Els ulls no li han quedat colgats

Un relat de: E. VILADOMS
Ha perdut el compte dels dies i de les nits, que diferencia per les remors que li arriben; la penombra és sempre la mateixa. Rere el cap hi té alguna cosa dura, una mica rugosa; ella pensa que és el tronc d'un castanyer vell. Podria ser, perquè de tant en tant percep lleus punxades, deu tenir un escampall de pellons al seu voltant, si tingués gana i es pogués bellugar una mica podria remenar la fullaraca i treure'n alguna castanya. També ha perdut el compte de quant fa que no té ni gana ni set.
Va ser una caiguda el que li va passar, sí, això devia ser. Va quedar estesa a terra entre les arrels de l'arbre i, de tant temps de no moure's, els cabells li han quedat atrapats entre la molsa; o la molsa li ha crescut per damunt la cabellera. I el seu cos ja no fa sang, és la saba de l'arbre el que li corre per les venes. Si algú tallés l'arbre, ella moriria; però per això no cal que pateixi: els castanyers de llei no els tallen, els reserven per a produir fruit. Que ja és estrany que ningú l'hagi trobada, amb la de gent que tresca pels boscos a caçar castanyes i bolets. Això és el que ella feia quan va caure. Un ciureny!, un ciureny gros com el puny que no va arribar a collir perquè va caure enrere. Es va entrebancar, amb una arrel?; va picar de clatell, un cloc com de síndria en esberlar-se, i va quedar estesa panxa enlaire. No sap si va anar d'aquesta manera, però s'ho imagina. I si no l'ha descobert ningú és perquè la molsa, que li fa de matalàs i de vànova, la va colgant de mica en mica, i és per això que no té fred. La saba del castanyer li corre per les venes, li fa bategar els polsos, li entra pels narius, per la boca... Ja no li cal respirar ni menjar.
Els ulls no li han quedat colgats, de tant en tant, amb molt d'esforç, n'obre un; però el malson de bates blanques, llumetes i bipbips encara hi és.

Comentaris

  • RELAT GUANYADOR[Ofensiu]

    Volem deixar constància que aquest relat va quedar guanyador del segon premi dins del XII Concurs ARC de microrelats «La colla».

    La nostra més agraïda enhorabona!

    Comissió Concursos ARC de microrelats

  • Quin patiment![Ofensiu]
    Ness | 02-03-2022

    Que ben descrit aquest calvari! Em trec el barret. Fa patir molt, però alhora és un plaer de lectura. Ben cert que hem coincidit amb el nostre somiador a qui hem envoltat de bates blanques...
    La meva enhorabona per aquest gran relat i per ser finalista! A banda de compartir relats, compartirem llibre. I que hi hagi molta sort per la final!
    Felicitats!

  • Felicitats[Ofensiu]
    TerricheT | 02-03-2022

    Primer et felicito per la tria de cap a la final, et desitjo sort!
    Segon et felicito per la narració i el gir final que no veus venir. Un relat d'aquells que no pesa fer-ne una segona o tercera lectura per copsar els petits detalls que no veus en una primera.
    Una prosa poètica que com el qui somia sents aquesta simbiosi amb el bosc, la natura. Un relat que s'encamina cap a la fantasia i ens retorna d'una seca estrebada final a una quotidiana realitat tan dura.

    Bon relat, de molt bon nivell.

    Sort i salut!

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XII Concurs ARC de Microrelats «La colla» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL LA COLLA, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les dades personals que et demanem.

    Cordialment,
    Comissió de Concursos - ARC


    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .............................................................................................
    Nascut/da el ..../..../........ amb D.I.Número .........................................
    Amb domicili ........................................................ Codi Postal ...........
    Vila/Ciutat ......................................................................................
    comarca ........................................................................ Altres dades postals ...........................................................................................
    Telèfon de contacte................................ altres tel..............................
    Nick al concurs o pseudònim relataire ..................................................
    AUTORITZO
    a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat que du per títol ..............................................................................................., seleccionat del mes de .............................................., dins del subtema ................................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «La colla» que s’editarà a finals de 2022,
    on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
    Així mateix, també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data ......................................................

  • La natura [Ofensiu]
    Ossian | 24-02-2022 | Valoració: 9

    La natura envaeix les consciències. M'has fet esgarrifar, Viladoms!

  • poètic[Ofensiu]
    Atlantis | 21-02-2022

    Malgrat la duresa de la descripció i de l'horror que representa està molt ben escrit i de manera poètica.

    M'agrada com escrius.

  • Molt bona descripció[Ofensiu]
    Neus Marín Cupull | 21-02-2022

    Crec que algun cop ja ho he dit, m'agrada molt com descrius en els teus relats i aquest cop no serà menys,
    Enhorabona i sort!
    Neus

  • sorprenent [Ofensiu]

    Una descripció fantàstica amb final inesperat! Bo.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament, entra a concurs.


    Gràcies per participar.


    Comissió XII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Foto de perfil de E. VILADOMS

E. VILADOMS

70 Relats

778 Comentaris

81321 Lectures

Valoració de l'autor: 9.85

Biografia:
Aprenent de relataire.
Gràcies a totes i a tots els qui passeu per aquí.