Cercador
Cava, neules i torrons
Un relat de: Montserrat Agulló BatlleCava, neules i torrons
Em va despertar una trucada de la mare al mòbil. Bon dia Isabel, ja sé que es d’hora, però et voldria demanar si podries donar-me un cop de mà amb el dinar de Nadal. Aquest any també vindran els tiets Lluis i Mercè amb les seves filles, I si finalment també ve la novia del teu germà serem, deixem comptar... 16 persones…Amb quina il•lusió preparava cada any el Nadal la mare...
No et preocupis mare, aquest mateix matí passo per casa i t’ajudo en el que sigui. Que bé que vinguin la Joanna i la Ivet, fa tant temps que no les veig, si que serem colla!
Eren vacances de Nadal i de les 3 noies que compartíem pis, l’Anna havia marxat al seu poble i només quedàvem la Nicol i jo. La Nicol era finlandesa, estava fent un Erasmus a la UPC i havia decidit quedar-se a Barcelona.
Vaig comentar amb la mare si la Nicol podria celebrar el dinar de Nadal amb nosaltres.
La mare l’hi va encantar la idea i em va fer la llista de tot el que havia de comprar, els torrons, els de tota la vida em va dir… Res de aquests moderns que fan ara i que no fan festa. A casa aquest dia, s’havia de fer tot com sempre, com una litúrgia que fes que tothom s’hi trobés bé. Res que pugues alterar una celebració com el dinar de Nadal.
Nicol, que faig? Les meves companyes de pis eren les úniques que coneixien el que jo, des de feia uns mesos tenia coll avall. Aprofitaria el dia en que veuria als avis, pares, germans, tiets, cosins per dir-los-hi la decisió que havia pres? La Nicol també dubtava, però finalment em va animar a fer-ho. Com més tardis, més et costarà, em va dir.
Si les taules de Nadal sempre fan goig, la d’aquell any no l’oblidaré mai. La presidien els avis i tots els altres al seu voltant se’ns veia molt contents. Els més joves ajudàvem a la mare a anar i venir de la cuina. La sopa de galets va ser molt celebrada per la Nicol que no n’havia menjat mai, i tots ens varem interessar pels plats finlandesos de aquelles festes…
El pollastre farcit de prunes i pinyons era tant bo i feia tant Nadal. A les postres amb els torrons i les neules a taula, la Nicol em va picar l’ullet per animar-me a parlar. Se’m va fer un nus a la gola… Vaig agafar un tros de torró de Xixona, el meu preferit i aixecant-me, les cames em tremolaven, vaig demanar un moment de silenci. Tot mirant a la mare vaig començar…
Us he de dir una cosa molt important... El silenci es va fer total. Després de haver-m’ho pensat molt, el proper any entraré de novícia al monestir de Sant Benet de Montserrat. Abans que ningú tingues temps de dir res i mirant sobretot als avis, vaig dir ja una mica més assossegada, que les benedictines tot i ser monges, son molt diferents a les d’abans, que treballen en feines en bé de la societat… Algú va mencionar el nom de la Teresa Forcades... Em vaig veure a mi mateixa crescuda, explicant les bondats de les benedictines sense deixar de mirar a la Nicol que amb els ulls m’animava a seguir parlant. De cop tots varen començar a dir la seva… Ho portaves molt callat… Una mica mística si que has sigut sempre… Germana Isabel, sona bé… Si és el que vols… els més callats eren els avis… Per ells les monges sempre havien sigut unes persones amb hàbits, completament fora del mon, dedicades a resar o com a molt a educar als nens.
La primera a trencar el gel va ser la mare que agafant una ampolla de cava, va demanar al pare que l’obrís i un cop tots varem tenir la copa plena, va demanar amb un to de veu emocionat fer un brindis pel fet d’estar tots reunits i per celebrar la gran noticia que acabaven de saber… Per Sor Isabel ! va dir aixecant la copa i va afegir adreçant-se cap on era jo, per tu filla!
Gràcies mare, vaig sentir que em deia a mi mateixa…
Comentaris
-
ambient[Ofensiu]Atlantis | 04-01-2025
Destaco del relat l'ambient nadalenc que has sabut descriure molt bé d'una família nombrosa a Catalunya: els menjars típics, la disposició de la taula..., els cosins, els tiets l''ajuda que precisa la mare perquè tot estigui llest.
Mantens la incògnita de la notícia en tot el relat i també és una sorpresa pel lector que en aquests temps esperaria més aviat que fos que estava embarassada, que se n'anava a viure a l'atre punta del món o ves a saber què.., tot menys fer-se monja.
Tots els teus relats acostumen a ser frescos i propers. Malgrat no sé si t'he comentat mai, acostumo a llegir molt i me n'alegro de que siguis una persona tan involucrada i activa a la pàgina. Ens fa falta. -
Sorpresa[Ofensiu]llpages | 04-01-2025 | Valoració: 10
Això de les vocacions és tan estrany avui dia que un text com el que ens ocupa esdevé tot un esdeveniment. M'ha agradat com mantens la curiositat del lector, que s'endinsa en el text i el va saborejant fins que arriba la inesperada notícia. M'ha recordat aquells jocs de màgia de proximitat, que veus les cartes de ben a prop però, tot i així, no endevines quin és el truc. Enhorabona per un text tan reeixit!
-
Noticia[Ofensiu]Rosa Gubau | 01-01-2025
Una vocació? Potser sí, tot i que jo seria incapaç de renunciar a moltes coses, per ser una monja, de fet, mai m'ha passat pel cap, tot i els intents de les monges, mestres, que tenia a l'escola.
Això sí, respectar la decisió presa per la Isabel amb un brindis, va ser tot un encert, en tots els sentits.
Salutacions Montserrat.
Rosa.
l´Autor
![Foto de perfil de Montserrat Agulló Batlle Foto de perfil de Montserrat Agulló Batlle](/imatges_autors/1046346.jpg?rnd=380063104)
33 Relats
107 Comentaris
4531 Lectures
Valoració de l'autor: 5.00
Biografia:
Montserrat Agulló Batlle. Barcelona,1946He conegut Relats en Català gràcies a la meva filla gran que, sabent la meva afició a escriure, em va animar a apuntar-m'hi.
Vaig néixer a la postguerra i recordo que a l’escola, on l'ensenyament era malauradament tot en castellà, ja m’agradava fer ‘redacciones’, algunes d’elles bastant fantasioses, segons les monges.
A la família sempre hem apreciat molt els poemes de la meva mare Mª Dolors Batlle (1910-2000). Els que va escriure de jove durant els temps convulsos de la guerra civil, transmeten amb molta força el que va representar per ella i per tants l’horror d’aquells anys. A vegades, pensant amb ella, he intentat escriure poesia, però sempre ho he trobat extremadament difícil. La narrativa és el gènere en el que em trobo més bé.
A part de relats curts he escrit dues memòries, en una explico les vivències dels dos anys en que vaig fer d’au-pair a Londres i en l’altre el dia a dia d'una joguineria de Cardedeu (El Gat Corneli).
Des de fa més de 30 anys visc a Cardedeu. Tinc quatre fills i sis nets, a qui de vegades dedico alguns dels meus escrits.
Compartir els meus relats em fa il·lusió i és alhora un repte per mi. Espero viure aquesta nova etapa com una mostra més de la meva estima per l’escriptura.
Últims relats de l'autor
- Terror contingut
- Carta d'amor
- Els pins de l’altra banda del riu, verds color d’esperança.
- Nit de Reis
- Autosuggestiío
- Cava, neules i torrons
- Relat d'una fan incondicional de la ciutat de Londres
- Les ulleres de la mare
- Saviesa d'un roure centenari
- Estimada Jùlia, estimada Laura
- El llençol de pedra
- Bombolles de sabó
- Que fer si el teu gat et parla?
- Pàgines voladores
- Fets que varen commocionar el món