La tieta de lluny

Un relat de: Mena Guiga
Havia repenjat la bicicleta contra una paret de la botiga de fruita i verdura al davant de la qual hi havia un cafè amb terrasseta. I la va veure: la tia Antònia. La dona octogenària, escarxofada en una butaca de vímet amb coixí verd fosc, i a la tauleta rodona una tassa tapada amb un plat: una infusió. S'havia posicionat hàbilment sota un estufa de sostre, tot i que anava abrigada, que la temperatura havia baixat molt en pocs dies.

La va saludar i s'hi va acostar per dir-li si li podia vigilar la bicicleta mentre comprava gingebre i dàtils dels grossos i dolços.

En tenir la compra a la cistella torta, rovellada i amb un forat de cap corc del ferro la dona de quaranta-tres anys va anar a estar una estona per la dona d'un oncle amb el qual ni havia tingut tracte per ser oncle del pare i per haver viscut molt de temps en una altra vila.


La tia Antònia ni feia dos anys que havia enviudat. El seu difunt va morir d'aquell mal tan extens el nom del qual sembla de valents anomenar-lo perquè queda al cervell i crea por.

La tia Antònia era una lluna grassa per la cara plena i clara i el somriure sincer.
Els ulls menuts sota ulleres de montura daurada. Els llavis fins i pintats d'un rosa pujat com els pètals de certes roses. Les celles, dibuixades: dos arcs de color marró enrossit. La flaccidesa del rostre, espai per a petons. Una permanent del color de la tardor, recopil·lació cargolera al cap.

-I avui no m'he posat crema, eh?

La tia Antònia, presumint en la vellesa i en la recta final. Enyorant el marit el qual acostumava a jugar a la petanca i que abans havia estat un pintor de cases amb molt bon gust, que havia tingut empresa pròpia però que no havia sabut tirar endavant. Va a caràcters. I la imatge d'aquella llàgrima presa en trobar-la pel carrer uns mesos després i copsar el seu dolor, la seva solitud, la seva feblesa.

-El trobo molt a faltar, Lídia.

Anava abillada amb un abric color quasi safrà i amb un mocador. Arracades com gotes d'un porpre diluït, anells en uns quants dits. I mitges i sabata fina com d'Alícia en el País de les Meravelles, de color lila fosc, lluentes, que la filla li havia regalat.

-Són bones, que van costar cap a cent euros.

I sí que eren boniques. Li donaven un aire de nena i de princesa.

-Tia, ha de posar-se així de maca cada dia. Ha de tenir il·lusió per fer goig.

I la va abraçar i la va acaronar i se la va quedar mirant amb amor, aquella tia de lluny que sentia propera per coses d'aquelles que amb paraules no s'acaben d'explicar bé.

La dona la va informar que la seva única filla, que vivia a Holanda, li estava buscant un lloc per anar a viure prop d'ella. La visitava de tant en tant i alguna vegada la tia viatjava a aquell país amb taxi demanat i atenció especial durant el vol.

Li va pregar que quan marxés definitivament la truqués, que prendrien alguna cosa juntes. La volia tenir sempre al record. I la va tornar a abraçar: havia de marxar a fer el dinar, que el nen havia plegat d'escola, tocaria el timbre i no l'obriria ningú.

I mentre pedalava i entomava l'aire fred i sec va saber que n'hauria d'escriure un relat.

Comentaris

  • les tietes arriben...[Ofensiu]

    Les tietes et toquen de prop, t'arriben a l'ànima i s'hi instal·len, discretament, sense fer soroll i hoi esdevenen hostes perpètues. Gran tieta i gran relat! Enhorabona!
    Moltes gràcies perl teu comentari al de "La tia Adela" !

  • Una tieta com la meva[Ofensiu]
    Atlantis | 02-12-2013

    potser per això m'ha agradat tant el relat per lo bé que la descrius i per aquest sentiment de tendresa que inspira. Tot està tan ben explicat que veus a la tieta, la cadira, la infusió, les seves galtes...M'ha encantat.

    Et llegeixo i admiro la teva capacitat d'escriure, la teva versalitat i aquesta manera tan teva de parlar. I digues d'on treus el temps?

    Una abraçada

  • I així...[Ofensiu]
    Annalls | 26-11-2013

    ... ho revius i ens fas participar. Que dur quedar-se sol , sempre la putada de perdre algú estimat , no se si és pitjor de jove que tens tant per davant (segons diuen pq de fet no és sap), o de gran... que a sobre que et queda menys et toca sol-a , despendre't d'una part que ja era com teva ...
    Penso amb la Brins...

    Records

    Anna

  • I tal dit, tal fet[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 23-11-2013 | Valoració: 10

    Havies d'escriure un relat i ho has fet, magníficament, com sempre. Tota una sèrie de detalls que enriqueixen. Detalls físics i psicològics per a dibuixar una tieta molt propera. M'ha agradat especialment quan dius que te l'estimes sense saber ben bé com explicar-ho, o alguna cosa així. Sempre és un plaer llegir-te i aprendre. Una abraçada.

    Aleix

l´Autor

Foto de perfil de Mena Guiga

Mena Guiga

879 Relats

930 Comentaris

440091 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:
Sóc del 66.
I d'octubre.
I m'agraden les dues dades.


La vida.
El sentit de la vida és sentir-la, més que no escoltar-la.
Hi fan molt l'actitud i la voluntat (quin tàndem amb alts i baixos!).
He après que cal tenir-ho ben present (en cada moment present) i que si caic, caic, i si vull m'aixeco. I que a vegades cal ajuda, com també podem (hem) d'ajudar, sers socials com som. I de la patacada sempre alguna cosa en queda. L'ànima, però, no ha de voler aquest pòsit: el trascendeix, ha de fer-ho És molt més. El pòsit de la patacada és perquè el bon cervell se'n faci càrrec i ho integri. (com estic parlant! sóc jo?).

Entenc que som/podem ser/... : ànima-amor, entrega i unicitat, creativitat i complexitat.

'Sense pressa, sense treva', com deia Goethe, deixa-m'ho tenir clar, perquè...senzillament: és la vida.

L'escriure per què i per a què.

I seguir. Sent vulnerable i transparent (hi ha mesures, però el màxim possible), amb l'acceptació de les virtuts i els defectes.

La comprensió que dins aquesta vida n'hi ha unes quantes i que en el procés de canvi, en el fluir (puto verb! ...ara que pitjor és ''pillar') i els trams que comporta -mai indolors- és necessari. Per ser més qui sóc i per oferir la meva esfera, però també saber-la preservar (aquest fragment m'ha quedat un pèl 'miquelmartipòlic!: esfera, preservar) ;)

Mantra: jo agraeixo, jo estimo (aplicat o assajat, l'important és tenir-lo present).



Aquesta etapa que em fa abraçar-me, l'alegria en la tristesa i a l'inrevés. Si li dic 'maduresa' em foto una hòstia, perquè sembla com si la nena petita que duc a dins hagués de morir. I no és així. Me l'estimo.

Les queixes són mentides vestidetes de ganes de fer perdre somriures.

Abans la natura i les persones-persones que la matèria. Abans que el tenir, el ser. O un tenir-ser equilibrat, coherent i conscient. Gens fàcil, que els mots bonics i de compromís han de passar al nivell demostració-acció (hi ha ha graus, és clar).

I el món, tan tocat de tantes tecles...fa mal.

Si no hi ha res més allà dalt, en la serenor còsmica.... Sí que hi és. Abraçar el cel cada nit i escalfar-se amb els estels que brillen sense demanar res. I va a tongades.

Les paraules. El llenguatge. Els sons. Una màgia, quan està ben dut. Jo tinc la dèria d'escurçar noms propis...entre d'altres que qui em llegeixi-coneixi (és indivisible) captarà.

El 2018 he passat a ser VEGANA, la decisió més maca de la meva vida. Saber que no col·laboro gens en la indústria càrnica, làctica, d'ous, de la pell, de l'oci amb animals, de l'experimentació amb ells...fa estar millor. Crec, sincerament, que el veganisme és la llum del món i l'únic sistema redemptor.



****Tinc publicat un llibre de relats (tocant el tema eròtic, l'humorístic...i més): 'Al terrat a l'hora calenta' (Nova Casa Editorial). El meu primer fill gran. Els altres, contes per a infants, coescrits amb A.Mercader i il·lustrats per mi, són un dels rierols del feix que em conforma i va conformant.

butxaca5@gmail.com