Vinguda a llum

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Vinguda a llum

Rere les ulleres de sol, Maria observa Pep en la vetlla amb el posat distant habitual. Per què la mama es va casar amb ell després de morir Jacint, son pare? Fou el penúltim any d’institut, la mama… no donava detalls. A més, Maria era una adolescent esquerpa, sorruda. En acabar l’enterrament se’n vol desentendre de Pep… Tot i això, ara sent recança quan pensa que ell, perenne mirada malenconiosa, sempre es desvivia per fer-se estimar… massa vegades el va menystenir amb la seva apatia insalvable. Ja és tard, millor deixar-ho estar.

Va al pis de la mama a recollir objectes de valor sentimental: fotografies, contes… li evoquen innombrables records, però ella fa la vida a l’altra banda de la ciutat, i no sap si el llogarà o el vendrà. Ho ha de rumiar. Roda la clau i marxa escales avall. Al replà topa amb una veïna, dona gran que, assabentada de la mort de la mama, ha sortit de darrere de l’espiell tan disposada a condoldre’s com a tafanejar:

—Quin greu ta mare, noia… t’acompanyo en el sentiment. Déu la tingui a la glòria!
—Mercès, senyora.
—Una pena. Quina sort va tenir amb ton pare, al seu costat fins al final. I el Jacint, al cel sia, era amor incondicional! Quin coratge, saber-la perdonar…
—Què diu, de perdonar?
—Sí, quan es van barallar, que ta mare va tenir el breu idil·li amb ton pare…
—Com?!
—Jacint es va endur un disgust gran, la nineta dels seus ulls embarassada d’un tal Pep, li van fer mal! Malgrat tot, estava boig per ella… va fer el cor fort i es van reconciliar. Per què em mires així? No diràs…

Atordida, ja no escolta. Fuig de l'edifici carregada de cap: aquella dona… és una xafardera fastigosa o testimoni de boca molla? S'asseu en un banc a pensar. L’estupefaent xerrada il·lumina reminiscències d’infantesa que fins ara semblaven banals, per més que planteja altres interrogants. Passats pocs dies es presenta, entre enutjada i pesarosa, a ca Pep. Té una pila de coses per preguntar, de moment, però, esclaten a plorar abraçats, com no ho havien fet mai.


Pseudònim:
Joan Safor

Comentaris

  • secrets de família[Ofensiu]
    Atlantis | 17-02-2024

    Mai sabrem del tot els secrets que cada un guarda en el cor, després de morir. Ella ho descobreix per la xafarderia d'una veïna.

    Un relat ben explicat.

  • Correcció[Ofensiu]
    Prou bé | 13-02-2024

    Amb total cordialitat

  • Una història d'amor...[Ofensiu]
    Prou bé | 13-02-2024

    ..amagada molts anys que la mort hi dóna vida!
    Sort
    Amb total

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

295974 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!