L'informe PASSI

Un relat de: kefas

Des del moment que va ser nomenat president, l'objectiu de transformar el país en un paradís va ser la seva obsessió. I ara que ho ha aconseguit amb el projecte "Un PASSI cap al paradís", està exultant i desitjós de proclamar-ho.

Explicarà que el primer pas, sota el lema "PASSI cap a la germanor", ha consistit a convidar el món sencer a gaudir de la fraternitat del nostre país. Naturalment, el país s'ha omplert de gent procedent de totes les cultures, representades majoritàriament pels més necessitats de fraternitat en els països d'origen. Quin goig de multiculturalitat! Ni a la Torre de Babel n'hi havia tanta.

Estimulat pel primer èxit, el lema "PASSI cap a la saviesa", després de llimar l'exigència de responsabilitat i disciplina i eliminar el coneixement memorístic i l'esforç, ha permès la feliç igualtat en l'obtenció d'un títol acadèmic del més alt nivell. Ara, el país pot competir, sense complexos, amb les economies més poderoses del món.

A continuació, el "PASSI cap a la vida serena", atorgant un sou digne a tothom, a perpetuïtat, permet no haver-se de preocupar per les minúcies materials. Ha eliminat les ansietats i trastorns associats a l'estrès i preocupació produïts per l'esforç necessari per haver de guanyar-se la vida.

Ara, pletòric d'alegria per l'èxit del PASSI, es troba en un auditori gegantí, al que no té clar com hi ha arribat, ple de gom a gom de ciutadans que, en un respectuós i absolut silenci, esperen que els llegeixi l'informe. Hi fa una mica de fred i, amb la boira, la sensació de fredor s’aguditza. Se'ls mira i veu que, malgrat la diversitat de trets corporals, són una família. Tots, totes i totis porten unes grans i boniques ales blanques i una aura lluminosa resplendeix sobre els seus caps. És la prova que s'ha aconseguit l'anhelada inclusió, de forma irreversible, en el paradís somiat.

Comentaris

  • Enginyós[Ofensiu]
    fesolmenut | 19-12-2023 | Valoració: 9

    Un conte crític amb la societat i amb la impossibilitat de reformar-la (vist el final que ens planteges). El final no és previsible i fa pensar en el destí que tenen reservat la majoria d'utopies.

    Bon relat!

    Salut i molta sort!

    PD: gràcies per les felicitacions a l'anterior relat, que també han d'anar per tu, que també vas quedar finalista. Enhorabona.

  • Utopia[Ofensiu]
    marialluïsa | 17-12-2023


    un relat molt ben escrit amb el desig de la felicitat per a tothom. No deixa de ser una utopia en un món que tothom va a la seva d'una manera exagerada i contraproduent. Tant de bo fos possible.

  • Optimisme de la voluntat[Ofensiu]
    aleshores | 13-12-2023

    Aquest "There is no such thing as a free lunch" que va popularitzar un tal M. Friedman és per això pessimista.

    Es podria contraposar la frase d'A.Gramsci: "Pessimisme de la intel·ligència, optimisme de la voluntat.

    Perquè, malgrat tot, l'home és social, la societat té història. L'home no és predeterminat -merament biològic impertorbable - sinó subjecte a canvis per adaptar-se i sobreviure.

  • També a la Terra[Ofensiu]
    llpages | 13-12-2023

    Hi ha aspectes del relat que quasi s'estan reproduint a la nostra societat. La germanor la vivim cada dia, la societat és més diversa que mai, barreja de cultures i ètnies que conviuen però no sempre adaptats, cadascú amb els seus costums i respectant-nos mútuament (malauradament, no sempre ni arreu, només cal mirar els conflictes al món). Quant a la saviesa, és cert que l'esforç s'ha esvaït en molts aspectes de la vida, des dels estudiants fins als que viuen de reportatges roses, també en aquest punt ja tenim el Cel a la Terra. I que hi ha qui viu de subsidis i ajuts sense haver de buscar feina (alerta! no tothom, quedi clar!) amb més cara que esquena i que se'n vanagloria sense vergonya, d'això, malauradament, també en tenim exemples (insisteixo, els ajuts han d'existir per als que ho passen molt malament, només faltaria). O sigui que no calen ni ales ni aureoles al cap, que el Paradís, per a alguns, ja és a la Terra. Un relat que distreu, fa pensar i et fa venir ganes de llegir el següent.

  • Paradís.[Ofensiu]
    SrGarcia | 12-12-2023

    Descrius un paradís artificial, un fals paradís, com els dels alcohòlics o drogoaddictes. Tu sempre tan punyent en la sàtira.
    Hi podríem afegir el paradís del "lawfare" i de dir-nos que tots som iguals o el d'explicar-nos qualsevol acudit i pretendre que ens el creguem. Ara van així els paradisos.

  • Un informe...[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 11-12-2023

    esperançador. La igualtat desitjada en forma part, en un ambient de lluita i solidaritat.Potser un desig, però, ara per ara, no deixa de ser un somni. Potser algun dia es farà realitat?

    Bona sort Kefas.

    Rosa.

  • Ai el paradís![Ofensiu]
    Solsona Bot | 10-12-2023

    Un paradís ple d'àngels i, tanmateix, amb un ambient fresc i boirós. Potser falta la passió. No sé si m'atreu gaire anar-hi. Bon relat! Sort!

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats