L'ascens

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
L’ascens

Aixeca la vista. Ja s’està fent fosc però ni rastre del cim. Intueix que es troba a prop, però després d’un ascens tan llarg, sent que les forces l’abandonen. Té les cames agarrotades, l’esquena adolorida i les mans li palpiten seguint el martelleig arrítmic del seu cor.
Es dona un temps per recuperar l’alè. Fa la vista enrere i mira cap avall, contemplant el terreny (i l’alçada) que ha conquerit. Pas a pas, metre a metre.
«Has invertit molt d’esforç per arribar fins aquí i ara ho enviaràs tot a fer la mà?!»
I amb l’embranzida pròpia de la ràbia, fa una passa conquerint uns centímetres. Sent com es reactiva el seu cos. Cada fibra muscular es tensa per donar-li l’impuls necessari per pujar una mica més. L’escalfor de l’esforç físic puja com l’escuma des dels seus peus, inundant tot el tren inferior i estenent-se pel tronc, pels braços i envermellint-li les galtes. Amb la calor arriba la transpiració, que li humiteja el front i les aixelles.
Torna a agafar el ritme i ara empra els braços per recolzar-se a les parets del camí, que ascendeix sinuosament. Ajusta la postura i baixa l’esquena per oferir un centre de gravetat més baix que l’ajudi a mantenir l’equilibri, i en girar l’últim revolt, s’adona que el cim es troba a tocar.
«Vinga Nur! Ja ho tens» S’encoratja per afrontar els últims metres. Concentra totes les seves forces en la recta final. Fa un darrer esforç apuntalant-se amb les mans i gairebé de quatre grapes, aconsegueix trepitjar aquell cim marmori i fred que l’havia estat defugint, com si s’allunyés amb cada passa.
Es queda de genolls amb els ulls tancats. Després d’uns segons deliciosos de triomf, els obre i contempla enfront seu, la inscripció il·luminada amb neó blau: Sobre àtic, 2a porta
«Ja soc a casa»
S’aixeca amb prou feines ajudant-se de la barana de ciment. Enfront seu, una porta de metall i plàstic la separa del descans. Planta una mà al picaport i endinsa l’altra a la butxaca buscant la targeta d’accés.
— Merda! On és?



Signat
Elies Martínez

Comentaris

  • Senzillament Genial![Ofensiu]
    MARIFE GRAU SOLANA | 04-01-2022 | Valoració: 10

    Jo que ja t'imaginava pujant el cim... Es genial!!!

  • Molt agraït [Ofensiu]
    Elies M Codina | 01-01-2022

    Què bé que us hagi arribat! Molt agraït pels feed-backs i els comentaris. Amb ganes de penjar el relat de gener ;)
    Abraçades,
    Elies

  • Pimpampum | 31-12-2021 | Valoració: 10

    M’he assegut per recuperar forces i m’ha flipat el final. És genial, felicitats!!

  • Brutal[Ofensiu]
    Nanuca | 30-12-2021 | Valoració: 9

    Quin patiment! He pujat amb la Nur i m he cabrejat per la oblit!

  • Gràcies[Ofensiu]
    Elies M Codina | 16-12-2021

    Gràcies pels comentaris. Genial que us hagi enganxat i sorprés el final. He gaudit escrivint-lo. Espero que vosaltres també llegint-lo ;) Abraçades

  • sis mil[Ofensiu]
    La Becada | 16-12-2021

    sembla que està fent un sis mil i al final resulta que és un segon pis, mot bó. M'ha enganxat fins al final.
    Bona sort

  • Terrible[Ofensiu]
    Prou bé | 15-12-2021 | Valoració: 10

    Com he viscut l'esforç, el cansament i l la tenacitat per aconseguir per arribar! I la frustració i desesperació en no poder assolir el descans!
    Molt ben escrit i un ritme que enganxa fins al final!
    Amb total cordialitat

  • descens[Ofensiu]
    marialluïsa | 14-12-2021 | Valoració: 9


    Quin patiment.
    Ja es feia estrany pujar una muntanya fent-se fosc, però en un relat tot és possible. He esbufegat i patit gairebé com el protagonista. El final, bo i sorprenent. Potser troba un ascensor...

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament, entra a concurs.

    Gràcies per participar.

    Comissió XII Concurs ARC de microrelats

Valoració mitja: 9.6

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

293884 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!