Masoquisme gastronòmic?

Un relat de: llpages
D'entre els misteris que envolten la dona i l'home actuals n'hi ha un que sobresurt per la profunditat de l'enigma: per què els vegetarians mengen hamburgueses veganes? Doncs per això mateix, perquè són veganes, no? No, no, em refereixo a per què els donen forma d'hamburguesa.
El fil argumental seria el següent: els vegetarians no mengen carn, i com que les hamburgueses són de vedella, a quina ment perversa se li ha acudit d'agafar ingredients vegetals i donar-los forma d'hamburguesa? Per què recordar als vegetarians que estan cruspint-se quelcom prohibit, però que en realitat no ho és perquè no conté carn? Enrevessat? Autoflagelacio? Autoengany? No és molt més senzill menjar-se l'enciam, l'escarola, els crèixems, els raves, el cogombre, la pastanaga i tot el que vulgueu afegir tal i com ens els ofereix la natura? Doncs no, hi ha gent que s'absté dels productes procedents de la ramaderia però sembla que li agradi de palplantar-se davant del taulell del carnisser i fer-li una ostentosa botifarra mentre exhibeix una hamburguesa vegana envasada al buit. Oi que no lliga? I la cosa no s'acaba aquí: ja podeu fregir cansalada o fer-vos un entrepà de pernil que no han vist un porc ni en pintura, o les croquetes o el teriyaki sense pollastre...
Quan ens coem una hamburguesa vegana, ens estem menjant una hamburguesa? Sí i no. Ens apropem al gat de Schrödinger, el qual, paradoxalment, era viu i alhora mort mentre no s'obrís la capsa: ens fem uns hamburguesa pel continent, la forma que té, però no ho és pel contingut, absència total de carn. Vés per on que la física quàntica i el veganisme estan més relacionats que mai.
Estem davant d'un cas de "masoquisme gastronòmic"? I si fos una forma velada de sortir victoriós d'una temptació? Em recorda el cas (com un cabàs) de Sant Antoni Abat, al qual se li aparegué el dimoni en forma de llibertina donzella que volia seduir al cast anacoreta fent-lo pecar carnalment (avui dia, si a en Banyetes li donés per transformar-se en femella libidinosa, s'exhauririen a l'acte les existències industrials d'hàbits de monjo). L'hamburguesa de vedella és el desig carnal que es disfressa de vegana, i la temptació es venç menjant-te-la sense moure els llavis.
Fem el raonament des de l'altra banda de la barrera: avui he agafat la carn picada, l'he moldejada fins agafar una forma fusiforme, l'he pintada amb el taronja de la salsa romesco i he plantat un parell de brots de julivert a l'extrem més ample i... voilà! He preparat una pastanaga carnívora! Tinc l'esperit molt més tranquil, ara endrapo una hamburguesa d'Angus cinc estrelles però disfressada d'hortalissa, així que quan el meu colesterol assoleixi valors estratosfèrics li diré al meu metge que no ho entenc, que només pico pastanagues, fotut burro. Complicat? Absurd? Més fals que un "chavo sevillano"!
Plego abans que els vegetarians i/o els carnívors em fiquin la meva novedosa "pastanaga" pel cul, que això de fer trontollar la fe dels creients sempre acaba malament.

Comentaris

  • Chapeau[Ofensiu]
    Joan Capdevila | 22-05-2022 | Valoració: 10

    Sobren comentaris . Rodo.

  • Original[Ofensiu]
    MariaM | 02-05-2022 | Valoració: 10

    Un relat molt interessant, original i suposo amb ironia molt pròpia, amb idees que potser algú aprofitarà.
    MariaM

  • Blasfèmia! [Ofensiu]
    Solsona Bot | 16-04-2022 | Valoració: 10

    Un relat ben divertit. Estic esperant el comentari d'algun vegetarià que el consideri una blasfèmia. Jo també reconec haver-les provades, i també les farcides de peix o crustacis. El que no havia mai considerat és la possibilitat de fer servir la carn amb una disfressa de vegetal. Molt bona!
    p.d. gràcies pel comentari al meu escrit.

  • Boníssim[Ofensiu]
    Neus Marín Cupull | 13-04-2022 | Valoració: 10

    Primer de tot gràcies per comentar el meu relat "Benvinguda, senyora Smith". I gràcies al teu comentari he vist el teu últim relat, que m'havia passat per alt per alt.
    I et dic això, perquè t'haig de felicitar. He rigut molt, la teva sàtira vegana/vegetariana/carnívor és boníssima, divertida i no dius res segons el meu parer que no sigui veritat.
    Et confesso un secret: Jo també he menjat hamburgueses amb verduretes picades, potser per sentir-me menys culpable? Ha, ha, ha!
    Enhorabona,
    una abraçada,
    Neus.

  • Butifarra negra.[Ofensiu]
    Nil de Castell-Ruf | 06-04-2022 | Valoració: 10

    Molt vegans i vegetarians no menjaran butifarra negra o blanca per ésser teca de carnívors. La menjaran embutida d'alguna mena de producte vegetal que faci posible una réplica a la carnívora. Menja , menja no en menjaran..., Però quan es fiquen al llit i apagan la llum tot és mengivol i ja sabeu a que em refereixo....Molt bo el teu relat, perquè fas una reflexió que molts no hi havien caigut. M'he n'alegro, després de dos anys sense jo publicar res i entrar a R.C, de tornar a llegir-te de bell nou. Salut!, Nil.

  • Contradictoris...[Ofensiu]
    Magda Garcia | 28-03-2022 | Valoració: 10

    ...certament els éssers humans sóm contradictoris perquè volem hamburgueses sense carn que ens aporten la satisfacció de no haver sacrificat cap animal...m'has fet riure perquè cada decisió que prenem a nivell gastronòmic té una vessant ideològica... Si! Som una miqueta masoquistes ... Fins que no es trobi una nova versió de les hamburgueses clàssiques! Cordialment.

  • Sàtira.[Ofensiu]
    SrGarcia | 21-03-2022

    Alguna vegada he passat per davant d'un restaurant vegetarià; he vist coses a la carta com ara hamburgueses, mandonguilles i xoriço vegetarià, i unes coses japoneses que ni vull saber que són. No he vist mai la samfaina, els espinacs amb panses i pinyons, les patates vídues, el bròquil amb fesols o la patata amb bajoques, es veu que aquestes són coses massa vulgars.
    Una sàtira molt encertada; un final molt bo; està molt bé això de disfressar una hamburguesa com si fos una pastanaga.

  • Potser si...[Ofensiu]
    Prou bé | 20-03-2022

    ...Que és un cert masoquisme no voler menjar carn , però fer-ho veure. Així no s'enyora tant un bon entrecot O un plat de pernil amb pa amb tomàquet...ah! El pa amb tomàquet sí que està permès. És clar que acompanyant un hamburguesa vegetal...sembla allò de pa amb pa menjar per a t....
    Bé sigui com sigui una molt bona dissertació, com ja ha dit el company relataire.
    M'ha agradat tal com l'has presentat!

    Amb total cordialitat

  • Bona dissertació[Ofensiu]
    geriburrito | 20-03-2022

    Bona dissertació, però m'ha semblat (no sé si era la teva intenció) més un assaig que un conte. Crec que com a exercici literari hauria sigut més interessant que provessis d'argumentar en defensa de les hamburgueses veganes, en comptes d'argumentar-hi en contra, o escriure-ho en forma de diàleg on hi hagués dos personatges adoptant cada un una de les dues posicions oposades, fent així menys evident quina és la teva posició personal, no perquè aquesta no em sembli lícita (de fet la comparteixo bastant), sinó perquè crec que així hauries enriquit molt més el text.
    També veig un altra història potencial que podries escriure agafant la idea dels últims paràgrafs on parles de crear un aliment que tingués forma de verdura i contingut de carn. Això té molt de joc.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de llpages

llpages

227 Relats

995 Comentaris

295373 Lectures

Valoració de l'autor: 9.85

Biografia:
Vaig néixer a Barcelona l'any 1964. Sóc químic i treballo a la indústria farmacèutica catalana. A banda d'escriure, sóc un gran aficionat als escacs, la música clàssica, el jazz i el col·leccionisme de llibres antics de química. Els relats humorístics són els meus preferits, potser perquè són els més difícils d'escriure.