Tot per la pàtria

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Era difícil entendre d’on treia aquella fortalesa inesgotable, i més després de tot el que li havia tocat viure. L’Adela passava les hores ocupant-se dels combatents: sargint-ne la roba, escrivint-los cartes al front... Havia decidit fer-se padrina de guerra, potser per a mitigar el neguit d’aquella solitud sobtada i prematura. A cada missiva, inflamada de mots d’alè i d’un entusiasme impostat, transmetia coratge a aquells soldats anònims que, dia rere dia, maldaven perquè la propera nit no esdevingués eterna.
L’apatia i la manca d’implicació inicials de l’Adela, que havien estat objecte de tota mena de murmuracions, havien donat pas a una empenta inesperada. Abillada amb una boina vermella, una camisa del color blau de Prússia i una faldilla negra, es veia amb altres dones bolcades amb la causa i que, com ella, havien perdut el marit al camp de batalla. El seu cas era diferent. Un alt comandament li havia comunicat que el seu home, el Genís, havia mort durant una emboscada, però mai no van trobar-ne el cos.
La postguerra va apaivagar aquell ímpetu desfermat , i l’uniforme va deixar pas a un dol rigorós que pintava la seva indumentària d’atzabeja. Aviat va deixar d’admetre visites i limitava les converses al mercat o al safareig públic a la mínima expressió.
Va passar així quatre dècades fins que, desaparegut el dictador, va obrir per darrer cop la trapa secreta que donava accés a les golfes. Va fer un gest i va esperar uns segons, mentre el lleu espetec de la fusta i un so de passes esmorteïdes indicaven que algú s’hi atansava. Enfilada a l’escala, va ajudar un home de rostre clivellat a baixar-ne els graons: el Genís. El desertor que havia llençat el fusell i abraçat la clandestinitat feia 40 anys. Cansat però envaït per un glatir llargament oblidat, va sortir al carrer i, amb l’emoció d’un infant, va deixar-se acaronar pel sol i el vent. I fou llavors quan l’esguard, enfonsat en el de la seva dona, se li va entelar de llàgrimes i vida.

Gregal

Comentaris

 • Resposta a l'Aleix[Ofensiu]
  Gregal | 22-01-2018

  Hola, Aleix.

  Moltes gràcies! Segons la premsa de l'època (segona meitat dels setanta), algun cas hi va haver de gent que va passar quatre dècades tancada després de la Guerra Civil. El més habitual era que els descobrissin abans, però alguns se'n van sortir.

  Em sembla que he tocat el botó de comentari ofensiu per accident (és molt a prop del de respondre). :O Que el webmaster no en faci cas!

  Ens llegim. Una abraçada!

 • Sorpresa[Ofensiu]
  Aleix de Ferrater | 21-01-2018 | Valoració: 10

  Caram, no m'esperava aquest final! El marit amagat a les golfes quaranta anys! El que s'ha de fer per sobreviure! Ara, crec que és una història que més d'un haurà viscut, tant el d'ell com la vida d'ella, vestint-se com millor li convingués. Magnífic! Una forta abraçada.

  Aleix

 • Gràcies![Ofensiu]
  Gregal | 21-01-2018

  Hola.

  Moltes gràcies!

  El Genís, com ja apareix a la primera part del relat, és el marit de l'Adela, un soldat que aprofita una acció amb moltes baixes (de fet, el donen per mort) per a desertar i tornar a casa seva, on viu amagat fins a la mort de Franco. En acabar la guerra, l'Adela ja ha fingit prou adhesió a la causa nacional (ja no és sospitosa de res), s'aïlla i aparenta ser vídua per a minimitzar el risc que els veïns descobreixin l'amagatall del seu home.

  El text vol ser un homenatge als anomenats talps del franquisme.

  Ens llegim. Una abraçada!

 • Excel.lent relat. Felicitats[Ofensiu]
  unicorn_gris | 20-01-2018 | Valoració: 9

  M'agrada molt.

  Aquesta dona que en un principi era una heroïna i una inspiració per als seus aliats, fins que de sobte l'aparent mort del seu marit la transforma en una dona adolorida i entristida, vestida de dol, acorralada per la seva pròpia tristesa i per l'enyor del seu marit.

  El que no he entès és al final l'home que surt dels soterranis i surt a la llibertat i a la felicitat. ¿Qui és en Genis?

  Ens veiem per Relats. Salut.

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

446 Relats

711 Comentaris

174333 Lectures

Valoració de l'autor: 9.61

Biografia:
CARATULA CONCURS

XII CONCURS ARC DE MICRORELATS
«LA COLLA»


Convocatòria en curs

Data Inici: 01/11/2021
Data Final: 20/05/2022

BASES

1. EL DOTZÈ CONCURS ARC DE MICRORELATS A LA RÀDIO «LA COLLA» tindrà la durada d’un curs literari: des del mes de novembre de 2021 al mes de maig de 2022.


2. Poden participar autors i autores amb obres originals i inèdites, no premiades —ni en procés de deliberació— en altres certàmens, escrites en català i que s’avinguin a les bases de la convocatòria.


3. El concurs és obert a qualsevol persona major de dotze anys (complerts abans de tancar el curs literari).


4. Modalitats de participació:

a) Mitjançant la inscripció gratuïta al portal literari Relats en Català (RC) i la publicació de les obres, directament pels autors i autores, clicant l’opció de participar en el concurs que s’habilitarà a tal efecte. Aquesta inscripció és gratuïta. Els nous inscrits en aquesta convocatòria al portal literari hauran d’enviar un correu a concursos.arc@gmail.com, amb les dades bàsiques: el pseudònim relataire, el nom i cognoms, l’adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte.

b) Mitjançant l’enviament d'un correu a l’adreça concursos.arc@gmail.com, adjuntant en format Word un document amb l’obra (amb el títol i el nom —o pseudònim— de l’autor/autora) i un altre arxiu-plica (amb el títol, el pseudònim, el nom i cognoms, l'adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte). Les obres seran penjades al portal literari Relats en Català (RC) per l’organització del concurs.


5. La temàtica general del concurs duu per títol LA COLLA. Cada mes hi haurà un subtema diferent i relacionat. Aquest és el quadre resum:


Convocatòria / Subtema / Relats seleccionats

Novembre 2021: El virtuós

Desembre 2021:L’esportista

Gener 2022:El Treballador

Febrer 2022:El somiador

Març 2022:L’extravagant

Abril 2022:L’imprescindible

Maig 2022:El líder


6. El/la mateix/a autor/a pot participar en totes les convocatòries mensuals; però sols amb un relat per mes. S’entén, per participant, una sola persona física. En cas que un/a autor/a enviï més d’un relat en una mateixa convocatòria mensual, sigui amb el mateix pseudònim o amb més d’un, es desqualificaran totes les seves obres d’aquell mes. També, si es detectés, que un autor/a s’ha presentat amb diversos nick o pseudònims, quedaria automàticament desqualificat/da del concurs.

7. Els relats hauran de trametre’s dins els primers 20 dies de cada mes, per tal que l'equip d’editors tingui temps d’aprovar i validar cada publicació. L’organització del concurs no acceptarà en cap cas relats rebuts després de la mitjanit del dia 20.

7.1 Els relats han de ser auto conclusius. No poden ser una escena d’alguna cosa més gran o no tenir final. Un microrelat és un gènere amb característiques específiques, no és tampoc un assaig, una anècdota o un acudit.

7.2 Si un autor/a vol lligar els relats mensuals en una història més gran, caldrà que sigui un relat igualment auto conclusiu cada mes. El «continuarà» no serà admès.

8. Les obres presentades no podran superar l’extensió màxima de 2.000 caràcters (espais inclosos). Els relats que incompleixin aquesta condició no seran admesos. Els/les autors/es de les obres presentades es comprometen a no retirar-les abans de fer-se pública la decisió de la Comissió de Concursos, ni de forma definitiva ni per fer-ne correccions i/o modificacions.

9. Mensualment, el Jurat del Concurs, llegirà i valorarà tots els relats presentats durant el mes en curs. Per cada subtema hi haurà 7 obres seleccionades (aquelles que obtinguin la puntuació més alta) que assoliran la condició de finalistes. Es notificarà als autors finalistes per correu electrònic i la Comissió del Concurs se’n farà ressò a les xarxes, en el blog de l’Associació i en el fòrum de la pàgina de Relats en Català.

10. Els equips dels programes literaris i culturals de les ràdios col·laboradores, amb la periodicitat que pertoqui a cada programa, faran la lectura per antena dels relats finalistes de cada mes, a més d’aquells altres que, a criteri de les ràdios, també seleccionin per llegir-se en antena.

11. Finalitzat el concurs, un Jurat extern a l’ARC realitzarà la valoració final dels relats finalistes al llarg del certamen i en triarà tres premis principals. El veredicte, que serà inapel·lable, es farà públic durant l’acte de lliurament de premis i presentació del recull amb totes les obres premiades i finalistes. Oportunament, s’informarà del dia, lloc i hora.

12. La dotació del Concurs ARC de Microrelats «LA COLLA» s'estableix en:

— 1r premi: 400,00 euros i un exemplar del recull.

— 2n premi: 200,00 euros i un exemplar del recull.

— Premi d’Honor: 200 euros i un exemplar del recull (exclusiu pels associats a l’ARC; amb la consideració que si el primer o el segon premi recauen en associats, el premi d’honor es convertiria en un tercer premi, dotat amb 100 euros i un exemplar del recull).

— Premi Extraordinari, no monetari, diploma i tres exemplars del recull, a l’associat/da de l’ARC amb més relats finalistes (Si coincideix amb un dels tres primers premis, seran dos exemplars, més el del premi principal).

— Finalistes: diploma i publicació.

Als imports dels premis s’aplicaran, quan correspongui, les retencions fiscals que Hisenda estipuli en cada exercici per als premis literaris.

13. En cas que el/la mateix autor/a obtingui més d’un dels premis principals detallats en el punt anterior, se li atorgaria només el de major quantia i el següent finalista rebria la condició de premiat.

14. Les obres premiades i finalistes seran editades en un volum col·lectiu editat per l’ARC. Els autors i autores de les obres, pel fet de participar en el concurs, autoritzen a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure els seus relats en aquest recull i a la difusió dels textos pels mitjans habituals de l’ARC. En cas que, per qualsevol circumstància, l’edició no es pogués dur a terme, s’informaria d’aquest fet a través del lloc web i els textos quedarien a disposició dels respectius autors i autores. Pel fet de participar en la convocatòria, els/les autors/es autoritzen a l’ARC a fer-ne difusió i promoció del concurs fent servir reproduccions parcials o totals de les obres, amb les referències adients d’autoria, en qualsevol mitjà publicitari (revistes, premsa, ràdio, TV, cartells, webs i blogs, etc.).

15. L’equip de la Comissió de Concursos es reserva el dret, previ acord amb la resta de membres de la Junta, a interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.

16. La presentació dels originals pressuposa l’acceptació de totes i cadascuna de les bases, incloent-hi l’autorització de publicació de les obres presentades, així com dels drets i obligacions que se’n deriven.


XII CONCURS ARC DE MICRORELATS
«LA COLLA» Associació de Relataires en Català