Històries de Catalunya (1) Educació trilingüe

Un relat de: Carles Linares

- No et quedis dempeus, estimat Umargibas, seu, si et plau.

Kaaius, el procònsol de la Hispania Citerior, m’ho va dir amb el somriure d’un amic. Semblava molt asserenat, embolcat en la seva toga immaculada.

- Què puc fer per tu? Pensava que la qüestió dels impostos havia estat arreglada, no?
- Sí, Senyor, és clar, no en parlarem més...
- Per si de cas algú encara no ho hauria entès, podem organitzar una altra festa de crucifixions. Els meus jutges comencen a avorrir-se... Mira, aquest palau, són els teus impostos que l’han pagat. No és bonic? Portes una part de la glòria de Roma, sí sí, Umargibas, t’ho dic jo.
- És sobretot la meva esquena feta malbé que la porta...
- Doncs, no vens pels impostos?
- No, voldria parlar de les escoles...
- Les escoles?
- Sí, amb el nou sistema lingüístic...
- Que no n'esteu satisfets? Què voldríeu més? El llatí, llengua de l’Imperi, el grec, llengua del comerç i el vostre patu... el vostre dial... la vostra... llengua, l’ibèric. T’ho havia promès, un sistema d’educació trilingüe eficaç.
- Però entre la teoria i la pràctica...
- De què us planyeu encara, els indígenes? Jo mateix, sí, jo, he assistit a la festa de l’escola del poble, i puc dir-te que veure i escoltar els vostres nens cantant aquestes rondalles en ibèric, em va emocionar. Quina llengua magnífica!
- Així i tot...
- Així i tot què? No t’amoïnis, amic Umargibas, pots dormir tranquil, amb nosaltres i el nou sistema educatiu, la teva llengua ibèrica té un futur fantàstic. No és amb 25% del temps que el llatí la farà perillar.
- Ho creieu?
- Naturalment. T’ho prometo. No confies en mi?

Comentaris

  • Precisions[Ofensiu]
    Carles Linares | 10-12-2021

    Ja sé que els comentaris no estan pensats per discussions, els fòrums existeixen per això, però amb els dos primers comentaris, penso que he de precisar unes coses.


    L’objectiu primer d’aquest relat és l’humor, basat en l’anacronisme, posar situacions actuals en un altre context històric. N’hi haurà d’altres, només és el primer d’una sèrie (si ja sé, ja he començat diverses sèries, i tinc més idees que temps per escriure-les...).


    Naturalment, no soc ingenu, tampoc idiota (almenys, m’agrada creure’l ;-)) ja sé que amb aquest relat, toco un punt sensible, més que sensible, cosa que pot amplificar la impressió deixada pel relat, en positiu o en negatiu, això no obstant, no pot deixar indiferent.


    Sobre totes les qüestions essencials de la vida actual als països catalans, la llengua, l’independentisme, l’economia, la cultura, etc. tinc les meves opinions, però no sóc ciutadà, no puc votar, i visc prou lluny, ja sé que no puc, o molt poc, complementar les meves idees i opinions amb l’experiència real de la situació, i sobretot considero que no puc ni tinc el dret de fer afirmacions definitives, sobretot sobre temes com aquests esmentats abans.


    Si us plau, us prego de considerar aquest relat (i els seus futurs companys) com relats d’humor, en tots els significats del mot, i que no vull engegar polèmiques aquí.


    Si hagués de fer una remarca sobre la qüestió de la llengua i del sistema educatiu, tinc coneixença i experiència directes de vàries altres casos a l'Europa (llengües cèltiques, dialectes alemanys a Franca, Alemanya, Suïssa, occità, cors...) per saber que l’escola sola, no pot ni salvar ni matar una llengua. Ni l’oficialitat. Les millors proves en són l’irlandès, oficial, obligatori, ensenyat a tots els nivells, i agonitzant (o almenys molt malalt) i el dialecte alemànic de Suïssa, no oficial, no ensenyat, poc escrit, i que té una vitalitat extraordinària a tots els nivells de la societat. Entre dos, totes les variants intermediaries són possibles.

  • Ai! La llengua[Ofensiu]
    Prou bé | 10-12-2021

    Bon relat molt descriptiu del què passa! Ben escrit i seria divertit sí la realitat no fos tan punyentment reflectida!
    El debat alienant dels tants per cent és distreu massa del què hem de fer: parlar català amb espontaneïtat, amb amor a la nostra llengua i ser pedagògics amb els que ens ataquen per voler preservar-la. (Generalment demostren una immensa ignorància)
    I com diuen els castellanoparlants...no hay mejor desprecio, que no hacer aprecio! Sí és que en sabem de castellà, nosaltres...
    Amb total cordialitat

  • Adéu, ibèric (correcció)[Ofensiu]
    Joan Colom | 10-12-2021

    M'he fet un embolic: no volia escriure
    "el coneixement del castellà no ens podem prendre el luxe de perdre ni en l'hipotètic cas d'una república catalana independent"
    sinó
    "el coneixement del castellà no ens podem permetre el luxe de perdre'l ni en l'hipotètic cas d'una república catalana independent".

  • Adéu, ibèric.[Ofensiu]
    Joan Colom | 09-12-2021

    Potser no estic plenament d'acord amb el sil·logisme implícit en el teu relat (si, amb només un 25% de llatí en el sistema educatiu consensuat amb els romans, la llengua ibèrica va ser anorreada, el català patirà les mateixes consequències amb la imposició judicial d'un 25% de castellà), perquè crec que el coneixement del castellà no ens podem prendre el luxe de perdre ni en l'hipotètic cas d'una república catalana independent, però això no treu que estigui molt ben construït i sigui enginyós i divertit.

l´Autor

Carles Linares

57 Relats

200 Comentaris

15231 Lectures

Valoració de l'autor: 9.75

Biografia:
De nacionalitats francesa i Suïssa, visc a Alemanya i sóc una barreja de catalana, murcià, savoyarda i suís alemànic.
M’he enamorat de la llengua catalana i encara l’estic aprenent i treballant, i el camí és llarg...
Si us plau, perdoneu les faltes que encara en trobareu massa en els meus textos, però, com es diu, de mica en mica s’omple la pica i el meu objectiu és que cada vegada n’hi hagi menys, però també publicar aquí textos que us faci riure i somriure.
Si trobeu faltes més grosses que una casa, m’ho podeu dir als comentaris, moltes gràcies per endavant.

Bilder hochladen

RIURE DE TOT ABANS D'ESTAR OBLIGAT D'EN PLORAR (Beaumarchais)

charles.linares@gmail.com

Com ho podeu veure, en el nom d'usuari, he tret la H per catalanitzar-lo ;-))