l'Arbre

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
L’ARBRE


Avui ja és el vuitè cop que venen. Aixequen la pota, i ja hi som! Aquest plataner és el més gran i vell del passeig i els gossos no se n’estan.
Avui fa just un any que sóc en aquest maleït arbre.
Anava fent exercici, com feia sempre que podia, escoltant el partit de futbol. Sóc un incondicional del meu equip, però no em veureu mai davant la pantalla en un partit en directe; això no. M’emociono massa amb les jugades i prefereixo escoltar el partit per la ràdio mentre corro. Així mantinc la tensió a ratlla. De cop i volta la defensa va fer una errada imperdonable i ens van fer un gol al darrer minut. Podeu comprendre com em vaig sentir, molt enrabiat. En arribar a l’arbre li vaig donar una forta puntada de peu. A l’instant em vaig trobar dins d’ell, sí, de l’arbre, el que llegiu! I aquí segueixo.
Visc el que ell sent cada dia; també el pas de les estacions. A la primavera l’aigua que refresca les arrels, a l’estiu, el rigor de la sequera, a la tardor la caiguda de les fulles, i ara, a l’hivern, la solitud. Els ocells que havien fet el niu, els insectes que giravoltaven a totes hores, fins i tot la gent que surt de passeig, han gairebé desaparegut. Sí, jo sento i també veig i escolto, però sóc indetectable per a la gent. Parlo amb l’arbre i no em contesta. No sé si em sent. Li dic que he entès la lliçó. Ja he acomplert el càstig i estic penedit. Com quan era petit a l’escola. Però res!
Avui, però, veig una dona, de figura fràgil, cabells rinxolats i ulls d’un verd lluminós, que s’atura i mira l’arbre de baix a dalt.
Salto, moc les mans, li crido que doni un cop de peu a l’arbre. Potser si ho fa tindré companyia, o potser es produirà un miracle i seré lliure. Va! Si us plau! Ajuda’m!
Gira amb molta lentitud al nostre voltant. Se li dibuixa un somriure a la cara, s’atura. S’acosta. Amb suavitat reposa la cara a l’arbre i amb les mans li fa una abraçada llarga i serena.
Gràcies, li dic, i sento sota els peus el carrer, el sol a la cara i pau, molta pau.




Pseudònim: Solsona Bot

Comentaris

  • Fantastic[Ofensiu]
    Laurea.lol | 19-11-2020 | Valoració: 10

    El teu relat despren sensibilitat i empatia. Es reconfortat i m'ha despertat un somriure. Moltes gràcies!

  • a dins d'un arbre[Ofensiu]
    Atlantis | 11-11-2020

    M'agraden els relats que son una mica surrealistes. Jo un dia en vaig escriure un qu estava a dins d'un forat i ue ningú em veia...Aquest me l'ha recordat.

    he gaudit llegint-lo

  • Molt bo![Ofensiu]
    Neus Marín Cupull | 10-11-2020 | Valoració: 10

    Llegint el teu relat m'he recordat dels relats de Pere Calders. Molt divertit
    Felicitats, per fer un relat versemblant una situació inversemblant.

    Neus

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297840 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!