Història viva

Un relat de: Homo insciens


Una expedició ha travessat la galàxia i ha fet descobriments extraordinaris sobre els orígens de l’espècie.
—Em sabeu dir el nom del planeta on vivien els nostres avantpassats fa cent mil anys? —El Sr. Qui llença la pregunta a l’aire. Té la certesa que els seus alumnes coneixen la resposta perquè les ciber-notícies no parlen d’altra cosa.
—La Terra —contesta ansiós el set-ciències.
—I què va dur el planeta a la destrucció? —continua.
—La supèrbia? L’abús? La cobdícia? —respon el graciós fent befa.
El professor segueix tibant del fil. Vol que els estudiants reflexionin sobre la manca de consciència de l’última era. El set-ciències es rasca la testa i dubta un moment si parlar, però no se’n pot estar:
—La mala gestió de les pandèmies, insaciables i voraces; els efectes del canvi climàtic, ignorat absolutament i... la tercera guerra mundial, un despropòsit!
—Brutal, oi? I sabeu com s’anomenava l’ésser humà de l’època?
—Era l’Homo sapiens —diu la tímida amb veu flonja.
—O el que és equivalent: l’home savi —puntualitza en Qui amb sorna. I els alumnes es trenquen de riure.

Avui visiten les noves instal·lacions del Centre d’Història viva. Mostren exemplars d’aleshores retornats a la vida a partir dels cossos criogenitzats recuperats dels refugis subterranis. Per increïble que sembli, s’han mantingut actius gràcies a les bateries d’emergència alimentades amb energia solar. Han trobat centenars de persones i, segons les dades extretes dels arcaics mecanismes de registre, són els màxims líders econòmics i polítics del que anomenen l’última era: el segle XXI aD1.
—Aneu amb compte i seguiu les indicacions de les IA que custodien les gàbies—adverteix el professor amb to solemne—. Són éssers primitius, tortuosos i egòlatres; esdevenen imprevisibles i perillosos!
—Oooh! Però si són baixets i estan plens de pèls! —interromp el sensible—. Semblen inofensius, no els hi podem fer amanyacs al caparró?
—Nois... No us deixeu entabanar pel posat digne i la verborrea!

(1) abans de la Devastació

Comentaris

  • Hi faltava una paraula.[Ofensiu]
    Joan Colom | 30-08-2022

    Com sens dubte t'hauràs imaginat, en el comentari precedent hi faltava la paraula "fàcil": ... et serà més fàcil buscar-les com a annexos...

  • Joan Colom | 30-08-2022

    El defecte més gran del meu blog amb 300 Sudokus Hexagonals Simètrics (SHS) és el llarg i mal explicat camí que cal seguir per trobar les entrades (arxius pdf amb 6 SHS i les seves solucions). Si t’ho vols mirar et serà més buscar-les com a annexos a uns quants relats meus, concretament els compresos entre "Biblioteques, picaresca i Sudokus Hexagonals Simètrics" (11-02-2019) i "Em dic Pep i sóc rinotilexòman" (27-02-2020).

  • Agraïment[Ofensiu]
    Joan Colom | 29-08-2022

    Gràcies, no saps el pes que m’has tret del damunt. D’acord amb el que dius, suposo que en el relat "NanoRepte Clàssic" le respostes més "narratives" serien "Amor precoç", "Fills" i "Restaurant poc freqüentat". A partir d’ara ja aniré en aquesta direcció.

    Pel que fa al "tinglao" que m’he muntat jo sol, és veritat: per circumstàncies que no fan al cas, tinc certa tendència a imitar Juan Palomo ("yo me lo guiso, yo me lo como"). No és per casualitat que el meu nom de guerra sigui Joan Colom: en un blog bilingüe rudimentari que vaig anar editant setmanalment durant un any i que tenia el propòsit de donar a conèixer uns sudokus hexagonals de la meva invenció, en català signava Joan Colom i en castellà Juan Palomo.

  • Prou bé | 26-08-2022

    Valoro molt el teu vot en primera posició a "camí amunt" al nanorepte clítoris. Gràcies.
    Amb total cordialitat

  • lapsus o no?[Ofensiu]
    Joan Colom | 23-08-2022

    Hi ha una cosa que no m’acaba de quadrar: el pessimisme de la reincidència que s’insinua hàbilment en el relat contrasta amb el desmesurat optimisme de suposar que encara ens queden vint-i-un segles per a la gran devastació.

    A no ser que hi hagi hagut un lapsus i vulguessis dir alguna cosa com "...l’última era: el segle I aD, que per a ells fou el segle XXI dC".

  • Avui parles de nosaltres[Ofensiu]
    kefas | 23-05-2022


    És així, en l’era de la mentida, la ignorància, el fanatisme i la ceguesa són els tres components de la saviesa, aquest atribut que dona sabor a la vida.
    Ves a saber, però, quins components confegeixen l’atribut que dona gust a la vida en les galàxies d’allà enllà.

  • Tot torna[Ofensiu]
    Prou bé | 23-05-2022

    Quan anava llegint pensava que res ha canviat. Els personatges semblen ben bé com som ara! He vist després que el sr Garcia també ho diu... És per reflexionar molt...sembla que els nostres adn's siguin indestructibles per molt que ens ho "proposem" amb la conducta social, política i colectiva actual.
    Molt imaginatiu i ben descrit!

    Quant al meu relat seixanta, gràcies pel comentari i gràcies per la recomanació del guionet en els diàlegs. Jo escric en una tauleta (tablet) i no el trobo ni sé com convertir un guió curt en un de llarg....em pots orientar de nou? Gràcies
    Amb total cordialitat

  • Això ...[Ofensiu]
    Bonhomia | 20-05-2022 | Valoració: 10

    ... supera la ciència-ficció. De veritat que ho he llegit talment com si estigués passant. M'encanta com a relat crític.

    Sergi

  • Amanyacs.[Ofensiu]
    SrGarcia | 20-05-2022

    Veient els personatges: el setciències, el graciós, la tímida, el sensible, sembla que la naturalesa humana no hagi canviat gaire, a més, el professor els ha d'avisar contra la verborrea. Em temo un etern retorn, és el mateix capteniment que el de l'Homo sapiens, però ja han après una lliçó important.
    M'agrada el sensible que vol fer amanyacs al caparró dels líders; si jo em trobés amb Trump, potser seria l'últim que se m'acudiria.

  • Amb energia solar: [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 19-05-2022

    Un relat impressionant, on li has posat tanta imaginació, tanta crítica i etc., que per a copsar-lo un poc, m'has costat llegir-lo tres vegades. Ha, ha, ha, ha...
    Espere que tot et vaja bé. Et recomane el meu relat sobre "El líder". titulat "Les belles arts", quan pugues naturalment.
    Enhorabona per aquest relat, que és molt original i entretingut.
    Que tingues sort.
    Cordialment.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Gràcies per participar.

    Comissió XII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Homo insciens

65 Relats

405 Comentaris

32825 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Homo insciens


Per aquest indret em faig dir Homo insciens (home ignorant)

El meu correu:
estirantelfildelaignorancia@gmail.com

El meu blog:
Estirant el fil de la ignorància