Endavant!

Un relat de: Joan Colom
Ostres, ja hi som!: vermell. Però para ja de queixar-te, que objectivament ets un privilegiat. Vergonya t'hauria de donar, quan moltes persones a l'atur i fins i tot moltes famílies firmarien per ingressar mensualment la meitat de la teva pensió. Que ningú no et fa cas?: ¿què esperaves, doncs, si mai no has cregut en la família, si sempre has anat a la teva? Ara ja és massa tard per rectificar i fer com que t'interesses pels demés; ningú no vol perdre el temps amb un avi sense néts ni sense amics de la seva edat. I ves pensant què decidiràs, si la colonoscòpia que t'han de fer a l'octubre no dóna resultats tan acceptables com les d'altres vegades. I, si els dóna, ¿quan trigarà a esdevenir incapacitant aquesta ciàtica que et turmenta cada dia més i apareix quan menys t'ho esperes? La culpa és ben bé teva, perquè fa divuit-anys, quan et van diagnosticar artrosi de columna i dues hèrnies discals, ja et van avisar que això de caminar estava molt bé però que necessitaves algun tipus d'exercici més complet i que enfortís la musculatura de l'esquena. Tothom et recorda que tens una piscina municipal a cinc minuts de casa, on podries nedar o apuntar-te en un curset d'aquagym. I tu, com sempre, dius que sí i agraeixes el suggeriment, però res de res: a perdre el temps amb l'ordinador.

Vinga, que ja n'hi ha prou de mirar-se el melic! Deixa d'evocar records que no porten enlloc; deixa ja d'especular sobre allò que pot passar d'aquí a dos mesos; sigues una mica més condescendent amb tu mateix i viu el present sense por. S'ha acabat el bròquil: endavant!

El conductor de l'autobús no hi va poder fer res: aquell home que esperava a creuar pel pas de vianants, palplantat i capcot, va saltar a la calçada sobtadament i sense alçar la mirada.

Comentaris

  • Resposta:[Ofensiu]
    Joan Colom | 13-09-2017

    Quan en la meva primera resposta a "plomadacer" (21-08-2017) feia esment de l'adoctrinament catòlic era per referir-me al nostre entorn cultural més immediat, però la meva al·lusió podia estrendre's perfectament a totes les altres esglèsies cristianes: ortodoxes, reformades i unificades, excloents o sincrètiques; no tinc preferències quant a l'aversió que personalment em produeixen les expressions religioses sotmeses a una autoritat terrenal amb l'exclusiva de legitimar-ne la interpretació. En aquest sentit, el relat el vaig concebre al marge de visions transcendents, però el lector sempre és lliure de descobrir-ne aspectes inèdits: l'Umberto Eco ja parlava d'això en la seva "Opera Aperta" de 1962.

  • M'ha fer riure molt: tràgic i còmic alhora.[Ofensiu]
    iong txon | 12-09-2017

    Puc comentar aquest relat tan divertit i tan inquietant un altre dia potser. Sobre els comentaris anteriors que acabo de llegir sento la necessitat de compartir la meva comprensió sobre la llei d'indemnització o la llei del karma que, si no m'estic fent un embolic, són dos noms per una mateixa idea.

    Sobre el significat del mite dels primer capítol del Gènesi hi ha moltes interpretacions possibles i jo personalment em quedo amb la del llibre dels Principis Divins (trobareu algun enllaç a la meva bio i, de fet en algun dels meus propis assajos s'endevina el que en penso) Tampoc és cosa d'explaiar-me en aquest comentari, només dir que en la meva opinió, encara que és una cosa una mica enganyosa, en el fet que tots naixem "culpables" rau la nostra dignitat més essencial com a persona. Tothom, sense excepció, porta el feix de la seva indemnització, la del pecat original, la col·lectiva, la heretada i la que cadascú ens anem guanyant, com millor sap i pot. I és realment una cosa digna de respecte i de tota consideració.

  • Molt dur![Ofensiu]
    Swoojh | 12-09-2017

    Buff, que dur no?
    Implacable amb el personatge del relat. Potser tenia alguna raó per abandonar-se...