lèxic masculí. Amb el temps tot es recondueix. Sense el raonament seríem orfes cecs. Però hi ha gent que s'orienta en la foscor. Hi ha una subtilesa no-racional. No sé si per gent hem de dir dones.

  • Estimada.....[Ofensiu]
    jomagi | 02-01-2023

    ROSA.... Que gaudeixis d'un bon any!
    Et segueixo i t'admiro. Salut!...

  • LA MALETA retatGROSSA[Ofensiu]

    Això del bagatge sempre ha estat un maldecap per al viatjaires.... Per això recomano anar a països càlids i en temporada d'estiu que et permeti fer servir roba íntima d'usar i llença a les escombraries és lo més pràctic. El teu relat a més de divertit ha estat també una pel·licula que m'ha fet implicar en l'escena, heus ací on rau el trobar-se davant d'un relat ben escrit. Enhorabona i joiós any 2023. Nil

  • Amb humor tot passa millor [Ofensiu]
    Cesca | 31-12-2022

    Que divertit (i proper) tot plegat!
    Ben estructurat, amb bon ritme, es llegeix molt bé i sense entrebancs. Un plaer.
    Gràcies pels teus comentaris.
    El dia 18 vaig penjar un dels microcontes que et deia d'instsgram, avui o demà penjaré l'altre.
    Bon any!

  • Que aixequi la mà...[Ofensiu]
    llpages | 29-12-2022 | Valoració: 10

    qui no hagi tingut mai cap ensurt amb les maletes als aeroports! M'agrada la fluïdesa de la narració, tot el que va passant és descriu sense fer-se ni massa llarg, ni massa curt, molt bé! I l'originalitat en el passa amb les maletes també està molt ben empescat, fa riure. Enhorabona i bona entrada d'any, Rosa!

  • Bon viatge[Ofensiu]
    Marina i punt | 29-12-2022

    Ens tens acostumats a divertir-nos amb els teus relats i aquest, certament és ben distret i graciós.
    Hi tens molta traça, endavant!

    Salutacions

  • Destinació Budapest. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 29-12-2022 | Valoració: 10

    . Una història molt entretinguda que m'ha fet molta gràcia tota l'acció que desenvolupes.
    És que cal ser previsors i per això passa el que passa, sempre es posa de més en la maleta per a un viatge de tres dies.
    Molt bon relat, Rosa.
    M'ha agradat molt.
    Cordialment.

  • Molt bé...[Ofensiu]
    Prou bé | 29-12-2022

    ... Rosa, has aconseguit escriure un relat que es llegeix amb molt de gust... Malgrat que conté coses per pensar-hi i amb molta "substància" , és enginyós en l'estructura i divertit en el contingut. M'ho he passat super bé llegint!.
    Amb total cordialitat.

    Gràcies pels teus comentaris a tots els meus escrits, sempre els espero!

  • Història curiosa [Ofensiu]
    Joan G. Pons | 29-12-2022 | Valoració: 10

    Bones i curioses aventures de la Maleta. He gaudit força. Enhorabona, Rosa.
    Agraeixo el teu comentari al meu Relat, la Dedicació.
    Bon Any ben creatiu i feliç.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Rosa Gubau

Rosa Gubau

74 Relats

1100 Comentaris

41305 Lectures

Valoració de l'autor: 9.92

Biografia:
Soc nascuda a Mataró l'any 1.957. Sempre he estat una persona amb moltes inquietuds, en l'àmbit laboral, esportiu i de creixement personal. El cuquet d'escriure el tinc des de fa molts anys, tot i que mai m'hi havia posat. Ara que disposo de més temps he decidit provar-ho. Espero sortir-me'n una mica, si més no, aprendré de tots vosaltres.