La fàbrica dels somriures

Un relat de: Nua Dedins
Assaboria els darrers minuts que encara li quedaven per obrir la taquilla. Les mans li tremolaven lleugerament mentre sostenia emocionat aquella fotografia. L'havia capturat allà dret, amb un posat ansiós. Encara recordava les ganes que tenia de creuar la barrera i enfilar-se en aquell cavallet del carrusel per fugir ben lluny a la recerca de somriures! La seva mare sempre portava la càmera al damunt i havia capturat aquell moment per sempre.




Els pares havien discutit. Feia temps que es respirava un aire estrany a casa. Aquell dijous festiu, quan s'havia despertat, havia notat un buit. El pare no hi era. Mentre rescatava el trossos de galeta de dins del got de llet, la mare li va prometre que a la tarda anirien a la fira.

-El pare no tornarà, Mateu.

La galeta s'havia estovat al fons del got mentre ell també estava desfet, sanglotant enmig de l'abraçada de la seva mare. No semblava cap broma malgrat coincidir amb el dia dels sants innocents.

Cada any el carrusel de la Plaça de Prim que tenien prop de casa apareixia per captivar a petits i grans. Era una tradició fer una volta al carrusel d'aquell jove firaire. Aquells eren uns dies especials en què malgrat el fred semblava que tothom desprenia caliu i les mirades traspuaven milers de somnis. Però aquell dia la tristesa s'havia arrelat a casa. La mare dissimulava, el fred no aconseguia retenir-li congelades les llàgrimes que desbocades li regalimaven galtes avall. Quan van acostar-se a la cabina on s'hi refugiava el firaire, va tenir la gosadia de buscar els seus ulls. Estava tant trista! Però de sobte, mentre atansava la mà a la taquilla per pagar el preu d'aquell viatge, va tenir el pressentiment que tot aniria bé. Estava ansiós per tenir el bitllet entre les mans, travessar la balla i enfilar-se dalt d'aquell cavallet que ja tenia ullat! Aquell 28 de desembre li costaria d'oblidar. Quin dia més estrany. Un cop a dalt, el carrusel va començar a giravoltar i poc a poc, volta rere volta, aconseguia que tant els que eren a dalt com els qui els miraven des de baix somriguessin. Pura màgia que volia retenir per sempre!




I sense adonar-me'n, tornava a ser 28 de desembre, havia donat quaranta-cinc voltes al Sol des d'aquell matí i ja era el moment de baixar a obrir la taquilla. Vaig deixar la fotografia a la capsa dels records per sortir de casa i caminar el petit tros que em separa de la plaça on hi tinc la fàbrica dels meus somnis. No m'arrapenteixo ni per un moment de la decisió que vaig prendre al saber que aquell firaire es jubilava. Ho vaig intuir aquell mateix matí d'aquell 28 de desembre quan la mare li apropava la mà per pagar-li aquell bitllet per un viatge que esdevindria únic i irrepetible. Aquell carrusel era una autèntica fàbrica de somriures i volia continuar amb el negoci. Per res del món havia de deixar de giravoltar l'alegria. Ho havia vist clar. Volia dedicar-me a regalar felicitat! Allò no tenia preu i era un autèntic tresor, creieu-me. I si en dubteu, atanseu-vos al meu carrusel, observeu bé amb el cor i m'entendreu. Ah! I no us oblideu de capturar aquests moments màgics dels vostres petits cavalcant dalt d'un cavall o giravoltant a l'olla, com va fer la meva mare, perquè us permetrà viatjar de nou cap a aquest moment ple de llum. I en moments de foscor, tota llum és far que ens guia.




Aquest relat està dedicat a tots els firaires d'arreu del món que treballen de cor per fabricar somriures, a totes les famílies i a totes les persones que cada dia es dediquen a endolcir els cors.
També podeu escoltar aquest relat a l'Spotify 'Cuinant relats sentits'.

Comentaris

  • Dedicatòria [Ofensiu]
    Prou bé | 16-01-2024

    M'agraden els teus relats i m'agrada llegir les dedicatòries. Hi ha molta sensibilitat i sentiment molt ben expressats.
    Amb total cordialitat

  • molt entrenyable i ple de molts sentiments[Ofensiu]
    Noia Targarina | 11-01-2024 | Valoració: 10

    Bona vesprada Nua Dedins,

    Primer que tot gràcies pels comentaris al meu relat.

    M' agradat molt aquest relat, esta molt ple de sentiments i és molt entranyable, he gaudit molt llegint-lo!

    Espero llegir-ne el teu pròxim relat.

    Una abraçada

    Noia Targarina

  • Aleluia ![Ofensiu]
    kefas | 08-01-2024

    Finalment, la llum. Quan cavalcava sobre un cavall de cartó, sempre més gran que jo, era un planeta que girava al voltant del sol, un general que guiava la tropa a la victòria o un àngel que venia a salvar el món. Quina manera extraordinària de viatjar per l'univers sense moure's de lloc.

  • El carrusel[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 06-01-2024 | Valoració: 10

    Quin relat més emotiu. Un lloc tan entranyable per recuperar l'acceptació i l'esperança malgrat la separació viscuda. I un gran homenatge als firaires per oferir-nos bons moments per poder treure'ns un somriure.
    Molt bon relat Nua Dedins.
    Rosa.

  • La jubilació del firaire. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 06-01-2024 | Valoració: 10


    Quin relat tan original! Té un toc molt bonic, tot el teu relat, on es nota que els somriures estan a flor de pell. És tan sensible que realment emociona.

    Molt bon relat, Nua Dedins.

    (Nua, significa "desnuda", però no crec que siga el teu nom! Segur que és un pseudònim).

    Que passes una bona nit.
    Continuarem llegint-nos.

    Cordialment.
    Perla de vellut

  • Captivador[Ofensiu]
    llpages | 06-01-2024 | Valoració: 10

    Un relat ple de sensibilitat i tendresa malgrat la tristesa provocada per una separació. La imatge dels cavallets que giravolten i són font d'alegria per als seus passatgers l'he trobada excel·lentment descrita, tot el text està ple d'una sensibilitat exquisida. I el més important, transmet un missatge d'esperança en tràngols de la vida que voldríem estalviar-nos. Enhorabona, Nua Dedins!

Valoració mitja: 10