Una parella de trellat

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Una parella de trellat

Al poble tots la coneixien com la Bonica. Igual que coneixien a sa mare. I a l’àvia Maria. I a la besàvia Cesca. Els seus germans bessons eren, clar, els Bonicos i fins i tot l’oncle Sento, tort i geperut, era el Bonico més gran del seu poble.

La Bonica sempre havia pensat que cap altre malnom havia estat tan adient per ningú i que estava predestinada a néixer en aquella antiga família, les arrels de la qual estaven documentades en la comarca des dels temps del rei Jaume.

La majoria dels fadrins del poble li anaven darrere, però la Bonica estava preocupada. No li n’agradava cap. I no perquè foren més o menys guapos o sabuts, ni perquè foren més o menys rics o influents. El problema era un altre i ningú no era bo i prou. Ni el ros dels Xatos, ni Jordi Brials, ni Pep de cals Socarrats. Tampoc el major dels Americans, que era pigós però trempat. A Paco Petit no el podia suportar, de presumptuós i milhòmens com era. Allò era un poc trellat!

Fins que van arribar les Festes i, a la revetlla de la Mare de Déu de Gràcia, un xicot del poble veí, que estudiava de metge a València, la va voler treure a ballar. La Bonica estava contenta. No tant pels ulls verds i el cabell negre i ondulat del jove; tampoc perquè tenia bon ofici i hi hauria força al canut. Mentre les iaies i les fadrines seien a la porta del mas en cadires de boga i les parelles ballaven agarrades l’u de Biar, la Bonica plorava d’alegria. Ara ja podia estar tranquil·la: els fills d’aquell home serien Mosquits Bonicos. I li semblava que allò tenia tot el trellat del món.


Pseudònim : Joan Alemany

Comentaris

  • Genial![Ofensiu]
    Pérola | 01-03-2024 | Valoració: 10

    Un relat genial, enhorabona per haver estat seleccionat!

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XIV Concurs ARC de Microrelats «Orígens/Arrels» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    T'enviarem un correu de confirmació, i no caldrà que ens tornis a enviar l'autorització, amb la primera ja farem.

    Moltes gràcies.

    Cordialment,
    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

  • molt ben trellat[Ofensiu]
    Atlantis | 17-02-2024

    M'ha agradat sobretot el reguitzell de malnoms que anomenes i com descrius el poble .
    Finalment arriba el que serà el su enamorat de mes enllà de les seves fronteres.

  • Prou bé | 13-02-2024

    ,..la va encertar? Un bon microrelat.
    Bona posada en escena, bon vocabulari i final obert!
    Sort
    Amb total cordialitat

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297698 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!