CINEMA DE BARRI

Un relat de: brins



Se m’entelen els ulls quan et recordo, estimat cinema de barri, no em separa del teu record res més que l’ampla planúria dels anys...

Em capbusso en el passat, i encara veig com la mare penjava cartells teus darrere les ventalles del Plat i Olles; bec a glops l’aigua dels records, i toco amb els dits aquella petita botiga on es podia trobar de tot: colònia, terrissa, herbes, contes, llapis de colors…. A tu t’encantava que ella t’anunciés darrere dels seus vidres, sempre li ho agraïes amb dues entrades gratuïtes.

Les pel•lícules que projectaves a la pantalla no eren gaire noves... feia temps que havien estat estrenades en altres cinemes del centre de Barcelona, però tu ens compensaves aquest retard amb escreix: ens oferies, a canvi, el que anomenàvem varietés En acabar les pel•lícules, encenies el gran llum amb forma de timó que tenies penjat al sostre perquè els espectadors poguéssim anar a comprar bosses de patates fregides, paperines de cacauets, caramels, refrescos...Jo sempre em comprava un batut de xocolata que degustava molt a poc a poc perquè em durés força estona. Al cap de pocs minuts, tornaves a tancar el llum i començaves a presentar-nos l’actuació de diferents artistes, cantants, ballarins, mags, malabaristes, pallassos, còmics... que emplenaven d’alegria, de música i de color l’escenari. Jo els observava amb admiració asseguda al costat d’uns pares que m’estimaven amb deliri i enmig d’un núvol de felicitat.

Tot evocant-te, estimat cinema, sento que l’emoció em camina la pell perquè recordo camins on el cel•luloide m’oferia blaus marins de fantasia amb pigments de caliu familiar i, des del meu petit racó, els faig reviure com un reclam que el cel m’envia. Són colors d’un passat que sempre serà present.

Comentaris

  • Fent memòria[Ofensiu]
    Joan Colom | 20-01-2020

    Fent memòria, aquí tens la llista de cines (no només "de barri", sinó també d'estrena) on recordo haver anat i que ja no existeixen: ABC, Albéniz (abans Manelic), Alborada, Alcázar, Alex, Alexandra, Alexis, Alondra, América, Aquitania (abans Infanta), Arcadia, Arenas, Aristos, Arkadin, Ars, Astor, Astoria, Atenas, Atlanta, Avenida, Avenida de la Luz, Bailén, Balmes, Bohemio, Borrás, Bosque, Calderón, Capitol, CAPSA, Casablanca, Cataluña, Central, Céntrico, Cervantes, Club Coliseum, Condal, Continental, Cristina, Dante, Diagonal, Doré (abans Dorado), Empórium, Eslava, Excélsior, Fantasio, Fémina, Filmoteca C/ Mercaders, Florida, Galerías Condal, Galileo, Gayarre, Gloria, Goya, Guinart (Sant Feliu de Ll.), Iris, Kursaal, La Farga (L'Hospitalet de Ll.), Liceo, Lido, Loreto, Mahón, Maldá, Maragall, Maryland, Miria, Mistral, Moderno, Montecarlo, Moratin, Nápoles, Niza, Novedades, Nuevo, Padró, Palacio del Cinema, París, Pelayo, Petit Pelayo, Poliorama, Princesa, Principal Palacio, Provenza, Publi, Regina, Regio Palace, Renoir Les Corts, Rex, Rialto, Roma (abans Oriente), Rondas, Savoy, Spring, Texas, Tívoli, Urgel, Urquinaona, Vallespir, Vergara, Victoria (Fabra i Puig), Victoria (L'Hospitalet de Ll.), Waldorf, Windsor. Quant a la possibilitat de menjar-hi calent, recordo haver menjat conill amb sanfaina, que la meva mare duia en una carmanyola, en el cine Vallespir, a la frontera entre els barris de Sants i de Les Corts. D'entrepans, ja no te'n parlo...

  • Records...[Ofensiu]
    Joan Gausachs i Marí | 17-02-2014 | Valoració: 10

    Records... Que bells són els records! A mida que passen els anys els records són més i més valuosos. Hi ha records entranyables que ens humitegen els ulls i ens fan pessigolles... fent-nos reviure pers uns instants fugaços temps passats. A mida que passen els anys vivim més i més dels records.
    Una abraçada Pilar!
    —Joan—

  • Brins...[Ofensiu]
    Annalls | 14-02-2014

    ... una abraçada !

    Anna

  • Ai, quant de temps passat![Ofensiu]
    Materile | 23-12-2013 | Valoració: 10


    M'has emocionat, Pilar! Tenim algunes coses en comú i d'altres que no sabem. La docència amb amor, de català, els anys... el cinema de barri; aquest sí que el guardo molt present. Els entrepans que preparava la meva mare amb la il·lusió de compartir unes pel·lícules tota la familia junta. Que bonic!!!

    Un relat que descriu molt bé un temps passat i un sentiment compartit. M'ha agradat molt!

    Materile

  • Estimada Brins...[Ofensiu]
    Annalls | 15-11-2013 | Valoració: 10

    ... aquest relat no te'l coneixia ! Nostàlgia dolça, nostàlgia amb batut de xocolata!!
    Quina enveja quan parles de la felicitat familiar, bé sempre hi ha moments... també anava al cinema de sessió doble, i a la mitja part compràvem "punyetetes" al bar , sense oblidar anar al lavabo.
    He descobert el relat, perquè et cercava per donar-te si pogues un xic de calor en aquest moment de la teva vida, que renaixerà com la teva poesia.
    Ara fes el que et digui el teu interior, plora, escriu, passeja, recorda... viu el dol, que de mica en mica s'anirà fent suportable, alleugerint, fins poder recordar , viure estimar, la teva persona aimada amb un somriure com diu l'Anaïs. L'impossible es fa possible.
    T'envio un peto molt gros carregat d'afecta.

    Anna

  • Estimada Brins...[Ofensiu]
    Annalls | 15-11-2013 | Valoració: 10

    ... aquest relat no te'l coneixia ! Nostàlgia dolça, nostàlgia amb batut de xocolata!!
    Quina enveja quan parles de la felicitat familiar, bé sempre hi ha moments... també anava al cinema de sessió doble, i a la mitja part compràvem "punyetetes" al bar , sense oblidar anar al lavabo.
    He descobert el relat, perquè et cercava per donar-te si pogues un xic de calor en aquest moment de la teva vida, que renaixerà com la teva poesia.
    Ara fes el que et digui el teu interior, plora, escriu, passeja, recorda... viu el dol, que de mica en mica s'anirà fent suportable, alleugerint, fins poder recordar , viure estimar, la teva persona aimada amb un somriure com diu l'Anaïs. L'impossible es fa possible.
    T'envio un peto molt gros carregat d'afecta.

    Anna

  • Entranyable!!![Ofensiu]
    Nonna_Carme | 01-11-2013

    m'has fet reviure aquelles tardes de diumenge en el vell cinema del meu barri. Descripció perfecta i el teu estil acurat i amè han configurat aquest relat que es llegeix acaronant ,amb tendresa, aquells records de joventut.
    Com estàs, Pilar? Fa temps que no et veig gaire per Relats. Espero que el motiu no sigui la manca de salut.
    Una forta, forta abraçada.

  • un cinema per gaudir!! [Ofensiu]
    Eloi Miró | 06-10-2013 | Valoració: 10

    Quins records...
    Uns records bonics els quals és molt probable que mai els pugui conèixer personalment... el cinema de barri em recorda el cinema descrits pels meus avis... un racó més espacial i menys comercial del que és ara el cinema.

    Una abraçada:

    Eloi

  • Record i positivisme[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 21-09-2013 | Valoració: 10

    què fa que la memòria guardi tan bé aquells records? Segur que també vas viure algun problema, però no el tenim present. Hi ha un mecanisme fantàstic que ens deixa a primera fila els records positius. I anar al cine era una festa! Sortir, veure altres mons, menjar cacahuets o beure batuts de xocolata a poc a poc era una meravella. Una gran evocació Pilar, un gran relat, ple d'un vocabulari magnífic. Una abraçada.

    Aleix

  • Aquell planeta estrany[Ofensiu]
    franz appa | 18-09-2013

    Tota una declaració d'amor, amb un llenguatge brillantíssim, cap a un modest cinema de barri (encantador, amb el detall increïble de les variétés en directe!), en realitat emblema del temps passat, el temps que la memòria selectiva resguarda de la inevitable erosió del temps.
    Sempre serem feliços si pdoemr etornar a la pàtria feliç de la infantesa, qualsevol detall d'aquell temps ens fa recuperar aquell planeta estrany que un dia vam creure deixar enrere i que, tanmateix, arraulit en les ombres i llums dels dies que ens percacen i atabalen, encara ens acompanya. I que, en el fons, ens fa ser com som.

    Una abraçada,

  • Cinema amb colors[Ofensiu]
    Naiade | 17-09-2013 | Valoració: 10

    Un relat entranyable Pilar. M’ha agradat aquest diàleg unipersonal que dirigeixes al cinema, evocant amb afecte i cura aquells moments feliços del teu record. Centrant la història dins l’època, sense deixar-te cap detall, ajudes a entrar dins i, ens deixes gaudir, com si veiéssim una pel•lícula.
    Una forta abraçada

Valoració mitja: 10