Estació Congost

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
L’Emmanuel pensava que mai no se’n sortiria. Aquella depressió l’anguniejava. En una ocasió li van aconsellar un viatge com el millor remei contra l’angoixa. Així que es presentà a l’estació de tren amb una maleta minúscula i moltes ganes de viatjar.
Havia pres una decisió encertada? No hi havia ningú a l’estació. Passà una estona fins que aparegué un altre home al fons de l’andana.
Una conversa curta començà entre ells. L’home tenia els mateixos desitjos que l’Emmanuel d’anar ben lluny.
Però curiosament mentre parlaven l’Emmanuel no deixava de mirar cap a la dreta.
—D’aquella direcció vindrà?— El nou-vingut es deia Albert i demostrà que tenia certes idees—. No vindrà pas de la dreta. Arribarà a l’estació per l’altre costat.
I L’Albert assenyalà a la seva esquerra. Un polsim de vent movia la graveta dels voltants. L’Emmanuel esclatà a riure.
—Que equivocat esteu! Ve de la dreta! —digué amb veu clara i forta.
—I com ho sabeu? —l’Albert començava a sentir-se malament.
—La fe que tinc —respongué l’Emmanuel altiu—, la fe i la seguretat que el comboi vindrà de la dreta!
Aquí començà una discussió. El to i les paraules augmentaren el cansament dels dos homes. El silenci tornà quan s’adonaren que havien passat tres hores carregoses i el tren no arribava.
Però ells continuaven:
—Vindrà de la dreta!
—Vindrà de l’esquerra!
Un tercer personatge aparegué esglaiant la discussió. Portava una motxilla. Ràpidament li preguntaren si ell sabia d’on venia el tren.
—El tren? —digué estranyat—. Estem en una via morta, no hi ha tren des de fa anys. Jo vinc totes les nits a dormir-hi. Que no han vist com està l’edifici?
L’estat de les oficines era penós.
L’Emmanuel es va posar a plorar.
—No plori, home —digué l’Albert igual de trist—. Qui li diu que no obriran les vies un dia d’aquests? Sí, home, sí. He llegit que volen encetar una nova política de comunicacions. S’ha de tenir fe, amic meu, s’ha de tenir fe!
I tots tres aplaudiren aquelles paraules.

Francesc Ferragut

Comentaris

  • La vida de les estacions mortes[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 20-03-2018 | Valoració: 10

    Correus, Banc, Bordeta, Vilanova, Aigües de Ribes, etc., totes aquestes estacions abandonades tenen vida i història. Però l'element de la fe que has introduït és màgia. Relat filosòfic i absurd que fa pensar. Una forta abraçada.

    Aleix

  • Al·legoria?[Ofensiu]
    Rosaura Gerr | 04-03-2018 | Valoració: 8

    Cal llegir-ho com una al·legoria...? Dretes, esquerres... Sí, cal tenir fe!

  • Enginyós i entretingut[Ofensiu]
    cuidador_d-ossets | 03-03-2018 | Valoració: 9

    M'agrada el teu relat, està bé fet i és entretingut.

    M'agrada sobretot les ànsies del protagonista per a fugir, està molt conseguit, i l'altre que també vol fugir i ambdós no saben per on arribarà la via de tren.

    Espero llegir més relats bons en el futur.

    Salut!!

Valoració mitja: 9

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

298159 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!