La millor inversió

Un relat de: Jofre

D'uns anys ençà, ha proliferat de manera exorbitant el nombre de persones que han escrit sobre com prendre decisions. Fins i tot, hi ha cursos degudament avalats per celebritats i institucions - de prestigi i vàlua innegables - que ens conviden a participar-hi, a matricular-nos-hi per ser més exactes.
Tot indica que incrementar la capacitat resolutiva és un valor a l'alça.

Tanmateix, el meu propòsit no és precisament el de qüestionar la professionalitat d'aquestes persones sinó, més aviat, estendre sobre la taula de la reflexió si efectivament, així, aparentment de sobte, sembla que hàgim perdut la capacitat per resoldre les situacions més quotidianes amb la mateixa naturalitat i determinació que hem anat demostrant al llarg de mil·lennis.

El tema és complex i acaba tocant una infinitat d'àmbits, els quals, per si sols mereixen un apartat específic. Per aquest motiu em centraré en el punt que suara esmentava: el de promoure una visió crítica, constructiva i coherent, sense cap tipus de pretensió alliçonadora.

Sincerament, crec que seguim tenint la mateixa força, legitimitat i enteniment, tant individual com col·lectiva, per solucionar les situacions que vivim independentment de si els efectes són qualificables d'extraordinaris o de nefastos.

És una opinió, que, òbviament, d'altres podran rebatre amb dades d'una solvència contrastada estadísticament. Amb dades a la mà perquè ens entenguem.

Actualment, insisteixo, cada vegada es propaga més la idea, que ens convé funcionar com uns gestors eficients. Vull dir que totes les fonts consultades ho aconsellen, per estar més segurs, suposo. Ara bé, jo m'estimo més dir que, per estar tranquils, en calma, fem servir més el nostre sentit comú: és quan s'agafen els camins més encertats.

M'explico. Estem immergits tots plegats en una societat que constantment ens envia missatges que ens obliguen -aparentment- a estar més amatents que mai.

Des de ben joves, tothom ha de tenir uns objectius (i també un interès creixent) i començar a gestionar i a optimitzar tots els seus recursos humans i materials perquè, absorts en aquest procés de priorització i racionalització temibles, en traiem el màxim rendiment, un rèdit substanciós.
Teòricament, hem passat d'haver-nos de convertir en homes i dones de profit (que ja era prou perniciós) a protagonistes actius d'una mena de pel·lícula d'èxit obligat.
O sigui, que tot l'afany i el temps invertit és impensable que no reverteixi en beneficis a curt termini.

Realment, la terminologia econòmica i empresarial, s'ha empeltat dins la nostra societat de manera sorprenent, de manera diària, calculada i periòdica, sobretot per com de subliminars i hàbils aquestes imposicions són.

Estic convençut que, tothom -malauradament- m'entén perfectament si jo afirmo que la cotització d'una persona en particular (tenint en compte paràmetres com l'estabilitat i el poder adquisitiu, patrimonial, laboral o humà) s'ha devaluat o revalorat socialment.

És un exemple molt il·lustratiu de, fins a quin punt, una visió tan càustica i crematística de la nostra vida perverteix, si se'm permet l'expressió, els fonaments més essencials del comportament social més genuí en els éssers humans.

Per tant, vull posar l'èmfasi:
primer,
en l'evidència de la implantació d'un llenguatge i un vocabulari que abans es reservava a l'esfera de les transaccions monetàries, per dir-ho en plata, i que convindria una certa contenció al respecte.
segon,
que tothom és coneixedor d'aquest fet, i en pateix conseqüències i efectes, íntegrament.
i tercer,
que, tot i ser una situació, absolutament lamentable i crua, no és irrevocable i no hem de neguitejar-nos: la nostra capacitat per prendre decisions i continuar endavant ha de romandre intacta.


Com és deduïble del que he esmentat, el fet que hàgim adquirit consciència de la importància de trobar una estratègia adient per superar la pressió que, sovint de manera gairebé literal, ens hipoteca el nostre horitzó més humà, ens condueix també a unes condicions de competitivitat excessiva.
Un procés perfectament comparable als mecanismes selectius darwinians més clàssics (en aquest punt l'autor no té cap comissió al respecte i ho fa constar).
En el qual, l'ambient o el context són decisius per determinar i garantir una successió i una pervivència social.

Potser el paral·lelisme és tan tangible que la majoria de gent s'ha apressat a ser instruït en l'art de la decisió; i en això, com ja us he comunicat, no s'hi estalvien esforços.

Així i tot, ambdós exemples no menystenen el seu vessant més important al capdavall: el de l'atzar. Tot fluctua, de debò.
En efecte, aquest component atzarós o aleatori, és, paradoxalment el que els dóna consistència i validesa. Ni l'economia ni l'evolucionisme, n'estan exempts; com tampoc les nostres vides.

Convé instruir-nos evidentment, però amb un voler esperançador que ens doni marge a cometre errades.
Escoltant el que els altres han viscut, han vist, i, consegüentment han experimentat en tota llur magnitud, descobrim com afrontar situacions semblants.

Aquest és veritablement el tipus d'enriquiment que ens cal.

En resum, totes i tots sabem triar una opció o una altra, concretar com obrar: decidir. Fins i tot quan no estem disposats a decantar-nos per una via o una altra, ja prenem una decisió.
L'important és que ningú ho faci per nosaltres; i, amb un criteri comprensible, lògic i coherent ens decidim a actuar de la manera més natural i sàvia de totes: aquella que ens permet tocar sempre de peus a terra i seguir caminant amb fermesa i temperància sense renunciar a res, s'entén, sense recàrrecs addicionals a deshora.

I, és que, sortosament, sóc del parer que la millor decisió de la nostra vida ha ser la de dipositar tota la nostra confiança en la persona que més estimem, i ara ho dic sense ironia.

Comentaris

  • Recollint[Ofensiu]
    Maragda | 01-09-2005 | Valoració: 10

    els mots d'en qwark, m'adono que sovint es té tendència a mitificar èpoques passades en detriment d'aquesta. No obstant això, tot i considerar el meu tarannà literalment romàntic, no crec pas - ni si en tingués l'ocasió - que volgués canviar mai de segle. M'agraden massa les comoditats de les quals gaudim avui. Ara bé, el que sí, sense cap mena de dubte canviaria fóra la mentalitat de la societat actual que, com molt bé dius, sembla tenir com a únic objectiu assolir l'èxit, el poder i la màxima acumulació de bens.
    De gent ambiciosa n'hi ha hagut sempre i això no es pot negar ni evitar, ja que m'imagino que deu formar part d'algunes naturaleses humanes, però em sembla que als darrers temps s'han multiplicat. Com també han augmentat, paral·lelament, - i cal parar-hi esment - les malalties de tipus nerviós i depressiu. L'afany de superació, que si es tractés únicament de demostrar-se a un mateix la pròpia vàlua com una evolució espiritual esdevindria positiu, ens sobrevé quasi com un dogma de fe al voltant del materialisme.
    La qualitat humana ha minvat o potser fins i tot ha deixat d'existir veient com va tot. Si bades ja no ets d'aquest món, per què, com t'atreveixes a perdre el temps quan la vida et passa tant rabent pel costat? Ja ningú té temps per a res i molt menys per a asserenar-se i escoltar el silenci. Cosa que certament ajudaria a prendre correctament les decisions.
    A mi em diuen, has de posar més botigues arreu, fer més diners... I jo em pregunto, per què m'he de complicar la vida si així ja sóc feliç?
    El que és ben clar és que no penso permetre que aquesta allau se m'endugui. Vull seguir mirant el cel i el mar...
    Una argentada pluja de petons, Jofre!

  • Homo economicus[Ofensiu]
    T. Cargol | 31-08-2005

    Alguns economistes s'han inventat una persona tipus que pren decisions de forma absolutament racional,... i treuen conclusions a partir d'aquí!! - Que llegeixin l'últim paragraf -

    Es pot intentar prendre les decisions més encertades pel futur, amb la informació que es disposa sempre tenent en compte que el futur no es deixa preveure massa per més que s'intenti.

  • Podria[Ofensiu]
    brumari | 30-08-2005

    subscriure tot el que dius, dins i fora de la ironia, però, a diferència de les teves conclusions, les meves són negatives.

    La humanitat té el que es mereix -el bo i el dolent-. I no ho té per culpa o gràcia de cap ser suprem. S'ho ha guanyat a pols.

    Amb moltes ganes de buscar-li una sortida, giro la mirada cap als poetes -la filosofia ha fracassat-. L'únic problema és que no els llegeix ningú.

    Una abraçada

  • suposo[Ofensiu]
    peres | 30-08-2005

    que tot va de broma -una mena de caricatura sobre allò mateix de què parles- tret de l'última frase, no? Si no fos així, t'hauria de renyar...

  • inversions amb garanties?[Ofensiu]
    ROSASP | 30-08-2005

    M'impacta veure tants llibres sobre com tenir èxit, com prendre decisions, com augmentar l'autoestima, com dir no a moltes coses...
    És gairebé un bombardeig d'informació.
    Sembla haver-hi una ràpida i neta solució per qualsevol problema amb unes senzilles pautes a seguir.
    Però després de llegir-ne uns quants me'n adono que hi ha molt matisos que se'ls i escapen, juguen amb un ventall de possibilitats molt limitat, massa matemàtic.
    Suposo que l'objectiu és aconseguir l'èxit i ser competitius. Aquesta és de fer la política d'empresa que s'escampa a les persones per poder sobreviure en la vida del món actual.
    La percepció aguda de l'amalgama del nostre cap, cor i esperit i l'observació del moviment constant del nostre voltant, penso que són els mecanismes més importants per esdevenir persones, la millor inversió. Però potser això ja no és tan important com ésser brillant, competitiu i segur de tot. No sé, tot plegat massa robòtic...

    M'has fet pensar, com sempre.
    Has fet una reflexió profunda i personal, amb un punt de vista que molts de nosaltres compartim.
    Comparar-ho al món empresarial ha estat molt encertat. Ha arribat un moment en el que a molts ens paguen per actuar com xais, sense ficar cap aportació de la nostra part, seguint les pautes que han dictat uns estudis fets per gent de fora (que només entenen d'estadístiques) per aconseguir guanys a curt termini, encara que a la llarga perjudiquin.
    No et pots imaginar la frustació que produeix!

    Una abraçada i fins aviat!

  • sobre els punts claus[Ofensiu]
    qwark | 30-08-2005

    És un assaig ben escrit en el qual passes per molts temes cabdals de la nostra existència, especialment com a éssers socials. La influència del llenguatge (en aquest cas empresarial) sobre el comportament, l'augment de la competitivitat en tots els àmbits, darwinisme, temes tots que donarien per llargues discussions.

    Tots els plantejaments semblen sensats i d'acord amb les impressions subjectives que molts tenim sobre cap a on va aquest món, aquesta societat, aquesta espècie humana. M'agrada el pensament optimista que esgrimeixes com a contrapes: " tot i ser una situació, absolutament lamentable i crua, no és irrevocable i no hem de neguitejar-nos". Hi ha una pregunta que m'agrada fer quan algú (potser jo mateix) planteja que cada cop anem a pitjor: Si el món està cada cop pitjor, això vol dir - es pot demostrar matemàticament - que hi ha hagut un moment en la història que era, globalment, millor que aquest. Quin ha estat? I la meva ignorància històrica em retorna l'optimisme.

    PD: La immortalitat comença amb un gest.

  • Bona reflexió[Ofensiu]
    foster | 30-08-2005

    i, sobretot, molt ben escrita, dóna gust de llegir, com tot el que publiques.
    a reveure
    foster