Dos minuts

Un relat de: foster

[Jo tenia un molt bon amic, quasi o més que un germà, que va ser ionqui durant més de vint anys i va morir de la sida. Era un tio impacient i ansiós però genial, tot generositat i entusiasme. El seu record és cada cop més difós, però he rellegit alguns dels seus escrits i he decidit fer-ne una transcripció el més fidel possible, corregint les moltes i greus faltes d'ortografia i breus trossos d'angoixant desvari incconnex. Res més. És un homenatge personal que vull compartir, només això. Espero no ofendre ningú.]


*****

La meva desintoxicació del cavall va tenir moments duríssims, terribles, que ara recordo amb vergonya i una morbosa nostàlgia.

Un dimecres al matí, prop de les onze. La Carla era a la feina des de les nou, i jo encara no havia solucionat el dilema que em torturava des que m'havia llevat. Ja feia tres dies que no ens ficàvem res i, per tant, tenia la possibilitat de prendre'm la naltrexona i tornar a intentar de deixar-ho, almenys durant una temporada.
La qüestió era horriblement simple: la pastilla o jaco; bé, no tant fàcil, perquè si optava per la segona opció, encara em caldria convècer la meva dona de baixar a pillar alguna cosa. I ella hi estava totalment en contra, i des d'ahir al vespre duia posada l'armadura per a aquestes ocasions i estava alerta als meus inicials i subtils intents, i els havia rebutjat sense ni una paraula, només amb silencis mesurats i alguna que altra mirada assassina.

Però quan estàs enganxat un no no és sempre un no definitiu; al contrari, la rotunda i alhora tàcita negativa a la meva no formulada proposta demostrava que la Carla també hi estava pensant, si més no això era el que m'interessava creure per mantenir una porta oberta a l'esperança que defallís i em permetés d'agafar la moto i anar a veure el Quique. El tema era complicat, perquè pringar aquell dia volia dir quelcom més que una altra relliscada; si ens posàvem cegos, renunciàvem altre cop a iniciar la cura. Baixar el cap i retre's a la temptació no és una actitud pròpia de la Carla, i per això no suportava veure'm d'aquella manera, sense cap orgull, covard, incapaç de resistir els mínims efectes de l'abstinència.

Tot això jo ho sabia prou bé, i a contracor vaig decidir anar a buscar la pastilla per no fer-me fàstic una vegada més, per demostrar-li que estava equivocada i que encara podia comptar amb mi. Vaig agafar-ne mitja i me la vaig posar al palmell mirant-la com si es tractés d'una d'aquelles píndoles assassines de la Segona Guerra Mundial que els soldats i espies duien per suïcidar-se en cas de ser capturats. Si ingeria un tros de naltrexona estaria salvat durant un dia sencer: un cop dins ja no em caldria seguir elucubrant, ja no hi hauria res a fer, durant vint-i-quatre hores seria immune a l'heroïna per més quantitat que n'esnifés.
Vaig agafar aire i un vas d'aigua, i amb els ulls tancats me la vaig ficar a la boca i me la vaig tragar. Era asquerosa, s'enganxava a la llengua, i la meva gola semblava voler rebutjar-la. Uns instants i s'ha acabat, vaig pensar, just en el moment en què l'oxigen tornava a escolar-se cap als meus pulmons i la tensió del cos es reduïa agradablement relaxant-me els músculs fins aquell moment completament garratibats. Em van passar els calfreds, les cames deixaren de fer-me mal, i en el meu cap brotaven ja les alternatives possibles per substituir el cego descartat. Havia triat correctament i me'n sentia satisfet, la ment triomfant sobre el cos. Ara creuaria la porta que separa casa nostra dels despatxos de l'agència i li explicaria a la Carla que aquest cop no l'havia cagada.

Ja tenia el pom a la mà quan vaig notar que algú el girava des de l'altra banda; era ella, que somreia tímidament i mostrava una expressió entremaliada. Per l'escletxa que havíem format entre els dos em va dir en veu baixa:

-Escolta... he pensat que potser... d'això, vaja, que sí, que si tant t'entestes pots baixar a pillar un quartet. Però no més, eh? I una altra cosa: avui és dimecres, avui ens posem cegos, d'acord, però dissabte et prendràs la naltrexona i aguantarem un mes, fins a l'agost, fins després de les vacances. Què hi dius, m'ho promets?
M'ho preguntava mentre m'allargava set mil peles, i llavors, davant la meva reacció de sorpresa i contrarietat, va juntar les celles i em va mirar fixament als ulls abans de dir:
-No te l'hauràs pres, veritat?
-No, no, vaig contestar d'esma, quasi sense veu i tremolant imperceptiblement.
-I doncs?- insistia ella
-No res, és que quasi m'havia decidit per controlar-me i m'has agafat d'imprevist.
-Bé, si no ho vols, deixem-ho, però ara ja m'ho havies ficat al cap.
-Porta, porta, baixo cagant llets i estic aquí en un no res.
-Pobre de tu que et fotis res fins que no arribis aquí. Un quart és molt poc, i si et fas una ratlla de les teves a casa el Quique ja no n'hi haurà per a mi quan tornis. No oblidis que si m'enganyes t'ho notaré!

Aquestes van ser les seves últimes paraules. Tenia pressa, i girant cua em deixà allà tirat, sense ni sospitar la decisió irrevocable que jo havia pres dos minuts abans. M'havia passat la pilota i se n'havia anat segura que ben aviat tindria una ratlla de jaco esperant-la al bany. Ja no tenia sentit dir-li el que havia passat, així que vaig agafar l'americana i el casc i vaig sortir de casa. Però no vaig trucar l'ascensor, sinó que vaig córrer a l'escala -per on no hi baixa mai ningú- i en el primer replà vaig ficar-me tres dits, tots sencers, coll avall, amb la intenció de provocar-me nàusees i de vomitar tot el que pogués amb l'esperança que la pastilla encara no s'hagués dissolt i que els seus efectes en el meu organisme -si es produïen- fossin mínims.
Com que no havia menjat res per esmorzar, només vaig expulsar una glopada de saliva densa i viscosa, lleurament acolorida d'ocre; em va semblar que allò havia de ser les restes de la pastilla i, lògicament, significava que encara no tenia l'antídot a la sang. No sabia del cert fins a quin punt em podria col.locar amb el cavall que anava a pillar, però m'era igual. M'havia convertit en l'autòmat de sempre, i les meves cames ja caminaven per la ruta pre-establerta en el meu subconscient.

Al cap de dues hores, quan ja ens havíem polit la papela i la Maria viatjava pels seus paradisos particulars, jo seguia seré, absolutament desvetllat, amb les pupil.les minúscules i rascant-me com un boig però sense notar res de res, ni tan sols la deliciosa escalfor a l'estòmac dels moments inmediatament posteriors al primer toc, aquella sensació pròleg del retorn a l'infern on tot es posa al seu lloc i et sents plenament feliç.
Fruit d'una mena de càstig diví, l'únic que vaig aconseguir va ser un asquerós malestar que no desaparegué fins que a l'endemà, a les vuit i mitja del matí, després de trucar i despertar el Quique, vaig fer-me amb unes ratlles fiades que em vaig esnifar de cop, sense dilacions, a l'espera de notar com les parpelles cedien a la màgia del cavall i es tancaven sobre els meus ulls desperts.

Comentaris

  • l' esclavatge[Ofensiu]
    Avet_blau | 02-03-2008 | Valoració: 10

    Esclavatge,
    viure en un mon a mig cami del infern,
    ja no ser tu,
    dependre de pols blanca, com terra esteril.
    ofegarse,
    en un mon fosc i tenebros,
    on no existeix la voluntat,
    on la vida nomes es, no ser tu, i fugir...

    Avet

  • Clar de lluna | 02-03-2008 | Valoració: 10

    ...no tinc paraules. La pell de gallina, un títol encertat, i tot el dolor que comporta el darrera de la història. Dur, molt dur, però real, molt real!

    uf!, Una abraçada enorme!

  • Dur relat...[Ofensiu]
    Jere Soler G | 03-02-2006 | Valoració: 10

    Intueixo, per la manera com escrius i per d'altres relats que t'he llegit, que coneixes força el tema de les drogues. És impactant tot el que expliques. Com el cos, amb el sistema nerviós freturant la dosi, se les ingènia per enganyar la voluntat i fer creure que la decisió de consumir és fruit de la llibertat... Com, els pobres diables enganxats, depenen del Quique, el fotut camell, d'una manera tan absoluta... Tan de bo molta gent pogués llegir aquest relat abans de cometre la burrada de provar les drogues ni que només sigui una vegada.

  • Gràcies per aquest relat...[Ofensiu]
    angie | 15-11-2005

    Aquest món ens és més proper del molts voldrien, per la qual cosa no està de més endinsar-nos una mica, i fer-nos coneixedors mitjançant experiències tan dures com reals.
    També s'apren dels que s'equivoquen.
    Valent relat.

  • Impactant[Ofensiu]
    Biel Martí | 13-09-2005

    Imapctant relat, suposo que real pel que diu a la introducció, de les contradiccions d'algú enganxat a l'heroïna. Els retocs que has fet -imagino- li donen un aire literari que permet llegir-ho sense el que deu ser el desvarieg ionki. Fa temps, en un comentari, em demanaves que mirés aquest i opinés. He vist que és com un assaig, així que entraré només en temes d'escriptura... però clar, en part no és teu el relat, vull dir que és tret dels diaris d'algú altre... Impacte la fredor, la senzilla fredor de com s'explica la història, que forma part, malhauradament, de la quotidianitat del protagonista, fins al punt que viu amb una normalitat asfixiant el que nosaltres considerariem tot un fet. No sé si has vist una pel·lícula canadenca, la segona part (20 anys després) de "El declive del Imperio Americano"; en aquesta segona part, una noia que és ionqui comenta: "La primera vegada és genial i t'enganxes perquè no pares de provar-ho esperant que torni a ser com el primer cop, però no ho aconsegueixes mai". M'hi ha fet pensar, sobretot quan ell està esperant a que li pugi...

    Una petita qüestió: primer es parla de la Carla com a companya seva, després passa a dir-se Maria o és una altra persona?

    Biel.

  • osti...[Ofensiu]
    xaropdetu | 24-08-2005 | Valoració: 9

    m'ha encantat, pero deu ser molt dur tot aquest món.petons!

    xaropdetu

  • total..[Ofensiu]
    Tiamat | 01-08-2005

    (i perdona la llargada del comentari anterior, i aquesta posterior aportació..)


    que m'agraden els relats on em dóna la sensació d'haver après alguna cosa.

  • m'he rellegit el teu relat,[Ofensiu]
    Tiamat | 01-08-2005

    per respondre't a la pregunta de "gràcies pel comentari. Però, em podries dir en quin sentit t'ha encantat? La història, l'estil?"


    la història?, pensava mentre me'l tornava a llegir.
    No, la història en sí no té res d'especial.

    l'estil?, no, és un estil força directe, que parla sense embuts, que en general m'agrada, i en aquest cas també, però que no implica que em faci exclamar, sense més ni més "m'ha encantat el relat".


    i doncs? m'he preguntat, jo també, mentre me'l rellegia (els comentaris breus que deixo als relats, solen ser més aviat impulsius, em sembla que ho haig de dir, i ho dic, sense reflexionar-ne els motius)


    I crec que és la sinceritat que desprèn, més que res. En aquesta web, hi ha molts relats que intenen descriure algunes situacions que, els autors no han viscut (em refereixo a situacions com maltractaments, guerres, drogaadicció.., en fi, tots aquests que volen denunciar una situació posant-se en el lloc d'una víctima, cosa que no em sembla ni bé ni malament). Però en general tenen un punt de falsedat, me'ls llegeixo incrèdula, perquè es solen basar en un seguit de tòpics que ja es donen per veritables, i que no tenen perquè ser-ho. I es nota, tenen un no sé què, a mi en general no em convencen, vaja.
    Però el teu (no sé fins a quin punt és certa la nota del començament), sembla sincer. I en aquests casos, sempre és d'agraïr. És això, el que m'ha agradat.. que et deixa veure DE DEBÓ què passa pel cap d'algú que es pica. O això sembla, i aquí crec que està el mèrit.


    Bé.. no sé si he pogut definir-te el "m'ha encantat el relat", però és que ni jo mateixa acabo de tenir clar el perquè.
    M'ha agradat, i punt.



    Per cert, al relat que vas comentar-me, justament, imitava a una persona que escriu fent servir aquell estil. Sens dubte, no és el meu.. però m'agrada variar, de tant en tant.


    Salut, doncs!


    Tiamat

  • m'ha encantat el relat,[Ofensiu]
    Tiamat | 28-07-2005

    de veritat.



    Tiamat

  • molt dur ...[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 25-07-2005

    però molt real, l'he conegut d'aprop per això puc entendre la lluita del teu amic .... desgraciadament poques vegades hi ha guanyadors ..

  • una finestra oberta a una realitat...[Ofensiu]
    ROSASP | 25-07-2005

    Ens has deixat entrar uns breus instants en un món molt difícil de comprendre.
    Crec que aquestes fraccions que has extret d'un dia qualsevol de la seva vida, encara que arriba amb cruesa i resulta molt dur, ens deixa entreveure uns matisos que se'ns escapen vistos des de fora d'aquesta addicció.
    Quina lluita més ferotge combatre amb un enemic que juga amb tantes avantatges i un entorn que encara el fa més fort i proper.
    Mostrar la cara i la creu de la moneda, és un bon homenatge per a un amic.

    Una abraçada i moltes gràcies pels teus comentaris!

  • uff...[Ofensiu]
    Gemma34 | 25-07-2005

    Caram foster. Aquest relat l'haurien de llegir aquells que avui estan disposats a probar les drogues. Perquè addicció ens farà ser tan febles que no sabrem sortir del pou tot sols.
    Un petó.

    Gemma34

Valoració mitja: 9.75