L'ascens

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
L’ascens

Aixeca la vista. Ja s’està fent fosc però ni rastre del cim. Intueix que es troba a prop, però després d’un ascens tan llarg, sent que les forces l’abandonen. Té les cames agarrotades, l’esquena adolorida i les mans li palpiten seguint el martelleig arrítmic del seu cor.
Es dona un temps per recuperar l’alè. Fa la vista enrere i mira cap avall, contemplant el terreny (i l’alçada) que ha conquerit. Pas a pas, metre a metre.
«Has invertit molt d’esforç per arribar fins aquí i ara ho enviaràs tot a fer la mà?!»
I amb l’embranzida pròpia de la ràbia, fa una passa conquerint uns centímetres. Sent com es reactiva el seu cos. Cada fibra muscular es tensa per donar-li l’impuls necessari per pujar una mica més. L’escalfor de l’esforç físic puja com l’escuma des dels seus peus, inundant tot el tren inferior i estenent-se pel tronc, pels braços i envermellint-li les galtes. Amb la calor arriba la transpiració, que li humiteja el front i les aixelles.
Torna a agafar el ritme i ara empra els braços per recolzar-se a les parets del camí, que ascendeix sinuosament. Ajusta la postura i baixa l’esquena per oferir un centre de gravetat més baix que l’ajudi a mantenir l’equilibri, i en girar l’últim revolt, s’adona que el cim es troba a tocar.
«Vinga Nur! Ja ho tens» S’encoratja per afrontar els últims metres. Concentra totes les seves forces en la recta final. Fa un darrer esforç apuntalant-se amb les mans i gairebé de quatre grapes, aconsegueix trepitjar aquell cim marmori i fred que l’havia estat defugint, com si s’allunyés amb cada passa.
Es queda de genolls amb els ulls tancats. Després d’uns segons deliciosos de triomf, els obre i contempla enfront seu, la inscripció il·luminada amb neó blau: Sobre àtic, 2a porta
«Ja soc a casa»
S’aixeca amb prou feines ajudant-se de la barana de ciment. Enfront seu, una porta de metall i plàstic la separa del descans. Planta una mà al picaport i endinsa l’altra a la butxaca buscant la targeta d’accés.
— Merda! On és?Signat
Elies Martínez

Comentaris

 • Senzillament Genial![Ofensiu]
  MARIFE GRAU SOLANA | 04-01-2022 | Valoració: 10

  Jo que ja t'imaginava pujant el cim... Es genial!!!

 • Molt agraït [Ofensiu]
  Elies M Codina | 01-01-2022

  Què bé que us hagi arribat! Molt agraït pels feed-backs i els comentaris. Amb ganes de penjar el relat de gener ;)
  Abraçades,
  Elies

 • Pimpampum | 31-12-2021 | Valoració: 10

  M’he assegut per recuperar forces i m’ha flipat el final. És genial, felicitats!!

 • Brutal[Ofensiu]
  Nanuca | 30-12-2021 | Valoració: 9

  Quin patiment! He pujat amb la Nur i m he cabrejat per la oblit!

 • Gràcies[Ofensiu]
  Elies M Codina | 16-12-2021

  Gràcies pels comentaris. Genial que us hagi enganxat i sorprés el final. He gaudit escrivint-lo. Espero que vosaltres també llegint-lo ;) Abraçades

 • sis mil[Ofensiu]
  La Becada | 16-12-2021

  sembla que està fent un sis mil i al final resulta que és un segon pis, mot bó. M'ha enganxat fins al final.
  Bona sort

 • Terrible[Ofensiu]
  Prou bé | 15-12-2021 | Valoració: 10

  Com he viscut l'esforç, el cansament i l la tenacitat per aconseguir per arribar! I la frustració i desesperació en no poder assolir el descans!
  Molt ben escrit i un ritme que enganxa fins al final!
  Amb total cordialitat

 • descens[Ofensiu]
  marialluïsa | 14-12-2021 | Valoració: 9


  Quin patiment.
  Ja es feia estrany pujar una muntanya fent-se fosc, però en un relat tot és possible. He esbufegat i patit gairebé com el protagonista. El final, bo i sorprenent. Potser troba un ascensor...

 • Relat rebut[Ofensiu]

  Relat rebut correctament, entra a concurs.

  Gràcies per participar.

  Comissió XII Concurs ARC de microrelats

Valoració mitja: 9.6

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

383 Relats

571 Comentaris

158038 Lectures

Valoració de l'autor: 9.60

Biografia:
CARATULA CONCURS

XII CONCURS ARC DE MICRORELATS
«LA COLLA»


Convocatòria en curs

Data Inici: 01/11/2021
Data Final: 20/05/2022

BASES

1. EL DOTZÈ CONCURS ARC DE MICRORELATS A LA RÀDIO «LA COLLA» tindrà la durada d’un curs literari: des del mes de novembre de 2021 al mes de maig de 2022.


2. Poden participar autors i autores amb obres originals i inèdites, no premiades —ni en procés de deliberació— en altres certàmens, escrites en català i que s’avinguin a les bases de la convocatòria.


3. El concurs és obert a qualsevol persona major de dotze anys (complerts abans de tancar el curs literari).


4. Modalitats de participació:

a) Mitjançant la inscripció gratuïta al portal literari Relats en Català (RC) i la publicació de les obres, directament pels autors i autores, clicant l’opció de participar en el concurs que s’habilitarà a tal efecte. Aquesta inscripció és gratuïta. Els nous inscrits en aquesta convocatòria al portal literari hauran d’enviar un correu a concursos.arc@gmail.com, amb les dades bàsiques: el pseudònim relataire, el nom i cognoms, l’adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte.

b) Mitjançant l’enviament d'un correu a l’adreça concursos.arc@gmail.com, adjuntant en format Word un document amb l’obra (amb el títol i el nom —o pseudònim— de l’autor/autora) i un altre arxiu-plica (amb el títol, el pseudònim, el nom i cognoms, l'adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte). Les obres seran penjades al portal literari Relats en Català (RC) per l’organització del concurs.


5. La temàtica general del concurs duu per títol LA COLLA. Cada mes hi haurà un subtema diferent i relacionat. Aquest és el quadre resum:


Convocatòria / Subtema / Relats seleccionats

Novembre 2021: El virtuós

Desembre 2021:L’esportista

Gener 2022:El Treballador

Febrer 2022:El somiador

Març 2022:L’extravagant

Abril 2022:L’imprescindible

Maig 2022:El líder


6. El/la mateix/a autor/a pot participar en totes les convocatòries mensuals; però sols amb un relat per mes. S’entén, per participant, una sola persona física. En cas que un/a autor/a enviï més d’un relat en una mateixa convocatòria mensual, sigui amb el mateix pseudònim o amb més d’un, es desqualificaran totes les seves obres d’aquell mes. També, si es detectés, que un autor/a s’ha presentat amb diversos nick o pseudònims, quedaria automàticament desqualificat/da del concurs.

7. Els relats hauran de trametre’s dins els primers 20 dies de cada mes, per tal que l'equip d’editors tingui temps d’aprovar i validar cada publicació. L’organització del concurs no acceptarà en cap cas relats rebuts després de la mitjanit del dia 20.

7.1 Els relats han de ser auto conclusius. No poden ser una escena d’alguna cosa més gran o no tenir final. Un microrelat és un gènere amb característiques específiques, no és tampoc un assaig, una anècdota o un acudit.

7.2 Si un autor/a vol lligar els relats mensuals en una història més gran, caldrà que sigui un relat igualment auto conclusiu cada mes. El «continuarà» no serà admès.

8. Les obres presentades no podran superar l’extensió màxima de 2.000 caràcters (espais inclosos). Els relats que incompleixin aquesta condició no seran admesos. Els/les autors/es de les obres presentades es comprometen a no retirar-les abans de fer-se pública la decisió de la Comissió de Concursos, ni de forma definitiva ni per fer-ne correccions i/o modificacions.

9. Mensualment, el Jurat del Concurs, llegirà i valorarà tots els relats presentats durant el mes en curs. Per cada subtema hi haurà 7 obres seleccionades (aquelles que obtinguin la puntuació més alta) que assoliran la condició de finalistes. Es notificarà als autors finalistes per correu electrònic i la Comissió del Concurs se’n farà ressò a les xarxes, en el blog de l’Associació i en el fòrum de la pàgina de Relats en Català.

10. Els equips dels programes literaris i culturals de les ràdios col·laboradores, amb la periodicitat que pertoqui a cada programa, faran la lectura per antena dels relats finalistes de cada mes, a més d’aquells altres que, a criteri de les ràdios, també seleccionin per llegir-se en antena.

11. Finalitzat el concurs, un Jurat extern a l’ARC realitzarà la valoració final dels relats finalistes al llarg del certamen i en triarà tres premis principals. El veredicte, que serà inapel·lable, es farà públic durant l’acte de lliurament de premis i presentació del recull amb totes les obres premiades i finalistes. Oportunament, s’informarà del dia, lloc i hora.

12. La dotació del Concurs ARC de Microrelats «LA COLLA» s'estableix en:

— 1r premi: 400,00 euros i un exemplar del recull.

— 2n premi: 200,00 euros i un exemplar del recull.

— Premi d’Honor: 200 euros i un exemplar del recull (exclusiu pels associats a l’ARC; amb la consideració que si el primer o el segon premi recauen en associats, el premi d’honor es convertiria en un tercer premi, dotat amb 100 euros i un exemplar del recull).

— Premi Extraordinari, no monetari, diploma i tres exemplars del recull, a l’associat/da de l’ARC amb més relats finalistes (Si coincideix amb un dels tres primers premis, seran dos exemplars, més el del premi principal).

— Finalistes: diploma i publicació.

Als imports dels premis s’aplicaran, quan correspongui, les retencions fiscals que Hisenda estipuli en cada exercici per als premis literaris.

13. En cas que el/la mateix autor/a obtingui més d’un dels premis principals detallats en el punt anterior, se li atorgaria només el de major quantia i el següent finalista rebria la condició de premiat.

14. Les obres premiades i finalistes seran editades en un volum col·lectiu editat per l’ARC. Els autors i autores de les obres, pel fet de participar en el concurs, autoritzen a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure els seus relats en aquest recull i a la difusió dels textos pels mitjans habituals de l’ARC. En cas que, per qualsevol circumstància, l’edició no es pogués dur a terme, s’informaria d’aquest fet a través del lloc web i els textos quedarien a disposició dels respectius autors i autores. Pel fet de participar en la convocatòria, els/les autors/es autoritzen a l’ARC a fer-ne difusió i promoció del concurs fent servir reproduccions parcials o totals de les obres, amb les referències adients d’autoria, en qualsevol mitjà publicitari (revistes, premsa, ràdio, TV, cartells, webs i blogs, etc.).

15. L’equip de la Comissió de Concursos es reserva el dret, previ acord amb la resta de membres de la Junta, a interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.

16. La presentació dels originals pressuposa l’acceptació de totes i cadascuna de les bases, incloent-hi l’autorització de publicació de les obres presentades, així com dels drets i obligacions que se’n deriven.


XII CONCURS ARC DE MICRORELATS
«LA COLLA» Associació de Relataires en Català