Horitzó

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Torno a ser aquí, a la platja de la Balette. Les teves cendres no descansen en el fons d’aquest meu mar, però em consola venir-hi.
Mirant les ones que van i venen penso en tu, Quim. T’explico el nostre dia a dia, et parlo de l’escola de la Llúcia , de com n’és de bonica la Laia. T’informo de les meves cuites amb el teu germà i de com la seva trista mirada m’enfonsa. I et demano perdó.
Aquestes onades que es mengen la sorra són com jo quan era jove i el món se’m feia petit. Els jorns tenien moltes hores de feina i poques de repòs, però sempre arribava al petó de bona nit i a la lectura dels vostres contes preferits . Els anys van fer de mi una dona forta, dura, implacable en els negocis i agosarada en la presa de decisions. Durant el dia era una empresària malparida i a casa, de nit, una mare amatent i consentidora. Vaig voler-vos embolcallar amb una cel·lofana de colors i no us vaig saber preparar per a les complexitats de la vida.
La meva força va ser la vostra desgràcia, sobre tot la teva, Quim. No em vaig adonar que la meva energia t’ofegava . La meva ombra t’empetitia i feia de tu una persona dèbil i covarda. Em vaig equivocar tant...
Sempre em deies que jo era com el fort Saint Elme, una fortalesa que resistia tots els embats dels enemics. Vaig poder amb tot , perdonava les teves addiccions , la falta de puntualitat a la feina, els teus deutes, tot. Per què vas decidir marxar? Per què no ens vas explicar les teves angoixes, els teus afanys, el teu dolor?
Fill meu, mai entendré què et va conduir al suïcidi.
Demà tornaré a aquesta platja i et parlaré de tot i de res, tornaré a demanar-te perdó i buscaré esperances que em permetin viure amb aquesta pena tan pregona. Miraré l’horitzó buscant la línia on mar i cel es confonen i allà, just allà potser ens retrobarem.


Sofia BarbalComentaris

 • Nostàlgia[Ofensiu]
  Aleix de Ferrater | 22-01-2018 | Valoració: 10

  Magnífica prosa poètica, gran descripció dels sentiments, sinceritat sincera a flor de pell, reflexions en veu alta i dolguda. A vegades la fortalesa té conseqüències. Una forta abraçada.

  Aleix

 • Remordiment[Ofensiu]
  kefas | 18-01-2018 | Valoració: 9

  Buf. La manca de satisfacció de com ha anat una relació engendra una bella descripció d’un inútil penediment. El penediment, una impotència miserable que no té en compte que sempre les decisions que és prenen són les millors d’acord amb les circumstàncies del moment. El cec impuls que ens mana desenvolupar les potències naturals impedeix valorar els efectes negatius que té en el nostre entorn. I no només en la família. La naturalesa ens dota d’una cuirassa per immunitzar-nos de la compassió, de la capacitat de patir amb els altres i captar i fer propi el seu sofriment. I si no som capaços de detectar el sofriment de la gent més propera, mai entendrem les causes que el provoquen. I continuarem provocant-lo en la gent propera i en la que no ho és tant. I mentre, el rosec del remordiment ens restarà la lucidesa i energia necessàries per modificar la percepció del món que ens permetria canviar.

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

446 Relats

711 Comentaris

174225 Lectures

Valoració de l'autor: 9.61

Biografia:
CARATULA CONCURS

XII CONCURS ARC DE MICRORELATS
«LA COLLA»


Convocatòria en curs

Data Inici: 01/11/2021
Data Final: 20/05/2022

BASES

1. EL DOTZÈ CONCURS ARC DE MICRORELATS A LA RÀDIO «LA COLLA» tindrà la durada d’un curs literari: des del mes de novembre de 2021 al mes de maig de 2022.


2. Poden participar autors i autores amb obres originals i inèdites, no premiades —ni en procés de deliberació— en altres certàmens, escrites en català i que s’avinguin a les bases de la convocatòria.


3. El concurs és obert a qualsevol persona major de dotze anys (complerts abans de tancar el curs literari).


4. Modalitats de participació:

a) Mitjançant la inscripció gratuïta al portal literari Relats en Català (RC) i la publicació de les obres, directament pels autors i autores, clicant l’opció de participar en el concurs que s’habilitarà a tal efecte. Aquesta inscripció és gratuïta. Els nous inscrits en aquesta convocatòria al portal literari hauran d’enviar un correu a concursos.arc@gmail.com, amb les dades bàsiques: el pseudònim relataire, el nom i cognoms, l’adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte.

b) Mitjançant l’enviament d'un correu a l’adreça concursos.arc@gmail.com, adjuntant en format Word un document amb l’obra (amb el títol i el nom —o pseudònim— de l’autor/autora) i un altre arxiu-plica (amb el títol, el pseudònim, el nom i cognoms, l'adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte). Les obres seran penjades al portal literari Relats en Català (RC) per l’organització del concurs.


5. La temàtica general del concurs duu per títol LA COLLA. Cada mes hi haurà un subtema diferent i relacionat. Aquest és el quadre resum:


Convocatòria / Subtema / Relats seleccionats

Novembre 2021: El virtuós

Desembre 2021:L’esportista

Gener 2022:El Treballador

Febrer 2022:El somiador

Març 2022:L’extravagant

Abril 2022:L’imprescindible

Maig 2022:El líder


6. El/la mateix/a autor/a pot participar en totes les convocatòries mensuals; però sols amb un relat per mes. S’entén, per participant, una sola persona física. En cas que un/a autor/a enviï més d’un relat en una mateixa convocatòria mensual, sigui amb el mateix pseudònim o amb més d’un, es desqualificaran totes les seves obres d’aquell mes. També, si es detectés, que un autor/a s’ha presentat amb diversos nick o pseudònims, quedaria automàticament desqualificat/da del concurs.

7. Els relats hauran de trametre’s dins els primers 20 dies de cada mes, per tal que l'equip d’editors tingui temps d’aprovar i validar cada publicació. L’organització del concurs no acceptarà en cap cas relats rebuts després de la mitjanit del dia 20.

7.1 Els relats han de ser auto conclusius. No poden ser una escena d’alguna cosa més gran o no tenir final. Un microrelat és un gènere amb característiques específiques, no és tampoc un assaig, una anècdota o un acudit.

7.2 Si un autor/a vol lligar els relats mensuals en una història més gran, caldrà que sigui un relat igualment auto conclusiu cada mes. El «continuarà» no serà admès.

8. Les obres presentades no podran superar l’extensió màxima de 2.000 caràcters (espais inclosos). Els relats que incompleixin aquesta condició no seran admesos. Els/les autors/es de les obres presentades es comprometen a no retirar-les abans de fer-se pública la decisió de la Comissió de Concursos, ni de forma definitiva ni per fer-ne correccions i/o modificacions.

9. Mensualment, el Jurat del Concurs, llegirà i valorarà tots els relats presentats durant el mes en curs. Per cada subtema hi haurà 7 obres seleccionades (aquelles que obtinguin la puntuació més alta) que assoliran la condició de finalistes. Es notificarà als autors finalistes per correu electrònic i la Comissió del Concurs se’n farà ressò a les xarxes, en el blog de l’Associació i en el fòrum de la pàgina de Relats en Català.

10. Els equips dels programes literaris i culturals de les ràdios col·laboradores, amb la periodicitat que pertoqui a cada programa, faran la lectura per antena dels relats finalistes de cada mes, a més d’aquells altres que, a criteri de les ràdios, també seleccionin per llegir-se en antena.

11. Finalitzat el concurs, un Jurat extern a l’ARC realitzarà la valoració final dels relats finalistes al llarg del certamen i en triarà tres premis principals. El veredicte, que serà inapel·lable, es farà públic durant l’acte de lliurament de premis i presentació del recull amb totes les obres premiades i finalistes. Oportunament, s’informarà del dia, lloc i hora.

12. La dotació del Concurs ARC de Microrelats «LA COLLA» s'estableix en:

— 1r premi: 400,00 euros i un exemplar del recull.

— 2n premi: 200,00 euros i un exemplar del recull.

— Premi d’Honor: 200 euros i un exemplar del recull (exclusiu pels associats a l’ARC; amb la consideració que si el primer o el segon premi recauen en associats, el premi d’honor es convertiria en un tercer premi, dotat amb 100 euros i un exemplar del recull).

— Premi Extraordinari, no monetari, diploma i tres exemplars del recull, a l’associat/da de l’ARC amb més relats finalistes (Si coincideix amb un dels tres primers premis, seran dos exemplars, més el del premi principal).

— Finalistes: diploma i publicació.

Als imports dels premis s’aplicaran, quan correspongui, les retencions fiscals que Hisenda estipuli en cada exercici per als premis literaris.

13. En cas que el/la mateix autor/a obtingui més d’un dels premis principals detallats en el punt anterior, se li atorgaria només el de major quantia i el següent finalista rebria la condició de premiat.

14. Les obres premiades i finalistes seran editades en un volum col·lectiu editat per l’ARC. Els autors i autores de les obres, pel fet de participar en el concurs, autoritzen a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure els seus relats en aquest recull i a la difusió dels textos pels mitjans habituals de l’ARC. En cas que, per qualsevol circumstància, l’edició no es pogués dur a terme, s’informaria d’aquest fet a través del lloc web i els textos quedarien a disposició dels respectius autors i autores. Pel fet de participar en la convocatòria, els/les autors/es autoritzen a l’ARC a fer-ne difusió i promoció del concurs fent servir reproduccions parcials o totals de les obres, amb les referències adients d’autoria, en qualsevol mitjà publicitari (revistes, premsa, ràdio, TV, cartells, webs i blogs, etc.).

15. L’equip de la Comissió de Concursos es reserva el dret, previ acord amb la resta de membres de la Junta, a interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.

16. La presentació dels originals pressuposa l’acceptació de totes i cadascuna de les bases, incloent-hi l’autorització de publicació de les obres presentades, així com dels drets i obligacions que se’n deriven.


XII CONCURS ARC DE MICRORELATS
«LA COLLA» Associació de Relataires en Català