Proscrit

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Tot era a punt. Sobre la plaça del Blat, molt més atapeïda que els jorns de mercat, es gronxava el braol enfervorit d’una multitud expectant, assedegada de qualsevol fet que esquincés la grisor del dia a dia.

Al marge, les siluetes del veguer, el bisbe i alguns membres del Consell de Cent es retallaven contra uns edificis amb murs de carreus. Miraven d’aparentar serenor i dignitat enmig d’una situació que, en realitat, els incomodava i fastiguejava profundament.

De sobte, una cridòria sorda enlairant-se sobre el tapís de caps va anunciar l’arribada d’aquell personatge infame i solitari, cobert per una caputxa del color de la nit. El botxí. Havia recorregut la minsa distància que el separava de casa seva, a la plaça del Rei, per a esdevenir protagonista d’aquell espectacle execrable. Apesarat, va pujar els graons del cadafal i va esperar el reu. No va trigar a aparèixer, mig exànime i amb una anella al coll que sostenia uns daus de dimensions i colors grotescs. Era un jugador impenitent que, acuitat pels deutes, havia mort un artesà per a robar-li. Això deia una sentència que, com el judici, havia estat una farsa.

Va fitar la forca i va acaronar aquella soga aspra com la mort, tot contemplant el condemnat. Llavors, una sensació d’ofec li va omplir la gola. Desencaixat, va baixar aquells graons i es va atansar al veguer.

—Perdoneu-me, senyor, però no puc fer-ho —va xiuxiuejar davant l’estupor de les autoritats.

—Però què esteu dient?

—Què en farem, de la justícia a Barcelona, si executem un innocent? Al capdavall, no es va trobar cap testimoni que l’incriminés.

Exasperat, el veguer el va obligar a tornar sobre les seves passes. Que n’era de fàcil, apaivagar els ànims de la concurrència amb mentides.

Gairebé tant com entrar al taller d’aquell pobre argenter per a llevar-li els diners i la vida. També aquella matinada, i una vegada més, la foscor de la indumentària i la seva condició de botxí l’havien tornat a fer invisible.

Gregal


Comentaris

  • Resposta a l'Aleix[Ofensiu]
    Gregal | 21-01-2018

    Hola, Aleix.

    Moltes gràcies. Celebro que t'hagi agradat.

    Una abraçada. Ens llegim!

  • bona reconstrucció[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 21-12-2017 | Valoració: 10

    Un molt bon relat, molt ben ambientat. Ja veig que això de la injustícia fa temps que ens envolta! M'ha agradat molt. Una forta abraçada.

    Aleix

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

295853 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!