Les lletres quiescents

Un relat de: Jofre

Un univers de gotes d'aigua de rosada atrapades en una teranyina, revelava l'afany i l'enginy d'un insecte que em sotjava a redós de les fulles de sàlvia. Un aràcnid innocent i d'aparença temible havia teixit aquell fràgil vestit de seda que ara adquiria un aspecte de llàgrimes diamantines.

Les sílfides començaven a dansar en l'aire fresquívol i humit deixant caure tímides notes per evaporar l'encanteri.

Era de bell matí i travessava el rierol sota el saludable esguard de les parets de la darrera masia del poble. Un poble petit on s'hi respirava una atmosfera que transcendia la superficialitat i m'havia acollit generosament durant dos dies i reprendre el trajecte muntanya amunt.
Els líquens ataronjats i grocs conquerien teulats i parets obagues amb una facilitat sorprenent. Totes les plantes enfiladisses eren ufanoses i de fulles suculentes, absolutament carnoses i crasses. Les clemàtides pretenien arribar on els crespinells senyorejaven mentre les heures i altres lianes progressaven inexorablement amb més vigor caulinar i radical, però amb admirable harmonia.

Caminava sobre un pont de taulons molt rudimentari que em permetia veure els nusos vells de la fusta, i, entre les clivelles atresorava un so cristal·lí i límpid d'un riu que havia minvat el seu cabal.

Pocs còdols amorosits per la perseverança de l'aigua rodolaven, i només alguns branquillons s'entretenien, momentàniament, abans de seguir curs avall.
Era un bon moment per creuar i aventurar-me més enllà.

Al cap de poca estona, els viaranys es van anar difuminant com era previsible sota una vegetació cada vegada més àvida de llum.
Vaig decidir estar sempre al costat del rierol i prescindir de cap altre recorregut que no em conduís directament al meu objectiu.
A mesura que avançava, les pedres eren més grans i totalment recobertes de molsa. Al bell mig del rierol troncs sencers d'arbres caiguts i mig estellats havien quedat deturats. La frondositat de la vegetació n'ocultava l'escorça d'alguns d'ells, sobretot la d'aquells que ja hi duien ajaçats a causa d'altres riuades.
Anava amb compte. El rocam era relliscós i els abrasius remolins que es formaven en l'aigua - cada cop més blavosa - convivien amb esteles argentades força poderoses.
Certament es feia difícil arribar on naixia el riu, i allí al mig del boscam més fresc la cantarella del rierany era la meva única brúixola.

M'havia endinsat en excés i era moment de revisar el paisatge.
Reposava i descobria com s'havien afuat els sentits.
Vaig alçar la vista i em els braços anava apartant el brancatge més arbustiu i voluble que es trenava amb naturalitat. Un marge en forma de pedrís incipient semblava una exhortació suficient per no claudicar: calia que seguís avançant. Feia més via obrint jo mateix camí i, en efecte, al cap de poca estona, era just davant d'una pedra monumental pels costats de la qual hi rajava aigua amb plenitud.

Desvestida la roca, amb l'embranzida del qui descobreix alguna cosa que des de feia temps desitja, la inscripció cisellada ben aviat seria fàcilment llegible. Amb els dits vaig acabar de resseguir les lletres. Mentrestant, amb passos comptats i prudents cap enrere, en revifava la seva extraordinària quiescència.
Aquella frase m'era molt familiar i pròxima. Ja en una particular i pausada segona lectura en veu alta, immergit en aquella aparent quietud, vaig copsar la vàlua de cada mot.

"Aquí neix el coratjós riu silent:
el que obre muntanyes.
Beveu-ne amb qui us acompanya
en el cor i el pensament".

Fortuïts i cauts feixos de llum acaronaven un univers de gotes de rosada.
Totes prenien unes tonalitats diferents i s'irisaven de manera singular. Poc a poc, es fonien i s'alliberaven d'aquell efímer captiveri. El so del rierol les reclamava i se les enduia vers on les oloroses i blanques flàmules de les vidielles que cedien vençudes, no pas per la tenacitat dels líquens, ni l'altivesa dels crespinells, sinó per qui un cop arribada al poble, esperava amb delit abraçar amb el cor i el pensament qui confiava sempre en el poder de les lletres quiescents.

En la seva petita llibreta blava hi escrivia les paraules dels homes i dones del poble. Paraules que no s'havien fet esquerpes davant dels ulls d'algú que venia de lluny per envigorir el coratge dels que volen perseverar en obrir muntanyes i, recuperar així, l'hegemonia de la melodia legítima.

Comentaris

  • més enllà de la contempació...[Ofensiu]
    ROSASP | 18-09-2005

    M'he perdut entre les teves lletres i el paisatge evocat. M'he retrobat en cada indret ple de vida, assedegat de llum, en cada petita gota de rosada atrapada a la teranyina.
    Crec que només es pot escriure així quan la contemplació va més enllà de la mirada, quan s'ha desxifrat lentament i amb el pas de molts dies i nits de recerca l'essència que batega en cada petit element.
    Aquesta mirada sense judici, acaronant el moviment continu de les coses és un dels millors regals que ens podem fer.
    Moltes vegades penso que aquesta manera d'engolir-se els instant, xuclant-ne els colors, les formes i el batec gairebé imperceptible és innat en determinades persones.

    M'agradaria agrair-te els teus comentaris sempre enriquidors i generosos, on semblem compartir una visió molt particular de la vida.
    Just ahir estava pensant en aquell intent de recull de contes fantàstics que vaig fer fa uns mesos inspirats en el món intern de la dona.
    Tinc principal predilecció pel primer que vaig fer: "Galopant en la nit" i casualment me'l trobo comentat avui per tu.
    No sé que pensar, doncs no és el primer cop que em passa. Fins a quin punt la mirada subtil i profunda pot travessar els espais?
    En fi, m'agraden les misterioses casualitats i els missatges que arriben de llocs inesperats.
    Potser és que crec des de sempre en una màgia difícil de definir...

    Una abraçada i fins aviat!

  • Caminant pel teu paisatge...[Ofensiu]
    Maragda | 17-09-2005 | Valoració: 10

    He volgut recórrer aquest camí avui - en un dia tan plujós com plujós és el meu ànim - i quan sé de cert que la teva empremta, trobant-se lluny, s'intuirà només en el murmuri del riu.
    Tot hi és igual que en les teves lletres, àdhuc les llàgrimes d'aranya que gentilment m'han acompanyat pensament amunt. He enfilat a contracorrent les aigües, mullant-me intencionadament els peus per a poder sentir a frec el sec rodolar esmorteït dels còdols davallant. I admirada he anat contemplant l'esplèndid idil·li de verds que m'envoltava que, tot i mostrar-se apagats, no podien ocultar llur intrínseca bellesa.
    En arribar a l'indret dels troncs caiguts m'he assegut passant en silenci la pluja i he volgut escoltar la melodia dels teus mots, que volaven com ocells aquí i allà, adés en una branca, adés en una roca i més tard agemolint-se entre les flairoses vidielles.
    I els meus dits, Jofre, han resseguit també els solcs desgastats que clamen quiescents l'esperança del doll creixent...
    He gaudit del teu paisatge!
    Una abraçada!

  • Descripció[Ofensiu]
    Lavínia | 12-09-2005 | Valoració: 10

    acurada i poètica d'un racó en què la natura és un verger, en què el caminant-escriptor dibuixa, pinta, retrata aquest retall de natura idíl·lica.
    Des del Bell matí i travessava el rierol sota el saludable esguard de les parets de la darrera masia del poble; la recerca de la companyia del rierol, de so cristal·lí que li mostra el posseeix al seu entorn: vaig decidir estar sempre al costat del rierol (...) un brancatge que es trenava amb naturalitat i a la fi el que ha "cisellat" algú agraït en una pedra:
    "Aquí neix el cortajós riu silent
    el que obre muntanyes
    Beveu-ne amb qui us acompanya
    en el cor i el pensament"

    Poc sabrà aquest riu "incipient" que tu, Jofre, n'has descrit els seus marges i l'entorn amb la destresa d'un poeta.

    Com sempre, m'has agradat.

    Molts petons

    Glòria - Lavínia

  • Ets un mestre de les paraules i... [Ofensiu]
    Mon Pons | 12-09-2005 | Valoració: 10

    t'he acompanyat gratament en aquest passeig, endinsant-me en un paisatge frondós, tranquil i ple de vida. M'ha agradat aquest caminar amb tu, muntanya amunt, fins descobrir i resseguir les paraules del petroglif; qui_es_cèn_ci_a d'uns mots aturats ... que és com la interrupció temporal en el desenvolupament d'un insecte, deguda a factors externs, i que al final reprendrà el seu curs quan aquests factors tornin a ésser favorables.

    He recuperat i redescobert , potser, aquell alè primigeni, quiescent encara, una mena de síntesi proteica (poètica) de la condensació abiòtica i (terra petrificada reductora) que ens indica l'alliberament de tota forma existent. Memòria recuperada. Amor i pensament lliure.

    Una gran abraçada Jofre!


  • prosa sublim[Ofensiu]
    quetzcoatl | 12-09-2005 | Valoració: 10

    He hagut de buscar això dels escarbatets pterigots i de les lletres mudes i en repòs. Això no em fa mai feixuc un relat sinò que m'agrada, perquè m'encanta aprendre!

    La prosa que empres durant tot el relat és exquisida: just la necessària combinació entre poesia i narrativa amb un toc misteriós, per conduir-nos cap aquesta deu on comença un riu i tota una història mística i maravellosa.

    Les últimes frases demanen una relectura (potser són un xic llargues i es fan complicades d'entendre), acabant el relat amb una imatge que és pura fotografia poètica.

    Moltes felicitats, ets un geni de les lletres que no quedaran quiescents en la nosta memòria!

    una abraçadassa,

    m

  • Quin llenguatge[Ofensiu]

    M'agrada la riquesa del teu llenguatge i les imatges d'aquest maisatge que descrius

Valoració mitja: 10