El jardí de les paneroles. (Poder)

Un relat de: Jofre

Una panerola incauta s'obre pas entre les gramínies retallades i comença a travessar la via enllosada que clapeja el jardí. L'Antoni Porcell s'atura, observa encuriosit el crustaci grisenc que era a punt de trepitjar, s'ajup i amb l'ungla del dit índex colpeja la panerola que d'immediat reacciona convertint-se en una esfera. Replegada sobre ella mateixa, la panerola imprudent rodola enmig de la clariana de pedra fins que en Porcell se'n cansa. Llavors, després d'una estona de calma, la panerola es desenrotlla, amb una celeritat i coordinació excel·lents, s'orienta i avança decidida en direcció al paisatge fosc que havia abandonat.

Mentrestant, als peus d'unes escales majestuoses, la resta de convidats inicia un ascens, lent i cerimoniós, que permet admirar l'extensió i vastitud reals del jardí selecte, assajar reverències i rescatar paraules complimentoses per a l'home que els espera amb un somriure d'arquitectura poderosa. Així, finalment, la majoria d'hostes, alguns panteixant, saluden exhausts l'amfitrió, amo i senyor de la vil·la.

Però l'Antoni Porcell, des de la distància, ja no participa de l'espectacle, ha decidit refer el camí empedrat, desafiar la seva naturalesa humil conscient que també prové d'un domini ombrívol, declinar la invitació de servitud i arriscar-se. Arriscar-se a tenir poder sense penyores excessives i estar sempre atent per no haver de viure com una grisa i pobra panerola.

Comentaris

  • panerola...[Ofensiu]
    Mon Pons | 09-12-2006 | Valoració: 10

    On hi ha suficient profunditat i extensió de significats per a que la consciència sorgeixi, potser té lloc una funció d'adaptació històrica -no suficient- de reconciliació d'interès predominant de l'època, amb les preocupacions que vant tenir (i tenen) origen diferent i significat inadequat...
    La metàfora de la panerola ens indica que l'home (humil) s'ha mogut sempre per dos constants: la felicitat i la justícia.

  • com (no) ser una panerola[Ofensiu]
    qwark | 09-12-2006

    Un relat ben estructurat, ben escrit, fàcil d'entendre, sense filigranes. S'entén què és una panerola; no només l'identifiquem amb la imatge de l'animal que tots hem vist algun cop sinó també descobrim la seva naturalesa, la seva essència.